fredag 20 november 2015

Favoritfärger och plagg

 Den senaste tiden har jag tänkt på att mitt stickande går i skov, i alla fall när det handlar om färg. Det är väldigt tydligt vilken färg som är min favorit för tillfället om man analyserar mina lådor med stickade plagg. Här ser vi tydligt min lila period, plaggen på bilden är stickade från 2009 till 2011 och de är väldigt väl använda. Särskilt den tjocka kragen med knappar hade jag nog varje dag en hel kall vinter. Nu ligger de och väntar på att nästa lila period ska komma och den börjar nog krypa på för jag har inte mindre än tre lila projekt på stickorna just nu.
 2012 ungefär började min grå period och den har jag ännu inte lämnat bakom mig, jag vill mest sticka i grått hela tiden. På bilden syns min mest använda mössa genom alla tider som jag stickade redan 2009 tror jag, Ysoldas Icing swirl hat. Världens bästa mössa helt enkelt. Den stora grå Mahy-sjalen jag stickade i somras är det bästa jag någonsin stickat tror jag, den har precis allt som jag är ute efter med en sjal och jag använder den konstant. Och jag är så glad över att jag äntligen har min stora grå sjal som passar till allt. Nästa grå projekt som jag längtar efter är en islandströja i ljusa naturgrå färger, den har jag drömt om i några månader nu och jag hoppas att det ska bli min Tour de Ski-stickning i år.
Min senaste stora färgkärlek är den där gulbruna som flyter mellan gyllene mogna sädesfält, konjak, senap, kanel och bärnsten. Jag kan inte se mig mätt på den färgen. Om jag tittar igenom vilka projekt och mönster jag gillat på Ravelry de senaste åren så dominerar den här färgen jämfört med alla andra. Dessutom finns det vissa garnmärken som gör den extra bra, några favoriter är Glazed pecan från Madelinetosh och  Nutmeg från Madelinetosh, jag ser en kofta i glazed pecan i min framtid. På bilden syns för övrigt ännu en Icing Swirl Hat som verkligen har den perfekta färgen och 2015:s mest använda stickade plagg alla kategorier, 3 color cashmere cowl av Joji Locatelli. Bästa halskragen och jag är så nöjd med mitt färgval.

Nu kan man ju undra vilka färger som kommer, tro det eller ej men jag känner att det kommer bli fler blå projekt i min framtid, har använt min blå tweedkofta väldigt mycket sen den blev klar och skulle kunna tänka mig en stor blå sjal för det har jag faktiskt ingen.

Funkar ni som jag eller håller ni er till en favoritfärg eller blandar ni hel vilt, jag är nyfiken!

5 kommentarer:

A sa...

Så rolig läsning! :D Hos mig syns det tydligare i garnköp än i stickning. (Hade jag hunnit sticka mer hade det synts mer där också) Det har funnits en rätt så röd period, en senapsgul/allmänt gul period, och en grön period. Förra hösten var det grått som gällde (även i stickning) och just nu är jag inne i en rosa period. Ska bli intressant att se om det går i cykler och börjar om eller om det blir något helt nytt :)

Anonym sa...

Jag trodde själv att mina favoritfärger fortfarande var lila och blått, tills en kollega påpekade att jag bär väldigt många röda plagg. Konstigt! Ett tag fick jag för mig att jag skulle testa grönt, men har ännu inte lyckats hitta något ullgarn i önskad nyans, tänker mig skogsgrönt - som marinblått fast mörkgrönt om du förstår vad jag menar. Gult och orange bär jag aldrig, men jag tycker gult är vackert. Sydde en fräck orange blus en gång. Den fick syrran. Färgen passade inte mig alls. Intressant det här med färger!

Unknown sa...

Kul att läsa om färger.
Jag är en lila människa, har alltid varit och kommer alltid att förbli.
Ibland frångår jag den lila principen och väljer regnbågsfärgat garn. Jag älskar färg, ju mer desstu bättre. Jag skulle aldrig kunna sticka eller ha på mig något i beige eller brunt. Jag brukar säga att brunt är ingen färg utan ett tillstånd. / Anna.

maria carlander sa...

Åh vilket roligt inlägg!
Tankarna drar genast igång på egna färger och perioder.

Unknown sa...

Så härligt att se hur färgvalet har förändrats! Man blir inte riktigt medveten om det om man inte har det framför sig. Jag har alltid varit väldigt grön och grå i mina stickningar men nu håller det på att gå över till skördefestsfärger. Stickar en sjal i nutmeg och det är som att sticka i spunnet guld!