lördag 24 januari 2009

Vävlördag

Mysig förmiddag med hundmys, snö och vävning. Synd nog är det väldans mörkt i mitt vävhörn i sovrummet så bilderna blir inte särskillt bra. Men fint blir det. Den här varpen har suttit i vävstolen i snart två år så det är verkligen dags att väva ut den. Det var tänkt at det skulle bli gardiner men jag håller inte längre med mig själv om den idéen så det blir löpare och handdukar av den istället tror jag. Eller kanske kuddvar. 9 meter varp är det iaf som ska omvandlas till tyg.
Just nu väver jag en löpare till det nya köksbordet (som ska stå i det nya köket när det nu är klart, nästa vecka är det nya riktmärket att sikta på) med blekt tow 16 som inslag. Jag loppisfyndade två påsar med färdigspolad lintow, en med oblekt och en med blekt, för 10 kr styck. Som gjort för min randiga varp och min sega spolmaskin (färdiga spolar = å så bra).
Jag använder ofta loppisfynd i min vävning, vet man bara vad man letar efter brukar det finnas ganska mycket vävmaterial på loppisar och liknande. Det känns både ekonomiskt och miljövänligt och det känns ganska häftigt när man hittar helt vävdugligt handspunnet lin från 40-talet. Just de här spolarna är inte så gamla, men de är spolade på gamla konsumpåsar (de med den blå loggan) och papper från hemslöjden, ganska kul det med.

Det är så roligt att vara igång igen med vävningen, nästa varp blir en ripsmatta det är bestämt sen länge.


Meja och Alva har legat och myst i sängen medans jag har vävt. Meja blir lugn som en filbunke av ljudet från vävstolen. Hennes första år tillbringade hon till stor del med mig i div. vävstugor, sovandes på en tröja bredvid vävpallen eller slickandes på tanter så hon förknippar nog dunket från slagbommen med total trygghet. Alva hon är nöjd med allt, bara hon får vara med.
Nu ska jag virka klar mina vantar, tummen har nog vilat klart nu.9 kommentarer:

Annika sa...

Hej igen!
Det var kul att du kommit igång med vävningen igen! Du skrev i somras (?) om det men sedan har du inte kommenterat det något mer.
Vilket tålamod det måste krävas. Och du väver i så tunna "trådar". Det ser så fint ut!
/Annika

Sunna sa...

Vilka otroligt söta hundar du har. Väva verkar så rogivande, har aldrig lärt mig det men man ska väl aldrig säga aldrig.
Ha en skön helg

annas alster sa...

Hej och tack så mycket! Jag tror absolut att det blir lättare. Smygmaskvirkning ska ju vara ganska löst och det hjälper den där nålen till med. Och sen när du vill börja med två färger, (snart säkert) då är det nog bra att ha en bred så man kan hålla ordentligt i den. Sådär som jag skrev, när man kastar om garnet. Verkligen roligt att du är sugen!

Annas garndrömmar sa...

Du har fått en utmärkelse på min blogg, behöver inte göra nåt av den om du inte känner för det, men ta den som en komplimang :)

Kristina sa...

Jaså, nu blir det lite vävning ett tag. Man måste ju ha omväxling så klart, men det är också en fördel i sig att inte lägga av sig, utan hålla kunskaperna à jour. Visst är det bra med loppis. Jag köpte stickor och dragkedjor igår.

Anonym sa...

Vad gosigt det ser ut med hundarna. Och vilken fin väv, den ser verkligen vår-aktig ut (ack om det gråtråkiga vädret kunde försvinna).

Du har fått en utmärkelse på min blogg. Ha det bra.

Anonym sa...

Jag hoppas du haft en riktigt skön, avkopplande helg!

Du har en 'award' hos mig. :-)

Anonym sa...

hej har något till dej på min blogg
kramizar garnängeln

Mian sa...

Så mysigt de har, dina hundar.