torsdag 30 september 2010

Det går att köpa lycka!

Jag har beställt garn, för första gången på mycket länge och jag vet precis vad jag ska sticka och det kommer att bli så bra. Ville bara säga det.

Tack för alla grattis och lyckönskningar! Ni är så fina.

Mycket mer hus kommer det att bli under en mycket lång tid framöver...

Det fina har bara börjat

Det här är nycklarna till vårat hus. Pga trista omständigheter blir det bara bild på nycklarna idag men det är inte fy skam det heller. Smaka på ordet bara, h u s n y c k l a r, det fina har bara börjat.


tisdag 28 september 2010

Förmiddag

Jag jobbar eftermiddag den här veckan, passar på att göra allt sånt där som gärna hopar sig. Viker tvätt, diskar bestick och ringer viktiga samtal. Fast jag stickar lite också och lyssnar på Anna Ternheim samtidigt som jag njuter av förmiddagssol.

Det kommer att hända mycket spännande den här veckan, bäst att försöka ladda lite batterier och inte bara vara duktig.


Restgarnssockor på mitt sätt med ohoppanderänder och färgexplotioner.

söndag 26 september 2010

70-tals tofflor

Mönster; Nola's slippers fast i barnstorlek istället för herrstorlek. Jag har nästan följt instruktionerna helt och jag har ändrat storleken med hjälp av garnet och stickorna. Jag stickade skaftet runt istället för platt och därför la jag upp 38 maskor istället för 39, annars följde jag mönstret och de passar en 7-åring.

Garn; Min sista rest brunt Heavens Hand och broderigarn i härliga 70-tals färger.

Stickor; Strumpstickor 3,5 mm till skaftet och rundsticka 3,5 mm till foten.

Jag glömde länka till mönstret, här är länken.

Jag kan inte rå för det men jag tycker att de är supercharmiga.













På rätt spår

Någon känner sig tydligen provocerad av mina senare inlägg på bloggen. Det måste ju betyda att jag är på rätt spår. Men kära lilla anonym, kom igen när du vågar stå för dina åsikter om "blottande vänsterpartister". Puss!

lördag 25 september 2010

Får jag träffa dig ikväll?

Får jag luta mig närmre precis när det blir två noll till Finland?

Jag lyssnar på Säkert och väntar på att mannen ska vakna. Ikväll ska vi fira födelsedag med pizza och rödvin och stora bråkiga familjen. Det kommer att bli jättefint.

Hoppas att ni också får en mysig höstkväll men många tända ljus och varma raggsocksfötter.

torsdag 23 september 2010

Handspunna vantar för snöiga dar

Mönster; Väldigt enkelt eget med vriden 1x1 resår och kiltumme. Vantarna avsluas med en i-cord som jag bara trätt igenom maskorna ovanför mudden. Väldigt varma, mysiga och okomplicerade.

Garn; Mitt allra första handspunna från i våras. Ojämnt och tjockt men charmigt. Vit Corriedaleull som blev otroligt mjuk efter valkning.

Stickor; 4 mm till mudden och tummen. 5,5 mm till resten.






Så häftig känsla att sticka i sitt eget garn, roligt när resultatet blir bra också.



onsdag 22 september 2010

Kråkspark








Mönster; Mitt eget standardmönster för tvåändsstickade vantar. Den här gången i manlig modell med fina kråkor längs med mudden. Förtida födelsedagspresent till mannen. Jätteroligt att sticka i lite lugnare jordfärger för en gångs skull.
Garn; Rester så klart. Växtfärgat brunt, olivgrönt Visjögarn och Lucca Fino i någon slags obestämbar nougatfärg.
Stickor; 2,75 mm
Bilderna togs idag i samband med en oplanerad tur till Söderbärke, bruksmiljö är vackert!

tisdag 21 september 2010

Gröna glada strumpor


Nya Mitered Socks i glada gröna färger. Restgarn så klart och fina lyxiga björkstickor. Det kändes som att det behövdes.

måndag 20 september 2010

Tillsammans är vi starka ( det jag inte orkade skriva igår)

Det är nu det gäller. Det är vi själva som bestämmer vilket samhälle vi vill leva i. Ska vi styras av hat och rädsla eller av medkänsla och solidaritet?

Nu är det dags att våga visa färg, våga stå för sina åsikter och vara beredd på att försvara dem.

Just nu förändras Sverige inför våra ögon, medans vi sitter på bussen, går till jobbet och lagar middag formas ett nytt samhälle där det är helt okej att vara rasist. Där främlingsfientliga skämt helt plötsligt blir lite mer rumsrena dag för dag. Tro mig, det här är bara början.

Nu är det upp till oss att säga ifrån, att vara obekväma, att möta varje argument med ett motargument, att inte skratta med, inte vara tysta.

Det är nu det gäller, frågan är bara om vi orkar tända ljus i detta förbannade mörker?

Bytt är bytt




Jag böt min härva Heavens Hand mot vackert fårluktande 2-trådigt ullgarn och jag är så sjukt nöjd. Tack snälla The Knitting Seaman för att du ville byta med mig!


söndag 19 september 2010

Nattsvart

Det här är en väldigt svart dag i Sveriges historia. Förmodligen kommer den att följas av fyra mörka år. Jag skulle vilja skriva något peppande och fint om solidaritet och "tillsammans är vi starka" men jag orkar faktiskt inte för ingenting kan bortförklara att 5 % av Sveriges befolkning är rasister. Och till dem som tycker att de fem procenten inte spelar så stor roll vill jag bara påpeka att det var så här det började i Tyskland också...

lördag 18 september 2010

Höstfärger







Mönster; Harika. Garn; Lorna's Laces Shepherd sock bittersweet & Sannsticks handfärgade sockgarn . Stickor; Knit pro Symfonie Wood. Stickmarkörer; Kamilla. Ringblomma; Gud.



Snöiga vantar

Nya vantar i mitt allra första handspunna garn. En rätt häftig känsla faktiskt.

torsdag 16 september 2010

Vemod







Tom på ord men med hjärtat fullt av kärlek. Lyssnar på Håkan om och om igen. Vemod är bara början på det jag känner.



En gång popflikka...


... alltid popflikka!

Morgonmusik.

Alla vill se dig dala nu Håkan Hellström...

onsdag 15 september 2010

Lila





Lila är min höstfärg. Jag tycker alltid om lila i och för sig men på hösten blir det nästan som ett begär. Fast jag är väldigt kräsen när det gäller lila, det måste vara den perfekta nyansen. Men när jag väl hittar den är det kärlek vid första ögonkastet.

tisdag 14 september 2010

Harikavantar


Fingervantar istället för sockor, jag tror det kallas kärlek.

måndag 13 september 2010

Tyst stickning

Jag har varit hemma från jobbet idag, trist men sant. Jag tänker vara hemma imorgon också mitt jobb funkar liksom inte när man inte kan prata. Sticka kan man däremot göra fast man inte har någon röst och idag har jag återknytit bekantskapen med min finlandsstickning. Det var tänkt att det här skulle bli ett par harika-sockor till mig själv men jisses vad smalt skaftet är även fast jag gått upp i stickstorlek. Istället tänker jag fingervantar. Medans jag tänker stickar jag skaft nummer två.

Kråksparksvantarna är färdigstickade men inte blockade, mannen ska få dem i födelsedagspresent och de blev riktigt höstmysiga. Tvåändsstickning är riktigt roligt just nu.

söndag 12 september 2010

Ska vi, ska vi byta grejer?


Ibland är tankar svåra att få ner i skrift. Länge har jag gått och tänkt luddiga tankar om garn och bloggar och gemenskap och något annat slags samhälle. Men tankarna har inte velat formulera sig till ett blogginlägg, så fort jag satt min framför datorn har de fladdrat bort.
När jag började sticka på riktigt drabbades jag av garngalenskap som så många andra. Webbshoparna öppnade nya färgglada ljuvliga garnvärldar för mig och habegäret väcktes till än det ena och än det andra. Helt plötsligt satt jag på en egen garnskatt och den växte lavinartat. Efter ett tag känndes den inte längre som en skatt utan snarare lite av en börda, när skulle jag hinna sticka upp allt mitt garn egentligen?
Jag började må lite dåligt av mitt garn och när jag mådde dåligt hände det att jag tröstade mig med någon ny liten glimmrande härva. Den onda cirkeln var född.
I fjol bestämde jag mig för att bryta mitt destruktiva garnmönster, jag slutade köpa garn! ( Nå ja inte helt men vi kommer till det.) För alla som stickar måste det låta som en mardröm men istället blev det till en kreativ välsignelse. Istället för att garnsurfa när jag kännde mig lite deppig dök jag ner i min skattkista och nystade upp en härva och började sticka någonting av den. Den bästa inspirationen hittade jag hemma hos mig själv.
Naturligtvis har jag köp ett par nystan då och då under året som gått men då bara när jag verkligen fallit för något garn eller vetat exakt vad jag velat göra av det. Känslan är fin och befriande och biprodukten har blivit många roliga restgarnsprojekt som tvingat mig till att tänka till och vara kreativ.
Nu har jag nått så långt att jag nästan inte äger något garn, en sanning med modifikation så klart men det börjar onekligen ta slut. När jag upptäckte det slogs jag av en annan tanke, vore det inte fint om man kunde byta garner med varandra istället för att alltid köpa nytt?
Jag lovar att det är fler än jag som har fantastiska fin fina härvor i sina gömmor som det aldrig kommer att bli någonting av. Antingen var färgen inte helt hundra, eller så har man stickat så mycket av just det garnet att man tröttnat. Alla de här hyllvärmarnystanen känns som ett slöseri, vore det inte roligare om de fick förgylla någon annans garnsamling och faktiskt stickas upp till värmande vackra plagg?
Jag vet att jag låter flummig och ganska pretto och egentligen säger rubriken det bäst; Ska vi byta grejer med varann?
Jag har en jättevacker mörkbrun härva Heavens Hand, 200 m/100g 100% handfärgad ull, som vill flytta till någon annan. Jag har stickat två koftor i exakt det här garnet och vill ärligt talat inte se det något mer.
Jag byter gärna mot äppelrött sockgarn, eller kanske mörkt indigoblått garn som passar till en mössa. Jag är väldigt sugen på naturgrått och naturvitt 2-trådigt ullgarn också. Kom med ett förslag vettja, kanske blir det just du och jag som byter!

lördag 11 september 2010

Ständigt dessa knappar

Mycket fina loppisfynd, för 60 kr fick jag 5 stora jättefina träknappar, 5 gröna härligt retro plastknappar, 7 lustiga metallknappar (tenn?) med lite Norgefeeling och 6 ljuvliga knappar som jag får dräktvibbar av, kolla in kullan på pappen! Knappar var det enda jag orkade titta på, feber och loppisrunda var ingen bra kombination.

torsdag 9 september 2010

Gulligullan koko som en gök

Okej jag är helt borta för tillfället, jobbar och hostar bara. Hoppas göra en stark comeback till helgen.



Tack för alla fina kommentarer och utmärkelser. Puss!

måndag 6 september 2010

Jag tror att alla är förkylda just nu


Jag började jobba igen. Självklart blev jag sjuk. Så nu sitter jag här och har inte råd att vara hemma och försöker desperat bli frisk tills imorgon bitti. Jag vet att det är en utopi. Men jag håller humöret uppe med ny tvåändsstickning. Jag kallar dem Kråkspark och min fina man ska få dem i födelsedagspresent. Så det så. Nu väntar jag bara på att han ska komma hem också så att han kan ta hand om mig.

söndag 5 september 2010

70-tals sjal

Mönster; Weaver's wool mini shawl, fast jag stickade i slätstickning istället och så långt som garnet räckte och så avslutade jag med en hålkant och en virkad avmaskning. Ett väldigt enkelt mönster i en modell som ligger bra på axlarna, en riktig axelvärmare istället för mina klassiska "vira-runt-halsen-sjalar".

Garn; Mina växtfärgningsprover ihop med en snutt flerfärgat ullcentrumgarn jag hade i gömmorna. Allt som allt ca 135 g.

Stickor; 3,5 mm.

Jag tvingade min syster att vara modell efter en hel dag med lingonplockning och syltkokning, den passade henne bra tycker jag. Man måste ha lite attityd för att inte se tantig ut i den här sjalen.










lördag 4 september 2010

Igår


Det var så gott!