fredag 12 juni 2015

Moneta dress

Jag har länge varit sugen på att ta tag i det där med klädsömnad och på den senaste tiden är det flera stickbloggare som börjat sy som tokar (bland annat Viffla och Clara) och det är så inspirerade att se och läsa om andras sömnad.

Jag får väl börja med att faktiskt erkänna att jag kan sy, så att ingen tror att jag är nåt sömnadsgeni som svänger ihop en klänning på en förmiddag med noll förkunskaper.
Jag har varit med min mormor och hängt henne över axeln när hon sydde sen mycket tidig ålder och sen har jag ju både gått en textilutbilning och undervisat i textilslöjd så nån total novis är jag inte, jag har bara aldrig fått in någon rutin på det.
Det största hindret har varit att hitta bra mönster oftast har jag freestylat och ibland blir det asbra men ofta lite halvdant. Sen har jag inte byggt upp någon tygstash så jag har inte bara kunnat sy lite när andan fallit på.

Men allt det här tänker jag ändra på.
Först och främst tänker jag börja köpa mönster, bra genomarbetade lättlästa mönster som ger bra resultat. Tyvärr är det inte så lätt att hitta mönster i större storlek än xl så tipsa gärna om ni vet några bra sidor eller butiker.
Och sen ska jag ta mig råd att börja köpa tyg när jag har nån krona över (vilket inte heller är helt lätt eftersom tyg är rätt dyrt om man jämför med garn) så att jag kan sy när andan faller på.

 Först ut är en Moneta dress från Colette patterns. Kanske den perfekta trikåklänningen, jag har flera köpta klänningar i den här och liknande modeller och jag stortrivs med dem. I mönstret ingår tre varianter, ärmlös, kortärmad och 3/4-ärm, det här är den med längst ärm.
Mönstret är toklätt att följa och fastän jag aldrig "sytt på engelska" innan så gick det som en dans.
Jag köpte billig randvävd trikå från Ohlssons tyger för att testa mönstret så det här är min toile kan man säga. När jag börjat läsa amerikanska och engelska sybloggar (tipsa mig gärna om ni har några favoriter!) har jag kommit i kontakt med termen "wearable muslin" och det stämmer bra in på den här klänningen. Jag kommer absolut att använda den massor men det finns mycket att förbättra till nästa Moneta.
För det första så ska jag göra en storlek mindre, nu gjorde jag den största, 3-xl för att jag fick höra att den är liten i storlekarna men nej, jag fick kapa 5 cm i var sida på livet och under ärmarna, därav den något vida halsringningen, och den är ändå stor.
Sen tror jag att nästa ska bli lite kortare men jag är också sugen på att äntligen göra den maxiklänning jag aldrig kan hitta i nån affär. Tänk en tajt överdel med kort ärm och en hellång lagom flaxig nederdel i låt oss säga svart viscose. Kommer att bli lysande!
Tyget är ljusblått och orange och ganska skumt men funkar ändå på nåt vis.

Jag ritade mönsterdelarna en timme igår kväll och sen klippte jag till och sydde min klänning på fyra timmar ungefär på min låne symaskin jag lånat av min mamma. Nästa steg blir absolut att köpa en ny symaskin eftersom min gamla gröna är väldigt trött.Det bästa är nästan att den har fickor, älskar klänningar med fickor!

9 kommentarer:

Maria sa...

Den blev ju jättefin! Jag älskar min prickiga Moneta (med kort ärm) och jag håller med att det är den perfekta trikåklänningen! Mitt enda bekymmer är varje gång jag ska sy på kjolen med det genomskinliga resårbandet och allt. Jag fick kasta min senaste eftersom min overlock åt upp kjolen. Kul att du har börjat sy!

Unknown sa...

Hej!

Försökte kommentera igår, men det gick nog inte fram. :(

Jättekul att se fler lite större sömmerskor! :)
Det här är mitt bästa tips:
http://curvysewingcollective.com/

Där finns det tips på hur man förändrar mönster för att passa olika kroppar, inspiration, tips på mönster och recensioner. Jag följer både den och bloggarna för många av redaktörerna, massor med inspiration och tips!

Moneta är en underbar klänning! Själv har jag dock lite motsatt problem. Som ganska lång blev mina tidiga Monetor snarare tunikor än klänningar. Jag får ha rejäla leggings för att inte visa rumpan för hela världen. :P Nu har jag förlängt mitt mönster.
Annars kan jag rekommendera det mesta från Colette. Alla mönster jag har använt därifrån har jättebra och tydliga beskrivningar. Jag lyckades till och med sy en skjorta till min sambo efter deras mönster. :)

Videokurserna från Craftsy är också en underbar tillgång! :)
http://www.craftsy.com/

Heidi sa...

Så fin den blev!

Kul att du har börjat sy också:)

Caloweena sa...

Galet snygg!!! Fråga, när man syr i trikå, behöver man en overlockmaskin då eller funkar en hederlig gammal Husqvarna symaskin? Du inspirerar som vanligt!! =)

Dödergök sa...

Tack! Jag har ingen overlock men däremot lånat mammas maskin som har trikåsöm. Du kan sy i trikå med sicksack men resultatet blir inte superduper alla gånger.

Anonym sa...

Svenska mönster har en del fina modeller tycker jag, även i större storlekar.
http://www.svenskamonster.nu/shop/

Anonym sa...

Trodde länge att Ottobre design var italienskt och därför inte ens tittat i den då jag trodde storlekarna var små men tidningen är finsk och då finns det storlekar upp till 52. Jag vet inte om längden är kort, långt eller lagom. Jag är i det stadiet att det kliar i fingrarna att börja sy igen...det var länge sen sist. Alla verkar sy igen:-) kitty

Froding sa...

Jag drar 125cm runt bysten och Svenska Mönster matchar inte det, tyvärr :-(

Anonym sa...

Jodå, Froding! Svenska Mönster har en hel del snygga mönster med bystvidd upp till 146 cm! http://svenskamonster.se/sv/symonster/damstorlekar-48-60/