söndag 19 september 2010

Nattsvart

Det här är en väldigt svart dag i Sveriges historia. Förmodligen kommer den att följas av fyra mörka år. Jag skulle vilja skriva något peppande och fint om solidaritet och "tillsammans är vi starka" men jag orkar faktiskt inte för ingenting kan bortförklara att 5 % av Sveriges befolkning är rasister. Och till dem som tycker att de fem procenten inte spelar så stor roll vill jag bara påpeka att det var så här det började i Tyskland också...

32 kommentarer:

Skräddardotter sa...

Jag håller med dej. Jag är både ledsen o förbannad o tamejtusan rädd! Skrämmande är vad det är!

Visa Lisa sa...

Jag håller med. Och det är värre än skrämmande. Katastrofen är redan här. Det vi var rädda för händer. Nu. Jag gråter.

Fru Purjo sa...

Vill inte tro att det är sant.... :(

Linda sa...

Man blir mörkrädd! 5% är mycket!!! Jag skäms över folks idioti och dåliga kunskaper om politik och historia...

Susanne sa...

Sällar mig till resten av kommentarerna. Det är synd och skam och jag kan inte annat än bli rädd för vad det kan leda till.

Carolina sa...

Jag kan inte förstå att det är sant. Vad är det för människor som lever omkring oss? Ledsen, besviken och förbannad...

Massor med kramar till dig iaf :-)

Rosenvante sa...

Vi är också helt oförstående hur så många kan vara rasistiska i vårt land. Har vi inte lärt nått av historien?

Timeout sa...

Det är för jävligt!

mary-ann sa...

är både arg,förbannat och ledsen...över den intollerans och trångsynthet som 5% av svenskarna visar...

Lisa sa...

Skrämmande, läskigt och helt ofattbart! Usch! Kan inte tro att det händer här idag nu!

Stitchordie sa...

Ja det är helt förj*vligt rent ut sagt! Rädd, ledsen och arg blir jag!!

sticksIDAn sa...

Hemskt är vad det är! Är väldigt, väldigt orolig över vad som ska hinna hända de följande 4 åren...

Anonym sa...

Det är en sorgens dag. Svenska folket har beslutat att de vill ha egoism och främlingsfientlighet. Välkommen till egoland.

mikan sa...

YES'Nu kan även vänstern må bra

Anonym sa...

Glad kommunismen åt helvete

Maritas Maskor sa...

Jag har heller sällan känt mig så otroligt besviken efter ett val som det här. Både för att så många svenskar har röstat in främlingsfientliga i Sveriges Riksdag, men även för att så många väljer att ställa egoistiska mål framför den gemensamma sociala välfärden.
Många, många far illa i Sverige idag och man väljer att bara blunda för det och se till sitt eget bästa. Det är tragiskt.

Anonym sa...

Varför bemöter ingen sakfrågorna? Med en gång? De enda de gynnar är de osäkra satar som röstar på SD och som naturligtvis tror att etablissemanget har något att dölja. Utanförskap stavas på många olika sätt, men jag tycker faktiskt att det är djupt odemokratiskt att alla (så länge de följer svensk lagstiftning) tydligen inte får framföra sin syn. Och om den synen är felaktig så måste den ju bemötas.
Det är helt ok att säga sig ¤skrattande¤ vara exkommunist. Men prova att säga sig vara exnationalist?
Vem har mer blod och terror på sina händer? Vad säger historien?
Om man stiger tillräckligt långt åt höger kommer man till vänster.

mammalito sa...

Ja fy fan. Jag är så arg, jag är så besviken, jag skäms! Hur tänkte dom nu? Vad innebär det här, hur ska vi hantera det här? Frågorna är många...

Dessutom tycker jag att B.Ask skulle kunna dra något gammalt över sig... jämföra SD och V känns ju som en fet smäll i ansiktet...

Sjömans-Elin sa...

Jag tror inte det är så enkelt som att fem procent av befolkningen är rasister. SD tilltalar många av helt andra anledningar.

Men, det är skit att de kommit in i riksdagen. Riktigt jävla skit. Nu återstår det bara att visa de där fem procenten av befolkningen att SD inte är vad de behöver. Det ska bli jävligt intressant att se hur de närmsta veckorna ter sig... Eller inte.

(Ursäkta alla svordomar, jag är lite smått förbannad.)

Unknown sa...

Jo, det känns alltför väl igen från historien kring 1933. Det är naivt att tro att det i sammanhanget inte spelar någon roll för vad som hände då men den i ett kvartssekel urvattnade svenska skolan och dåliga motiveringen för att historia ska vara något att reflektera över har skapat mycket historielöshet - ergo (alltså) en grym fara för demokratin. Konsekvensen är då tyvärr att landet har en konsekvens av vad det förtjänar. Det tragiska är att inte bara valresultatet känns igen utan också omständigheterna, den samhälleliga kontexten.
Men gott folk, det går att mobilisera sig och hålla fast i de ideal som är värda att stå upp och kämpa för.
/Stickfantomen (google kallar mig numera för Mi)

Iréne JB sa...

Nu får vi bara hoppas att SD kan bemötas på ett sätt som gör att de inte växer de kommande fyra åren. För så har det sett ut på en del andra ställen. Och det får inte hända, vill inte ens tänka tanken egentligen. För 5% rasister/nazister är 5% för mycket.

fale artut sa...

Jag misstänker starkt att det finns rätt många röstare som inte tänker steget längre, och inte tar till sig vad De står för, egentligen. I förlängningen påminner det om "utgallring", men många väljer de milda formuleringarna som uttalas, det är ju bekvämare. Nu är det viktigt att göra klart vilka de är, och vad de står för, mänskligt sett.
Jag vill tacka Dig för att du visar klart vart Du står.

fale artut sa...

Ursäkta mig.....
Jag spann ett garn som symboliserar de viktiga ljusglimtarna i livet. Du är en sån! Tack!

sinneskatten sa...

Jag skäms över att det finns så många osolidariska människor här.
Nu gäller det bara att se till att de inte går för stort utrymme.
Kanske kan det här göra att de etablerade kan börja arbeta mer tillsammans.

Viffla sa...

Jag skäms verkligen för hela sverige. Det känns hemskt att minnas mitt första val som det då ett främlingsfientligt parti kom in i riksdagen. Nu hoppas jag bara att alla partier kan stå fast vid att inte bemöta SD på några punkter, för om den dagen kommer då sveriges stora partier samarbetar med rasistiska partier, då känns inget värdefullt längre.

Dödergök sa...

Hej alla!
Tack för att ni ger mig lite hopp och att ni delar min förtvivlan. Nu gäller det bara att vi måste samla oss och stå enade mot mörkrets makter.

Det är också intressant att man alltid måste vara anonym när man har något märkligt att säga. Kom igen när ni åtminstånde vågar skriva en signatur!

Anonym sa...

Gissa hur det känns att vara skåning idag. Samtidigt tycker jag att de som inte accepterar SDs politik verkar höja sina röster, åtminstone är det så på min arbetsplats. Tidigare pratade vi aldrig om politik, men under de senaste månaderna har vi verkligen gjort det. De allra flesta säger rakt ut vad de tycker, och de som varit positiva till SD har verkligen fått mothugg.

Manduzana stickar sa...

Det är så jävla illa det här. Inatt var jag bara sorgsen, idag när jag har fått sova på saken är jag mer förbannad. Nu börjar fyra år av kamp.

rino sa...

Tyvärr skapar alliansens politik större klyftor vilket sannolikt ökar rasismen.

Men förhoppningsvis stärks den antirasistiska rörelsen nu när rasismen blir mer synlig. Vi får kämpa på:-)

Anonym sa...

Kolla gärna in på vår blogg och låna handen. Sprid gärna vidare ...

Heidi sa...

Dyster dag i dag! Det är svårt att hitta ljusglimtar i det hela, men har lovat mig själv att försöka... En stor kram till dig (och till alla andra som behöver den efter gårdagens val). Utvägen är nog att visa omtanke och visa vad man står för, och det gör du verkligen!

Maria sa...

Jag är chockad på något vis och har gråtit flera gånger igår och idag. Känner att jag ska engagera mig mera för att få bort skiten, kan inte bara sitta och titta på...