torsdag 25 juni 2015

Höns-bonanza

Tog med mig nya kameran ut i hönsgården en sväng.
Vi har haft lite tråkig decimering i gruppen den senaste tiden men nu verkar (peppar, peppar) alla vara friska och pigga. Just nu har vi elva vuxna individer, åtta tonåringar som går i samma grupp som de vuxna och nio små kycklingar som går i en egen bur men som snart ska få flytta ut på grönbete. Idag körde de en liten testrunda i kompostgaller så länge vädret tillät.
 En liten grönvärpartupp, isbar/cl isbar-korsning.
 En av tre vita kycklingar som skulle ha blivit renrasig Tysk Sperber (jag var bombsäker på att jag plockat såna ägg) men som istället visade sig vara blandning med min spättade blandrashöna Estelle och sperbertuppen "Fimpen".
 De två svarta i bakgrunden är Australorp och resten är blandraser, den i mitten är också en grönvärparblandning och hoppas, hoppas att det kan vara en höna det skulle vara så roligt med riktigt turkosa ägg. Äggen kommer från syrran och mamman är så snygg med liten hätta och hon värper stora knallturkosa ägg.
 Total frid och harmoni råder just nu i stora gruppen men det dröjer nog inte så länge tills ungtupparna börjar kaxa sig, av åtta tonåringar är minst fyra tuppar så det kommer nog att bli rätt livat.
 Tysk Sperber är ta mig tusan den vackraste rasen, är helt kär i mina tre hönor och min tupp och jag har två hönor och en tupp till på tillväxt.
 Fast blandraserna har alltid en särskild plats i mitt hjärta, de får liksom mer karaktär på nåt vis. Det här är en blandning med Maran och okänd mamma (troligtvis Sperber). Önsketänker att det är en höna men har trott tupp från det att den var liten. De andra tupparna i kullen har redan fått tuppfjädrar och kammar men det här är en liten smygis. Fast snart går det inte att smyga så mycket längre, de kläcktes i början av April och snart kommer tupparna att börja gala.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fina bilder. När jag ser Sperber så tänker jag sockstickning. Skulle vara snyggt mönster o färger till ett par sockar. Tack vare dig stickade jag tre par sockar i julklapp. Blev inspirerad av din sockutmaning. Jag hade en egen sockutmaning! . Investerade i bra stickor och då gick det lättare att sticka. Rött, svart, grått och naturvitt...ska låta det mogna.kitty

Karinas inspiration sa...

Fina bilder på dina fina hönor!