onsdag 30 september 2015

Om rätten att få vara riktigt förbannad och sur

Efter åtta år som stickbloggare har jag lovat mig själv att inte blogga i affekt men den erbarmliga mössdebatten har gjort mig så upprörd att jag kan inte låta bli.

För det första så har andra bloggat mycket mer insatt och nyanserat om "Den stora stickningen" än vad jag kommer att göra här. Så om du vill läsa vettiga och sansade blogginlägg om den här störtlöjliga kampanjen så rekommenderar jag att du läser tex vad Hjälpstickan skriver här eller vad Rättavigt skriver här  eller vad min fina vän VisaLisa skriver här.

För jag har inget sansat att säga.

En kort resumé för dig som inte hängt med alls:
Juiceföretaget innocent har skickat ut paket till vissa utvalda stick och garnpersonligheter i Sverige, paket innehöll förutom en otrolig mängd träull också garn, stickor och en uppmaning att sticka små minimössor som skulle passa till företagets smoothie-flaskor. Dessa mössor skulle sen skickas tillbaka till företaget, mössorna skulle placeras ut på flaskor och skickas ut till affärerna och för varje såld flaska med en mössa på skulle företaget skänka 2 kronor till Röda Korsets verksamhet som inriktar sig på sällskap och sysselsättning för ensamma äldre. Kampanjen härstammar tydligen från England där den enligt företaget själv blivit en stor succé och nu har den landat här.

Eftersom jag själv inte hör till den lyckligt utvalda skaran som fick ett utav dessa paket tänkte jag först inte ge mig in i debatten men efter att ha följt diskussionen i bloggar och på sociala media de senaste dagarna känner jag mig nödd och tvungen.

För det första, kampanjen är idiotisk från början till slut och det är fruktansvärt naivt att tro att ett juiceföretag vill uppmuntra oss till att sticka. De vill sälja juice. Punkt slut.
Att de vill haka på den fina trenden och försöka visa upp någon slags social medvetenhet och engagemang säger jag ingenting om, det är trendigt bland företag och vissa gör det mer eller mindre bra.
Det idiotiska i kampanjen är så klart dels det uppenbara i att sticka mössor till flaskor istället för att sticka någonting till någon som verkligen behöver en mössa eller ett par sockor.

Men det som får det att bubbla över för mig är att kampanjen vänder sig till stickare och de flesta stickare är kvinnor och vi ska bara vara så jävla tacksamma för att vi blir tillfrågade hela tiden.
Vi ska skänka av vår tid och vår kunskap av bara farten. Hela kampanjen osar av "Jag är glad för att jag kom fram, får man hälsa?"
Och dessutom så fort några kloka människor ifrågasätter och ställer sig kritiska till någonting kommer härskarteknikerna som ett brev på posten.
Samma mentalitet som gör att män på krogen tycker att de har rätt till dig och din kropp eftersom annars är du "så jävla sur" återfinns även bland blogginlägg och kommentarer i mössdebatten. Som kvinna ska du alltid vara tacksam, glad, peppig, ställa upp på allt och du får inte vara kritisk eller negativ för då förstör du för alla andra.

Jag tycker att det är på sin plats att citera Karin Jansson aka Karinskonstgrepp "Dålig attityd kan lika gärna vara rimlig attityd."

Du får tycka vad du vill om den här kampanjen, du får sticka 100 små mössor om du vill, jag skulle inte kunna bry mig mindre MEN jag kommer alltid att bry mig när kvinnor använder härskartekniker mot andra kvinnor och jag kommer alltid försvara rätten att få vara riktigt förbannad, sur och negativ. Sån är jag.

29 kommentarer:

Hanna sa...

Hell yeah!!

Unknown sa...

Fan va du är klok! 😊

Amanda sa...

Yas!!

Anonym sa...

Word! (eller, vad de nu säger, kidsen, när de instämmer )

Fiat sa...

Word!

Ina sa...

Du har mitt fulla stöd!

Saralisa sa...

Bra sagt! Vill inte heller kritisera de som är med och gör, om de gör det av hjärtats lust och inte för att man som kvinna förväntas ställa upp på alla möjliga dumheter och dessutom vara tacksam över att bli utnyttjad.

Lia Steniu sa...

BÄSTA bidraget till denna debatt. Det är inte mycket som är svartvitt, rätt eller fel, men jag håller med dig 100% i detta.

Anonym sa...

fortsätt vara arg,bra tycker jag . vem i hela friden har tid ,ork,lust att sitta å sticka smö mössor till flaskor .jamen det hörs ju hur jävla galet det är.
hoppas ingen stickar ,företaget kan sätta in pengar ändå utan utnyttja andra människor.
dumheter är vad det är

och ni som mot all förmodan stickar små mössor ,lägg er tid på vettigare saker att sticka eller göra.
tack för mej

Lisbeth

Clara sa...

Håller helt med dig, och Lisa också!

Manduzana stickar sa...

Jag är så himla trött på att jag förväntas bara le och klappa händerna och aldrig få säga ifrån och vara en surkärring. Jag är och förblir en surkärring in i själen och det är min förbannade rätt att få vara det, minimössor eller inte!

Charlotte sa...

Tycker man istället kan ta sin stickning och bege sej till ett äldreboende. Man kan sätta sej i något dagrum och sticka. Lovar! Det kommer att tassa fram tanter och farbröder för att hälsa, titta och få en pratstund. På många boenden kan man bli bjuden på gofika, jag skulle fixa det bums om nån stickerska kom till vårat boende!

maria carlander sa...

WORD!

Anonym sa...

Jag hoppas verkligen att inte särskilt många stickar 100 små helt oanvändbara mössor, utan istället lägger den tiden på att sticka något som kommer till användning eller engagerar sig i något som har betydelse. Pengarna man skulle lagt ut på porto för mössorna kan man stoppa i en röda korset-bössa och så kan juiceföretaget få kränga sin juice själva. För vad det hela handlar om är ju att få massor av människor att ta av sin tid för att tillverka gratis juicereklam och det hoppas jag verkligen de allra flesta håller sig för goda för.

gimmeline sa...

WORD!!

Emilia sa...

Jag instämmer i vartenda ord.

Anonym sa...

Håller med!!

Sigyn sa...

Jag håller med dig fullt och fast.

Anonym sa...Scientology står bak !

Sara sa...

Ja för ditt par strumpor till nån som behöver slår ju lätt 35 miljoner ihopsamlade till en hjälporganisation? Det finns väl olika sätt att hjälpa, som alla är bra? Man gör det man kan liksom? En tanke bara...

Dödergök sa...

Nej men att tigga gratis arbetskraft är fult jämfört med att bara skänka 2kr per såld flaska som många företag skulle ha gjort. Hur mycket kostar dessutom sopberget som de här mössorna kommer att bidra till? För INGEN ska lura i nån att de här mössorna kommer till någon som helst användning, en smoothie dricker du på väg nånstans sen slänger du flaska och mössa och hela baletten.

mormor sa...

Jag instämmer helt och fullt i dina ord!
Kram Monika

christina sa...

Håller med om att det är fräckt och ekonomiskt sanslöst att be om mössor bara så där! Å andra sidan har jag sett bilder på mössor och fått en tramsig lust att sticka tomteluvor till julmusten (roligare än äggvärmare). Men det skulle vara till mig och barnbarnen och inte till ngt företag.
Själv fortsätter jag sticka sockar och vantar i normalstorlek.

Anonym sa...

Detta har jag missat. Vore bättre att bli ombedd att skänka några kronor till Röda Korset. Mycket lättvindigare.
Jag virkar små hättor till honungsflaskor och burkar men tar mycket mer än två kronor för dem.

Anonym sa...

Mitt förslag är att gå till närmaste äldreboende eller dagverksamhet med hela kitet. Eller till Röda korsets stickgrupper. Varför en omväg via juiceflaskan. Dessutom har vi alla stickerskor redan ont om tid för alla projekt som man vill förverkliga och vi har våra favoriter i våra redskap...stickor. Stilla undran om garnet är ekologiskt som skickas ut i en reklamkampanj.

Anonym sa...

Helt missat denna debatten. Däremot berättade min mamma som stickar för RK om att de fått garn och skulle sticka mössor till flaskor för några veckor sedan. Hon var rejält förbannad och tänkte då inte sticka nåt så fånigt och onödigt. Det är RKs huvudkontor som bestämt om kampanjen och nu tycker att medlemmarna, kvinnor, i RK ska sätta igång och sticka mössor. Hon kände sig utnyttjad, sticka något som sedan slängs. Ska visa henne denna debatten, tror hon blir glad att läsa vad du skriver. Tack.

Anonym sa...

Du är underbar! / Teresa

Lisa J. sa...

Herregud, vilken dum kampanj. Håller helt med dig!!!

Kristin sa...

Ska passa mig för att köpa Innocent. Tack för att du tog upp detta. Idiotiskt av dem!!