lördag 27 augusti 2016

#tantulltussockor

 Det blir en spännande bokhöst för oss sticknördar med flera intressanta boksläpp de kommande månaderna. Först ut är #tantulltussockor av allas vår Tant Ulltuss eller Anna Bergman som hon heter egentligen.
Boken innehåller allt som allt 27 mönster på flerfärgsmönstrade sockor. De som följer Anna på instagram känner igen hennes färgglada sockor med formsäkra mönster. Det är prickar och trianglar och ränder och rutor men också blommor, äpplen och citroner.
Allt med Annas särskilda öga för hur färger och former ska kombineras. Alla garner är färgade av Tant Kofta och vad jag förstår säljer hon uppfärgade garnkit till alla mönster i boken, ett mycket ambitiöst projekt!

Boken delas in i två tydliga halvor, den första innehåller alla mönster med vackra tydliga bilder, de flesta tagna av Pia Kammeborn, och den andra består av en väldigt ambitiöst teknikdel.
I den senare delen finns beskrivningar till de hälar som mönstren använder, Annas allmänna tips som hjälper dig att lyckas med din sockstickning och fotobeskrivningar på flera moment som läsaren behöver behärska för att kunna följa bokens mönster.

Det är en snygg bok med tydlig stilren formgivning och som sagt väldigt vackra och inspirerande bilder men det är ändå mönstren som spelar huvudrollen. Jag har bara hunnit börja på en socka men när jag läst igenom mönstren känns de tydliga och lätta att följa. Min enda invändning är att det känns lite rörigt att bläddra sig bak i  boken för att hitta hälbeskrivningarna men jag förstår att detta gjorts av utrymmesskäl.
En annan invändning, som kanske egentligen är mer en önskan, är att jag ville gärna sett mer av Anna i boken. Nu har Pia Kammeborn skrivit förordet och det finns ett uppslag där Tant Kofta, Lotta Blom, berättar om garnet och färgprocessen men jag skulle gärna vilja läsa mer om Anna. Det hade varit jättespännande att läsa om hennes tankar kring färg och form. Vi som följer henne på instagram vet att där vi vanliga dödliga ser en trisslott eller en tablettask ser Tant Ulltuss en socka, den processen hade jag gärna velat få en liten inblick i.

Vem skulle jag rekommendera boken till? Alla som älskar flerfärgsstickning, har stickat en socka eller två någon gång och har ett övergripande hum om en sockas konstruktion. Det här är ingen ren nybörjarbok, även fast det finns grundläggande instruktioner, men en fantastisk färgklick och motivation till alla som vill komma igång med sin flerfärgsstickning. De som förväntar sig en djuplodande inblick i sockans anatomi med olika hälar och uppläggningar och konstruktioner gör bättre i att köpa en annan bok. Det här är #tantulltussockor helt enkelt, vackra, färgsprakande och glada!

Om du råkar vara i Göteborg säljs boken där på symässan just nu men det ska dyka upp en webbutik inom en snar framtid.


Boken innehåller många mönster som jag bara måste sticka, här syns tre av mina favoriter, Tant Snö, Barbro och Fru Sergel.

7 kommentarer:

Unknown sa...

Tack för recensionen. Blir ännu mer sugen på att köpa den nu, visste inte ens att det var möjligt;) Tyvärr får jag nog vänta till syfestivalen i Stockholm, men men... Bli nog mycket sockor framöver:)

Clara sa...

Kul att läsa din recension! Jag har bara hunnit bläddra i den men ska skriva en recension sen jag också. Delen med att ha med mer av Anna hade jag inte tänkt på, men det har du verkligen rätt i! Och sen har jag nästan samma favoriter som du har, haha!

Linnéa sa...

Har endast hunnit bläddra lite i mitt nyinköpta exemplar, men håller med om att det hade varit roligt om Anna hade haft lite mer utrymme i boken :)

Maja sa...

Jeg gleder meg så til å få kjøpt boken. Anna er en mester med farger og mønster!

Annika sa...

Såg just boken på Facebook och blev så klart intresserad.
Undrar vad boken kostar?
Mycket tacksam för svar snarast
Med vänlig hälsning
Annika Johansson

Annika sa...

Såg just boken på Facebook och blev så klart intresserad.
Undrar vad boken kostar?
Mycket tacksam för svar snarast
Med vänlig hälsning
Annika Johansson

Annika sa...

Jättefin bok! Har stickat två par (två av de tre du gillar) och håller på med ett tredje par! Mycket inspirerande bok! :)