lördag 15 oktober 2011

Bebismönster -bra och dåliga

Clara ville att jag skulle recensera några bebismönster och det lät som en jättebra idé tyckte jag. Det är svårt att sticka till någon som ligger i en mage och jag har upptäckt att många mönster är riktigt dåliga. Först ut är Garder Yoke Baby Cardi (ravelrylänk). Min blev för stor så lilla M har inte kunnat ha den än. Men det är tydligt att ärmarna är för korta och själva kroppen är också kort. Som tur är stickas den här koftan uppifrån och ner så jag kan lätt repa upp mina picotkanter och sticka på en bit till på både ärmarna och i livet. Jag har garn kvar så det är inget problem.

Latte Baby Sweater är nästa på tur. Den här tröjan blev så liten att han bara kunde ha den första veckan. Men den var också tänkt att vara liten och lilla M stannade i magen två veckor för länge. Det här är ett fint mönster men ärmarna är något för korta.Mina små sockor blev däremot jättebra. De randiga används flitigt och snart kan ha ha de pippimönstrade också.

Den här koftan blev en fullträff! Top down raglan baby sweater är snygg och praktisk. Jag förlängde dock både ärmar och kropp redan från början och det blev super. Med förlängda resårer är det en storlek som han kan ha iaf tills han blir 3 månader (tror jag den där ungen växer ju som ogräs).
Den första riktiga baby koftan från boken Sparat är ett fantastiskt mönster. I Regia Silk blev det för stor för en nyfödd men det är ju bara bra nu. Ett mönster som sitter som en smäck. Jag ska absolut sticka en till sån här fast större.
Small and clever hat. Alldeles för liten. Trist men sant. Jättesöt men på tok för liten.

De här Drops-byxorna är superbra. De blå blev lite större så de kan han ha lite längre, roligt mönster att sticka också. Rekomenderas.
Ännu en Latte baby cardigan. Den här blev bajs. Alldeles för vid och kort. Snygg men fel. Syrran använder den men det ser helt tokigt ut. Jag skulle ha minskat maskor på bredden och stickat den längre. Man lär så länge man stickar eller hur är det?6 kommentarer:

annas alster sa...

Vilket bra inlägg :) Det är ju verkligen supersvårt med bebiskläder. Man ser ju inte hur de passar, och de som ser snygga ut är ju inte nödvändigtvis de som passar bäst...

Maja sa...

Jättebra utvärdering av mönster och kul för oss som följt ditt skapande att se hur kläderna passade.

Tack också för svaret igår!
Kom du med pekpinnar.
Det tycker jag är bra!
Man ska lära sig HUR det ska göras. Tanken för mig är bara att det ser så bakvänt ut med att dra fram garnet så.
Jag ska lära mig detta, men måste få lite tid att "fundra" på det först!
Jag har ju nyss lärt mig att sticka med magic loop och man ska ju inte begära för mycket av "gamla hundar".
Ha en skön helg!
Kram

Clara sa...

Vad bra att du tyckte att det var en bra idé. Jag är verkligen glad att du gjort recensioner, ska använda mig av dina tips när jag stickar till mina små blivande syskonbarn. De flesta mönster verkar behöva förlängas en del!

Helena sa...

Åh vilket bra inlägg! Tack!
Men attans också! Jag såg din Garter Yoke-kofta här när du gjort den och blev helt förälskad! Den var ju så fin! Så nu har jag själv börjat sticka på en.
Vill ju fortsätta göra den, men vad tycker du jag ska göra? Förlänga ärmarna och kroppen? Räcker det för att göra koftan mer användbar?

Dödergök sa...

annas alster! Tack! :) Ja det visade sig vara mer klurigt än vad jag föst trodde, framför allt är lilla M mycket längre än vad alla mönster erkar tro att bebisar är.

Maja! Tack så mycket, det är roligt för mig också att utvärdera och förhoppningsvis lära mig någonting av det som inte blev så lyckat. Lycka till med tvåändsstickningen! :)


Clara! Ja min känsla är att de flesta mönster är för korta och breda. Bättre för långt med en mudd som man kan vika upp tänker jag. De växer ju så otroligt snabbt ändå.

Helena! Varsågod! :) Jo jag skulle förlänga både ärmar och kropp och så skulle jag avsluta mer resår som håller in koftan lite så att den inte blir lika flaxig.

johannaelisabeth sa...

Hej, vad kul med utvärdering! Jag stickar på en babykofta till fasters lilla hjärta, och undrar just över om det inte blir för kort. Ca 20 cm på bakstycket till storlek 62cl? Hur långa har dina koftor blivit?
Johanna