torsdag 13 december 2007

På stickönskelistan inför 2008

  • Thermal från Knitty. Uj uj uj vad snygg den är. I svart eller olivgrönt. Problemet är bara garnet. Vad ska man byta ut det rekomenderade garnet mot? Jag har inte fattat det där med amerikanska "garngrovlekar" eller vad man ska kalla det för. Jag skulle gärna sticka den i någon ull/silke blandning. Någon som har något tips på ett garn som skulle passa som går att köpa i Sverige?
  • Den här koftan från Garnstudio har jag funderat över ett tag nu. Kanske någonting för min gröna "hemlisalpaca"? Jag saknar en tunn snygg baskofta att ha på jobbet och när man ska vara lite så där lagomt fin.
  • Jag är helt kär i den här väskan från Garnstudio. Den är bara så fin!
  • När vi ändå pratar om väskor. Jisses! Jag vill verkligen ha den här väskan till sommaren. Dubbelstickning verkar intressant och lite svårt också och det är ju alltid kul att lära sig nya saker.
  • Det var mycket fint i senaste Knitty men de här strumporna föll jag för direkt. Smart och snygg konstruktion.
  • Å suck Kim Hargreaves! Jag skulle nästan kunna tänka mig att sticka vad som hellst från senaste vinterkollektionen. Måste köpa den där boken! Den här koftan är ju till exempel helt sjukt snygg!

Annars har jag lite mer difusa egna idéer. En svart raglantröja med båtringning i Soft Silk från Yll o Tyll tex. Norskmönstrade långa strumpor, kanske någon utav alla fina koftor med flätmönstrat ok från Yll o Tyll. Någon slags omlottkofta och många många fina sockor i Stickameras Sock Klubb!

Vad funderar ni på inför 2008?

9 kommentarer:

maria carlander sa...

tjejen! Du har bra sticksmak... Blir mer än lite sugen att våga mig på att sticka en kofta (förra och hittills enda tröjprojektet blev aldrig riktigt använt) -den från garnstudio var ruggigt fin. En annan jag gillar är yll o tylls blå kofta med flätok och 3/4ärmar.
så många önskningar, så lite sticktid...

Kajsa sa...

Har inga direkta planer... Men jag kommer absolut sticka min första sjal under 2008! Skulle också kunna tänka mig att prova på lite dominostickning. Kanske en dominostickad sjal helt enkelt! :)

Ika sa...

Jag skulle vilja sticka en kofta i någon härligt färgstark och varm nyans - butikernas utbud av färdiga koftor är ju så himla tråkigt, det är grått, brunt och svart. Användbara färger och allt det där, men när jag redan har en massa basic toppar i de kulörerna behöver jag ju något som livar upp dem! Dock är jag lite rädd för koftstickandet eftersom jag aldrig har stickat något större än tumvantar, och stickar ganska långsamt... Några bra tips till en nästan-nybörjare?

Ika

Ilsefin sa...

Jag har inte heller fattat det där med amrekanska garngrovlekar. Jag brukar kolla på gauge (masktätheten) och sedan försöka hitta något liknande. För att veta hur mycket garn det går åt brukar jag kolla på hur många meter det är per nystan i ursprungsgarnet (antalet nystan * antalet meter per nystan) och sedan räkna ut hur nystan man behöver av ersättningsgarnet för att komma upp i samma totallängd (hänger du med? jag har nyss tentat så jag är helt tom i huvudet).

Det finns ett garn som heter Teetee (säljs hos Garnhärvan) som är 70% kamull 30% silke. Det har 27 maskor på 10 cm i dubbelt garn och tröjan på knitty.com har ett garn med 28maskor på 10 cm. Så det borde funka som ersättningsgarn. Tynn Alpakka (från Du store alpakka) har också 27maskor på 10cm. Eventuellt skulle YlloTylls Soft silk kunna passa också, men det kan vara lite grovt.

desiree sa...

Thermal var fin. (Varför har jag inte sett den?) Knepigt att masktätheten bara står för mönsterstickningen, svårt att jämföra när det annars står i slätstickning!

Anonym sa...

Här finns en slags översikt över ganrtjocklekar på engelska, "översatt" till svenska:

http://stickamera.se/garntjocklek.php

Dvs, från masktäthet i inches till masktäthet i cm. Kanske kan vara till hjälp?

Elena sa...

Åh, vad snygg den där Garnstudio-koftan är! Garnstudio har faktiskt en hel del koftor i just Alpaka som är himla snygga. Visserligen ännu inte stickat plagg efter deras mönster.

Mitt 2008-års stickande kommer att fortsätta som hittills. Det finns en plan bakom allt, men den är väldigt diffus. Lägger ständigt mönster i minnet och ibland poppar något av dom upp starkare än något annat och då kör jag på det.

Vickiehickietorian sa...

Hej!Vad kul!
Jag halkade hit...
nu ska jag strax gå på semester och då ska jag äntligen börja handarbeta igen! har sett en mössa på stan som är spiralstickad på något vis, väldigt klädsam. är det något du kan tipsa om mönster ?om du fattar vad jag menar... jag ska försöka hitta en bild...
ha det bra!

Dödergök sa...

FrökenC! Tack! Jag gillar också den blå från Yll o Tyll jättemycket.

Yllet!Passa dig! Det har visat sig att sjalstickning är helt beroendeframkallande! :)

Ika! Kanske en tröja i något tjockare garn skulle passa som första större projekt. Se till att sticka efter ett bra mönster bara annars kan det bli så att man ger upp tröjstickning för all evig framtid. :)

Ilsefin! Vad skönt att höra att det inte bara är jag som inte förstår! :) Tack så jättemycket för dina garnförslag jag har kollat upp det lite närmare och den där Alpacan verkar väldigt intressant.

Kd! Ja visst är den!? Ja man får väl testa sig fram med det där med masktätheten.

Ulrika! Tack så mycket för länken!

Elena! Jag har nästan bestämt mig för den där koftan men jag ska inte sticka det där mönstret på ärmarna men annars är den apsnygg!

Vickiehickietorian!
Å vad kul! Jag kom att tänka på den här mössan från magknits.
http://www.magknits.com/feb06/patterns/odessa.htm
Spiralstickad och väldigt fin.