lördag 23 maj 2009

Hemvävt

Favoritsommargardinerna är uppsatta i vardagsrummet, de är alldels för löst slagna och rätt ojämnt vävda men jättefina ändå. Droppdräll och hiskligt tunt bomull 30/2 i varp och 24/2 som inslag. Loppisfyndat både varp och inslag, mina fösta hemvävda gardiner.
Det blir ett särskillt ljus, ett lite magiskt och väldigt sommrigt ljus av de här gardinerna. Jag vill väva mer gardiner, 1/2blekta linnegardiner med stramaljränder och blekta bomulsgardiner i myggtjäll. Jag har varpgarn liggandes men ingen varpa och ingen uppställd vävstol med tillräckligt många skaft. Jag har en till vävstol hemma hos mamma, kanske åker det upp en varp i den i sommar. Men det blir nog en mattvarp, jag är sugen på att väva rosengång.

I vävstolen här hemma sitter som bekant den här randiga raringen. Det är är den fösta monterade löparen. Varp bomull 16/2 i fröskalsoblekt och blandade sandfärger till de mörkare ränderna. Inslaget är loppisfyndade spolar med 1/2blekt lintow 10. (Ja jag inser att vävspråket låter sopm ren gallemattias för den oinvigde.) Bindningen är bara vanlig tuskaft.


Jag älskar såna här diskreta halvsmala ränder, trist men sant. Jag väver aldrig lika färgglatt som jag stickar. Kanske mattor då men inte brukstextilier, jag vill ha dem ljusa och enkla så är det bara. Sen är det aldig fel med med färgklickar i hemmet heller.Fast de kan vara lite mer lågmälda, som i det här fallet en bondsyrén. Min absoluta favorit just nu.


Idag är det mysväder, spridda skurar kan man säga och då passar det bra att tända ljus och sitta med öppen dörr och lyssna på regnet och sticka på sin uggletröja. Alldeles snart är ärmarna klara. Hoppas att ni får en mysig lördagkväll, det tänker jag ha!15 kommentarer:

Agata sa...

Jo, det är något särskilt med hemvävda gardiner. Och särskilt om man vävt dem själv! Det har jag inte haft en tanke på tidigare - min mormor har vävt så det räcker till några mindre Norrlandskommuner, men kanske ändå...

Löparen är fantastiskt fin!

Ullfull sa...

Oj vá fint! Är det något i
Du inte kan?

Pernilla sa...

Gardinerna är jättefina. Synd att det tar så stor plats med en väv.

Marika sa...

Vackert, vackert!

Clara sa...

Vilket jobb med att väva gardiner! De är skitsnygga, förstår att ljuset faller fint genom dem. Nu blir jag också sugen på att väva, önskar att jag bodde stort nog för en vävstol...

Eva i Halmstad sa...

Vackert.
Behövs inte fler ord.
Ha de så gott på dej.
Eva.

Helena sa...

Åh så fina! saknar verkligen att väva, det ger en sån inre tillfredställelse. (kan det vara inslagen som gör att man får ut sin ilska:) )

Linda sa...

Vad härligt stämningsfullt med hemvävd duk och den underbara färgen på syrenen. Skulle gärna sitta där och lyssna på regnet och sticka :).

Annika sa...

Så otroligt vackert!!!

Hälsningar/Annika

Annika sa...

Mycket, mycket vackert!

MADE BY K sa...

Jättesnyggt!!!! Har en vävstol i garaget som jag ska ta fram när jag blivit mindre trångbodd:), måste bara lära mig o trä den också!

Leo sa...

Allt det vävda är otroligt fint! Något som jag har funderat på ett tag är var man får tag i varp o dyl. Jag har inte vävt sen syslöjden i mellanstadiet men nu kommer jag kanske få en vävstol så jag är väldigt nyfiken på hur man får tag i allt material.

Dödergök sa...

agata! Mmmm jag håller med, synd nog har jag inte turen att äga några ärvda.

ullfull! Jo du det är massor med saker som jag inte kan! Tro mig!

pernilla! Jo det tar lite plats med vävstolen men min är så vacker att det inte gör något att ha den i sovrummet.

marika! Tack så mycket!

Clara! Det är faktiskt mindre jobb än vad man tror för det är inte så många inslag per centimeter.
Det är många som önskar sig större boende för att få plats med en vävstol. Vävstugor är ju ett annat alternativ.

Eva i halmstad! Tack så mycklet! :)

Helena! Vävningen är härlig terapi, särskillt mattvävning! :)

Linda! Jo vissa kombinationer är extra hemtrevliga på något vis.

Annika! Tack tack!

Annika! Tack tack!

Made by K! Det är nog många som har en vävstol undanställd. Jag önskar mig ett egt vävrum så att jag får plats med mina två vävstolar och kanske en till.

Leo! Vad kul att du vill väva! Materialet köper man lättast i en vävbutik eller så beställer man från tex Borgs eller Holma Hälsingland.

Becky sa...

Could this be translated into English? It's beautiful!!

Karo sa...

Hi, Which pattern did you use for the curtains? It is so beautiful, I also would like to weave my own curtains in it! Kind greetings, Karolien