måndag 1 augusti 2016

GaldhöpiggensweaterKAL del 1; förkortade varv

Idag går startskottet för #galdhöpiggensweaterKAL och så här långt har jag kommit på min Galdhöpiggen. Innan vi ger oss in på de förkortade varven så har jag fått frågor om hur man kan tänka om man vill göra om mönstret från en tröja till en kofta och eftersom jag stickar en kofta så kan jag berätta hur jag har tänkt.
Jag har lagt till 6 klippmaskor mitt fram så att jag kan sticka runt och sen klippa upp koftan, tänk på att du vill ha 2 räta på var sida om de 6 mittmaskorna när du stickar resår. För att krångla till det lite extra så har jag lagt till två maskor till så att jag har tre räta på var sida om klippmaskorna för jag vill ha en extra maska att plocka upp knäppkanterna i. Men mer om det när vi kommer så långt.
Nu några ord om förkortade varv...
Förenklat så kan man säga att man använder förkortade varv för att forma sin stickning och det finns många olika sätt att gör dem på.
Några förkortade varv över bakstycket och i nacken förbättrar passformen på en oktröja kolossalt mycket. Genom att lägga in lite mer utrymme i ryggen rider tröjan inte upp och lämnar svanken bar och genom att höja nacken sänks halsringningen fram och tröjan stryps inte i halsen.
Det finns många olika sätt att sticka förkortade varv på men för Galdhöpiggen har jag valt det allra enklaste. (Enligt mig.) Man stickat alla bakstyckets maskor tills två återstår sen vänder man, gör ett omslag och stickar aviga maskor tillbaka över bakstycket tills två maskor återstår. Sen vänder man igen, gör ett omslag och stickar bakstyckets maskor igen. När man kommer fram till det första omslaget stickar man ihop det med maskan efter och det andra omslaget stickas ihop med maskan före så att maskan hamnar framför omslaget. (Man får vända och vrida lite på den beroende på hur man stickar.)
Jag har gjort en liten film som jag lagt ut i två delar på instagram som visar exakt hur man gör. Och i mönstret finns en utförlig beskrivning.

Det ska bli jättekul att följa alla fina Galdhöpiggen som växer fram, glöm inte att använda #galdhöpiggensweaterKAL när ni lägger ut bilder på instagram så att vi kan peppa och hjälpa varandra.
Nästa vecka ska jag skriva lite mer om och visa hur jag stickar flerfärgsstickning för att få ett jämt resultat.

3 kommentarer:

Heidi sa...

Jag har valt att avstå från kalen, eftersom jag tyvärr saknar tid för att delta i den nu.

Men jag älskar att läsa dina välskrivna inlägg om hur man stickar olika detaljer på den, här på bloggen, och att se alla bilder på allas projekt på instagram. Det är så roligt och inspirerande att se alla dessa olika varianter på samma mönster!!

Charlotte sa...

Hej Dödergök!
Jag har en fråga om de här förkortade varven i nacken (har stickat en del förfortade varv så känner till dem redan). I nacken har du gärna, som i Galdhöpiggen KAL, mönster. Hur löser du det då du har några förkortade varv i nacken? Blir inte mönstret "fel" då, eller är de förkortade varven precis under halskanten och innan mönstret börjar?

Tack på förhand för svar!
Charlotte

Unknown sa...

Hejsan! Jag ska sticka förkortade varv i nacken på en kofta med rundstickor, hur funkar det?
Mvh
Karin