torsdag 6 september 2012

Höns

Mina små kycklingar är nu ca 10 veckor och de ser nu ut som små höns i miniatyr. Eller nja miniatyrer kan man inte direkt beskylla Sussexhönsen för att vara, det ska bli kul att se dem i full storlek sen. Enligt min begränsade hönserfarenhet så är det just höns det handlar om, hur mycket jag än detaljstuderar dem så kan jag bara komma fram till att det är en tupp. Min fina lilla dvärgkochintupp. Kanske döper jag honom till Holger, han ser lite sån ut. Någon som vet vad färgen kallas? Höns och deras fäger är lite av ett mysterium för mig och dvärgkochin finns i hur många färger som helst. Sussesxhönsen känns mycket lättare att färgbestämma (vit columbia) däremot svårare att se skillnad på. Kanske får alla heta Svea?

12 kommentarer:

Myggan sa...

Inte vet jag om färgbenämningen stämmer på alla raser, men hade det vara brahmahöns så är de vita kallats "vit columbia" och de gulaktiga färgen hade kallats "spättad". Men det är som sagt kanske bara brahmahöns som kallas så. Hur som helst så är de väldigt fina.
/Anna

Linda sa...

De är helt underbara! Jag vet inget om färger tyvärr. När det gäller namn har vi bara konstiga namn på våra hönor; Bosshöna är hon som bestämmer, Bättre-än-inget är till sättet lik hönan som stickar i "Flykten från hönsgården" (hon säger det vid något tillfälle i filmen också), Lillhöna är en liten höna som råkade lite illa ut när hon precis flyttat till oss men som nu är en del av flocken och mår finfint, Storhöna (som numera är i hönshimlen) var störst osv... :) Vi hade tänkt att ge dem namn, men sen blev det aldrig så. :)

Dödergök sa...

Myggan! Tack så mycket för ditt svar! Ja sussexhönsen kallas för vit columbia eller ljus sussex. Det är dvärgkochinarna som är riktigt kluriga, kanske är de inte "färgrena" som utställningsfolk kallar det men det gör inte mig någonting jag ska inte ställa ut dem. Jag som är mer van vid hundar och katter vill ju kalla den guldfärgade hönan för röd men det verkar inte stämma, tuppen skulle jag vilja kalla för vetefärgad men jag har sett bilder på vetefärgade tuppar och de ser helt annorlunda ut. Spättad låter ju bra men visst är de bara spättade om de är lite fläckiga som tuppen? Hönan i bakgrunden är väl inte spättad?

Känns jättekul att ge sig ut på helt okänt område och verkligen vilja lära sig ALLT! :)

Dödergök sa...

Linda! Tack! Jag är en mycket stolt hönsmamma och tar själviskt åt mig av alla komplimanger som hönsen får! :)

Jag har inte velat döpa dem innan jag är säker på om de är hönor eller tuppar men nu känner jag mig rätt säker. Det blir bra svårt att skilja Sussexhönorna åt bara, får nog ringmärka dem. Jag har tänkt mig fina "gammel-namn" på hönsen lite 30-40-talsnamn helt enkelt. Tycker att det passar på hönor och tuppar.

Anonym sa...

Ha ha!!
Bra ide det där med att döpa alla till Svea. Själv har jag 6 svarta maraner som alla fått namnet Agda.

sjusoverskan sa...

Hej!
Jag vet inget om höns men de här ser ut att må gott! Tänk att få gå ute och äta av det gröna...var rädd om dem och om Dej!
Kram Inger

Malena sa...

Jag skulle vilja kalla Kochinen för "gul colombia", men vill nog att de ska vara lite äldre och visa sin färdiga fjäderdräkt först. Någon form av gula är de i alla fall i mina ögon. Just nu är de inte helt rena i färgen för att kunna ställas ut - men det gör inget, de är så fina!
Röd är en mer kopparröd färg på höns - googla på Rhode Island Red så ser du hur den färgen ser ut. När det gäller vetefärgad så är det hönans färg som har gett namnet, tupparna är mer svart/bruna.
I vilket fall som helst ser dina höns ut som lyckliga höns ska se ut!

Dödergök sa...


Anonym! Maraner är fina och Agda är ju ett klassiskt namn! :)

Sjusoverskan! Tack så mycket, vi tar hand om varandra jag och hönsen, det är helt klart blodtrycks-sänkande att vara hönsägare.

Malena! Tack! Jättespännande info! Det känns logiskt att de är gula (eller någon form av gul i alla fall)som jag har skrivit här ovan så är jag van med hundars och katters färger och de är helt annorlunda än hönsfärger!
Jag tycker så mycket om mina höns och tuppen är så himla fin, hoppas att han blir så där riktigt fluffig som dvärgkochin ska vara.

Sofie sa...

Oj så fina! Det är verkligen lätt att "snöa in på höns":). Vi har en underbar liten dvärgkochin som ser exakt ut som din, vår heter Ros-Marin och en rar liten höna. Ibland är det så svårt att se kön så vi får vänta tills de galer eller lägger ägg! Roligt är det att döpa höns i allafall, lycka till!

Malin på pastill.nu sa...

Jisses så mysigt med höns, det vore ju en dröm att ha. Misstänker att radhusgrannarna inte skulle uppskatta dock..

Dödergök sa...

Sofie! Å Ros-Marin vad fint! Jag måste säga att hittills är livet som hönsägare precis så underbart som jag trodde, det är tom roligt att städa åt dem. Tänk sen när de börjar lägga ägg, jisses vad spännande!

Fröken Pyssel! Kanske radhusgrannarna går att muta med ägg? Och en tupp som är instängd på nätterna så att han håller sig tyst? Vi bor i ett gammal villaområde och förhoppningsvis går grannarna att muta med ägg om det skulle behövas... :)

Manduzana stickar sa...

Oj, vad dom har växt! Jag måste säga att dom är himla fina!