onsdag 15 december 2021

Mount Pleasant

 

Det kan låta helt galet men jag började på den här toppen/tshirten sommaren 2019. Och den är klar nu?

Nja jag stickade faktiskt klart den förra året men den kom aldrig med på bild. Nu har jag skärpt till mig och tagit fina bilder för det är den faktiskt värd.

Mönstret heter Mount Pleasant och det är egentligen en både trevlig och enkel historia som inte borde ta två år att färdigställa. Jag stickade 3xl rakt av och var helt klar när jag insåg att den bara blev fel. Alldeles för kort fram och för trånga ärmar. SÅ den hamnade längst ner i en påse i botten av en brunn typ. Sen repade jag, stickade den några cm längre men framför allt gjorde jag 5 förkortade varv över bysten med några cm mellanrum för att ge mig själv lite utrymme. Jag stickade ocskå ärmhålen lite högre. Skillnaden blev brutal. Nu är den ju jättefin. Passar perfekt till alla mina nederdelar med hög midja.

Garnet är Sandnes Lanett babyull och även fast det delade sig lite och var lite kinkigt att sticka med så skulle jag absolut kunna tänka mig att sticka ett plagg i det igen för det är mjukt och varmt med riktig ullkänsla. Jag köpte 6 nystan av nån märklig anledning men gjorde nog av med lite mer än 3,5, eller kanske 4? 2019 var som sagt en lång tid sen. Före pesten till och med. Färgen är grymt fin iaf.

Jag stickade med 3,25:or och 3,5:or enligt Ravelry så då får jag tro på det. 






tisdag 14 december 2021

Strandfolk, men gör dom skog

Jag har stickat ännu ett mönster från min älsklingsbok Stickat till vardags av Erika Åberg.
Den här gången valde jag vanten Strandfolk men som vanligt fick jag ju lov att hitta på lite eget. Det är det jag tycker bäst om med den boken, att den inspirerar till egna påhitt. Mina vantar blev lite mer skog än strand. Det största tillägget jag gjorde var att jag tyckte att mudden var lite kort och flaxig när jag var klar med vantarna så jag plockade upp på insidan och stickade en inre mudd i alpacka på tunnare stickor. Det blev både gosigt och snyggt tycker jag.

Garnet jag använt är rester av 2-trådigt ullgarn jag hade hemma, mest Kampes 2 trådiga i natur och natursvart och så lite lite Drops Alpacka från längst ner i restgarnslådan till de inre muddarna.

Jag Stickade med stickor 2,5 mm och 2,25 mm till alpackan.





 

onsdag 8 december 2021

Sju julklappar du fortfarande hinner sticka

 

Mitt eget mönster Lilla Mistel (särskilt de minsta storlekarna går blixtsnabbt) stickar du på några kvällar och blir en perfekt julklapp till småkusiner bara deras föräldrar har visat sig vara stickvärda sen tidigare.
Garter Ear Flap Hat är en gammal god klassiker från Purl Soho du stickar på en kväll, finns i storlek från bebis till vuxen. Som gjord för den här kalla vintern vi har just nu.
Norwegian Mittens for Mimi är ett grymt snabbtstickat vantmönster med ett enkelt Norskinspirerat mönster som stickas i tjockt garn under ett par tv-kvällar. Passar kanske din kräsna bror?

Mitt eget mönster Dyllingen, en basker är både snabb och snygg och skulle den inte passa som julklapp, gör den till dig själv föresten.
Heidi är också ett av mina mönster som helt gratis kan laddas ner från Ravelry. De är gjorda för att stickas snabbt och jag lovar att den som får dem blir snäll och glad hela julen.


Cloudbust är ett jättefint mönster som dessutom flyger fram på stickorna fast de stickas i fingering-garn. Med sitt sobra spetsmönster ser det mycket mer avancerade ut än vad de är, kanske något för alla glamourösa mammor?
Mitt sista tips för den här gången får bli Fanasockorna Från min och Manduzanas sockklubb. Sportgarn, stickor 3 och mest bara ränder, ett vinnande koncept i december.

onsdag 3 november 2021

Hinterland dress

 

Det var länge sen jag skrev nåt här på bloggen om det jag syr. Men nu för tiden skulle jag säga att jag syr kanske 70% av alla mina kläder själv. Målet är att jag ska bli lika bra på att sy som på att sticka och att det ska automatiseras på samma sätt men då har jag x antal tusen timmar kvar att öva.

Den här klänningen sydde jag klart igår och jag blev så nöjd. Kände mig så fin och bekväm i den.

Det är ännu en Hinterland dress från Sew Liberated (kanske min femte?). Den här gången gjorde jag näst intill en hellång ärm vilken var ett smart drag för vinterbruk och jag la till bröstfickor för att flirta lite med skjortklännings-looken.

Jag sydde den i en rutig flanell från tyg.se (köpt i våras nån gång och finns tyvärr inte kvar) men jag hade köpt för lite tyg (tänkte nog sy en skjorta från början) så jag fick skarva med lite lin nertill. På så sätt fick den kanske lite av en Lilla huset på prärien-känsla men jag gillar det! Som vanligt är det devisen "Make it work!" som gäller när jag syr.

Jag gillar också att den är lite folklig (som i foldräkt inte som i Allsång på Skansen) på nåt vis, det är nåt med rutorna i kombination med formen.


Numera finns Hinterland dress i många storlekar men det gjorde den inte när jag köpte den så jag har graderat upp den före detta största storleken, gjort en FBA och ritat om ärmen lite. Dessutom syr jag alltid kjolen över tygets dubbla hela bredd så att den blir lite fylligare och nu syns ju inte det på bilderna men jag har höjt uringningen en bra bit också, tyckte att det passade en vinterklänning. 





tisdag 2 november 2021

Fallfrukt cowl till mig själv

Jag är så löjligt nöjd med det här mönstret och fick lov att sticka en till mig själv i mer nedtonade novemberfärger. Mönstret heter alltså Fallfrukt cowl och du hittar det här på Ravelry.

Jag är helt allergisk mot saker som sitter åt i halsen så jag gjorde några ändringar på min krage för att den ska passa mig bättre. Jag la upp 152 maskor till resåren och sen ökade jag till 168 maskor. Jag stickade också fem omgångar av lövmönstret så den är lite högra än originalet.

Jag tycker så mycket om min cowl och färgerna passar både mig och november perfekt.

Jag älskar också det här garnet som jag använt åter igen. Hela kragen är stickad i Manduzana Falkland Dk i färgerna naturgrå, Rubeus (brun), Ljung (rosa) och Pumpkin patch. Eftersom kragen mestadels stickas på stickor 4 i ett ganska tjockt garn är det en väldigt snabb stickning. Den passar också perfekt för inte så erfarna stickare eftersom det mestadels är rakt på och runt, runt som gäller.

Om du ska egosticka någonting riktigt gosigt i november så tycker jag att du ska slå till på en Fallfrukt cowl.




 

söndag 24 oktober 2021

Baskern Fallfrukt

 

Jag har haft en ganska produktiv höst hittills och det här är faktiskt det fjärde mönstret jag publicerar.

Det blev ytterligare en del i serien Fallfrukt, den här gången en basker. Baskern Fallfrukt helt enkelt (ravelrylänk). Som vanligt köper du mina mönster endast på Ravelry.

Baskern fallfrukt är en klassisk flerfärgsmönstrad basker med det numera välkända mönstret av kvistar och bär. Baskern stickas runt från den resårstickade mudden och upp mot hjässan.

För att sticka baskern Fallfrukt behöver du;

Garn; Manduzana Cormo (ett underbart nytt garn från Manduzana!) 90% Cormo  & 10% Corriedale eller Manduzana Corriedale 100% Corriedale-ull. Löplängd: 400m/100gram

I tre färger. Eller ett annat likvärdigt garn. Helst inte superwash eftersom den färdiga baskern kommer töja sig mer då.

Garnåtgång; A ofärgad grå Cormo; ca 30 g B grön Corriedale Moss; ca 15g C lila CorriedaleAronia; ca 10g. Restgarn passar jättebra till mönsterstickningen eftersom det går åt väldigt små mängder.

Stickor; 2,25 mm till mudden och 3 mm till resten av baskern eller de stickor du behöver för att få rätt stickfasthet.

Använd först en rundsticka i passande längd och sen strumpstickor.

Stickfasthet; ca 30 maskor och 35 varv/ 10 cm efter tvätt och en lättare valkning.

Storlek; Två storlekar, en mindre med en diameter på ca 23 cm och en större med en diameter på ca 25 cm och en höjd från kanten till mitten av toppen på ca 20 (21) cm.

Du behöver kunna; Sticka runt, läsa ett diagram, ökningar och minskningar samt flerfärgsstickning.

Jag är väldigt förtjust i den här lilla baskern och jag ska sticka en till i jordfärger som ska matcha min Fallfrukt cowl som ligger och väntar på att blockas. Hoppas att du också gillar den! Glöm inte att tagga mig om du stickar något av mina mönster, jag vill gärna se och är särskillt nyfiken på alla möjliga färgkombinationer att sticka Fallfruktsmönstren i.




torsdag 21 oktober 2021

Dyllingen - en basker

Jag är inte riktigt färdig med spetsmönstret som jag använt till Stora och Lilla Dyllingen. Jag tycker fortfarande att det är superfint och jätteroligt att sticka. Sen behöver jag ju alltid en ny mössa. Ur det föddes baskern Dyllingen som från och med i dag finns att köpa på Ravelry.

Dyllingen är en snabbstickad basker i ett enkelt spetsmönster som garanterar en rolig stickning och ett snyggt slutresultat.

Baskern stickas från mudden och upp i en klassisk baskerform.

Den finns i en storlek som passar många i och med att mudden ska sitta tight mot huvudet och sen är spetsmönstret väldigt töjbart. Efter tvätt och en lätt blockning mäter baskern ca 26 cm i diameter och 21 cm från kanten upp till mitten av hjässan.

Viktigt! För att baskern ska bli just en basker och inte en tight liten mössa; forma den fuktiga mössan till en basker genom att antingen lägga den plant eller blocka den över en tallrik (var försiktig så att den inte blir för stor) eller proppa den full med plastpåsar och forma till en basker. Låt torka helt torr.

Jag rekommenderar ett rent ullgarn som inte är superwashbehandlat för att baskern ska hålla formen.

Den orangea baskern har jag stickat i Manduzana Falkland DK som är ett riktigt favoritgarn för mig. Tillräckligt mjukt för att funka till en mössa och ljuvlig maskdefinition, vilket gör att det passar extra bra till spetsstickning. Dessutom är färgerna magiskt intensiva och livfulla eftersom de är färgade på grått garn.

Den gröna baskern var min prototyp och jag har ändrat mönstret en del efter att jag stickade den. Men den är stickad i ett fantastiskt fint garn som Clara Falk färgat.

Den orangea baskern ser lite liten ut på mig och den gröna kanske något stor, det slutgiltiga mönstret hamnade någonstans mitt emellan dessa två i storlek.






 

fredag 8 oktober 2021

Stora Dyllingen i bruk



 Har tagit bilder till ett nytt mönster idag men passade på med någon helkroppsbild också när jag för en gång skull hade klätt upp mig lite. Klänningen är en "hackad" version av Seamwork Natalie som är en blus egentligen. Jag kapade av den i midjan ungefär och la till en rynkad kjol med två stora utanpåfickor. Den är sydd i en småblommig viskos från Stoff o Stil och jag trivs så himla bra i den. Känner mig bekväm och fin. Till klänningen hade jag min gulgröna Stora Dyllingen som verkligen är en riktig favorit. Försöker att inte slita på den för mycket men garnet håller sig superfint så jag behöver nog inte vara orolig. Det är så här jag helst vill gå klädd hela oktober, i tights, klänning och stickad tröja. Jag måste sy någon mer höstanpassad klänning, helst någon med lång ärm.

fredag 24 september 2021

Halskragen Fallfrukt och Vanten Fallfrukt

 

Äntligen finns mina nya mönster Fallfrukt på Ravelry. Lagom till de stora höstregnen och kylan iaf här i Dalarna. Halskragen Fallfrukt (ravelrylänk) är en enkel och värmande halskrage med mönster av kvistar och bär. Perfekt för höstens första kyliga vindar. Med en enkel och repetativ mönsterrapport utan långa flotteringar blir det en väldigt rolig stickning.

För att sticka kragen behöver du; 
Garn: Manduzana Falkland DK (75% Perendale-ull och 25% Corriedale-ull) (250 meter per 100 gram) eller ett annat likvärdigt garn i tre färger. Det här är ett utav mina verkliga favoritgarner (mjukt, glansigt, slitstarkt) som jag stickat två stora plagg i som jag använder hela tiden. Om du inte provat det rekommenderar jag det verkligen. Restgarner passar också så klart jättebra till mönsterfärgerna.

Garnåtgång: A Salazar: 60g B Pumpkin Patch: 25g C Ljung: 10g 

Stickor: 3,5mm och 4 mm eller de stickor du behöver ha för att få rätt stickfasthet. En kort rundsticka eller en lång om du föredrar att sticka med magic loop. 

Stickfasthet: 24 m/10 cm i flerfärgsstickning. 

Storlek: Kragen mäter ca 60 cm i omkrets och den mäter ca 26 cm på höjden. Men det är jättelätt att variera storleken genom att lägga till en rapport till av mönstret både på bredden och höjden.

 Du behöver kunna; sticka runt, räta och aviga maskor, läsa ett diagram samt flerfärgsstickning.


Vanten fallfrukt (ravelrylänk) är en  flerfärgsstickad vante med mönster av kvistar och bär. Passar lika bra som halvvante. Instruktioner till både och ingår. Nu på hösten tycker jag att halvvantar matchar kragen så himla bra.
För att sticka vantarna behöver du; 
Garn: Manduzana Falkland (75% Perendale-ull och 25% Corriedale-ull) (250 meter per 100 gram) eller ett annat likvärdigt garn i tre färger. 

Garnåtgång: A Salazar: 45g B Pumpkin Patch: 20g C Ljung: 10g 

Stickor: 3mm och 3,5 mm eller de stickor du behöver ha för att få rätt stickfasthet. 5 strumpstickor eller en rundsticka om du föredrar att sticka med magic loop. 

Stickfasthet: 26 m/ 10 cm i flerfärgsstickning. 

Storlek: Vanten mäter ca 27 cm från mudd till topp och den är ca 10,5 cm bred mätt tvärs över i angiven stickfasthet. Vanten har är ganska stretchig och passar många händer, särskillt halvvanten.

 Du behöver kunna; sticka runt, räta och aviga maskor, läsa ett diagram, flerfärgsstickning, ökningar och minskningar.

Jag hoppas att ni ska tycka om mina nya mönster lika mycket som jag gör. Köp dem i min ravelrybutik. Om du köper båda mönstren samtidigt senast midnatt söndag 26/9 får du 20 kr rabatt.
Mina mönster säljs endast via min ravelrybutik eller vid särskilda tillfällen via manduzana.se. För att stötta mig köp endast mina mönster via godkända kanaler!








lördag 4 september 2021

Isidor Fingal Larsson




 Som jag har längtat efter honom!