lördag 21 april 2007

Vårbruk

Det här är vad jag längtar efter just nu. Äppelblom och pelargoner.
Det kliar i trädgårdsfingrarna, plåtburken med fröer kommer fram oftare och oftare om kvällarna. Jag ritar skisser över mitt ynkliga lilla trädgårdsland och undrar över hur jag ska få plats med allt som jag vill ha. Idag har jag grävt en första gång om några dagar ska gräva igen och gödsla och så de första grönsakerna. Då är det vår på riktigt.
I år blir det ett färgglatt grönsaksland med mycket blommor och växter med mycket bladmassa så att det blir mycket gröngödsel till hösten. Våran lilla plätt består nämligen av tung lerjord och det kommer att behövas en hel del kärlek och omvårdnad för att jag ska kunna odla det som jag egentligen vill ha. Squash, broccoli, svartrot, purjolök...
I väntan på glamorösare grönsaker blir det i år; Majrova "Snowball", Rädisa "Easter Egg" (båda två gammla kultursorter med rötter i 1800-talet), Grön Portlak (så galet gott i sallad och rik på Omega3 fettsyror), Dill "Como", Isbergssallat "Great Lakes" (sådd som plocksallad i rader senare gallrad så att det blir huvuden), Salladsärt "Sugar Snap" (en uppsvälld krispig sockerärt), Störpurpurböna, Bondböna, Slätbladig persilja, Koriander, Luktärt "Matukana", Ringblommor, Zinnia (enkal blommor i en färgsprakande blandning), Rosenskära "Early Summer", Clarkia "Lilac Blossom".
Min dröm är att vara självförsörjande på grönsaker under sommarhalvåret men den drömmen får nog vänta till vi bor i ett eget hus och jag kan styra och ställa som jag vill med min köksträdgård. Under tiden klappar jag mina fröpåsar och drömmer om äppelblom.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har haft trädgård nu i tre säsonger och gett upp grönsakerna, de växte så dåligt. Istället satte jag jordgubbar i hela landet. Skulle vilja pröva grönsaker igen, kanske rödbetor eller nått gott igen men.. det ska ju rensas och så. Hallonbuskar satte jag förra året och ska sätta några fler i år. Här är det snö fortfarande så jag har lite tid på mig att fundera.