Tre av mina favoritgarner, Léttlopi, Kampes 2-trådiga och Ilo alpaca handmade.
Väldigt olika och helt underbara var på sitt vis.
En vanlig fråga folk ställer när det kommer till garn är om det är mjukt eller om det kliar.
Jag har de senaste månaderna både fått den här frågan och läst den på olika ställen säkert trettio gånger och jag känner lite hur den skaver i mig.
För det känns så himla orättvist mot ett garn att döma ut det som "kliigt" och därmed oanvändbart.
Varför måste egentligen alla garner vara "mjuka"?
För att svara på den frågan måste vi först komma överens om att det aldrig går att svara på om ett garn är mjukt eller inte. Vi är alla olika och därmed olika känsliga och uppfattar olika material på olika sätt.
Att fråga mig om någonting kliar är meningslöst eftersom jag är väldigt okänslig, jag kan ha Kampes 2-trådiga ull direkt mot kroppen, men att fråga min syster samma fråga är precis lika meningslöst eftersom hon är jättekänslig och tycker att allting kliar.
Jag kan med andra ord aldrig svara på om ett garn kliar på dig eller inte, jag kan bara svara på hur jag upplever det på sticksighetsskalan.
Det jag däremot kan svara på är att det finns olika användningsområden för olika garner och olika fibrer, kardningar, spinningar, tvinningar och behandlingar får garnet att bete sig olika.
Och då kommer vi tillbaka till min lite filosofiska fråga om alla garner måste vara mjuka.
Måste tex en tjock tröja som du ska använda som ett ytterplagg vara "mjuk"?
Vilka fördelar har ett "mjukt" garn förutom att det just är mjukt?
De flesta garner som hittas på den mjukare garnskalan är rätt värdelösa som ytterplagg, de har överlag lättare för att noppa, de står inte emot fukt på samma sätt och de är känsligare mot slitage.
Stickar du däremot en ytterplaggströja i ett obehandlat rent ullgarn kommer tröjan stå emot väder och vind, tåla slitage bättre och den kommer dessutom att bli mjukare ju mer du använder den.
För där har vi också en aspekt vi måste väga in när vi bedömer mjukheten hos ett garn, ett obehandlat ullgarn blir alltid mjukare och fluffigare när det har tvättats och torkat, så det går inte att göra en rättvis bedömning endast utifrån hur härvan känns.
Andra saker som påverkar mjukheten är stickfastheten, jag kan tex tycka att Drops Alpaca sticks lite om jag stickar det med enkelt garn med ganska gles stickfasthet, stickar jag det däremot dubbelt med en tightare stickfasthet (som jag gjorde med min Marin) så tycker jag att det är hur mjukt som helst. Men det är min personliga åsikt och det skiljer också mellan olika nystan och olika färger.
Om vi tänker efter lite så är det ytterst få plagg där mjukheten är det viktigaste för det är sällan vi har stickat direkt inpå huden, egentligen är det bara mössor och sjalar som vi har direkt emot hals och ansikte som ju är känsligast.
När du läser det här kanske du får för dig att jag är en militant motståndare mot merino och allt som är mjukt men det är jag verkligen inte. Jag vill mest väcka en tanke och kanske en nyfikenhet att lära sig mer om materialet som vi stickare använder. Jag är långt ifrån fullärd och är ingen fiberguru men det finns mycket att lära sig bara genom att vidga sina vyer lite och våga prova andra garner än de man alltid väljer. Det finns så mycket bra skrivet av kloka människor, både på nätet och i böcker där man kan lära sig mer om materiallära.
För bara genom att höja kunskapsnivån ett par snäpp och inte endast bedöma lämpligheten hos ett garn utifrån dess mjukhet så öppnas det upp en helt ny stickvärld, jag lovar!