Den senaste tiden har jag fått en hel del kommentarer och mail som rör den heta potatisen att sticka på engelska. Många gör det redan och andra är sugna som bara den på att komma igång men vet inte riktigt var de ska börja. Jag ska försöka hjälpa till så gott jag nu kan och alla ni som läser bloggen är varmt välkomna att komma med egna tips och trix i kommentarerna.
Mitt första och bästa tips är att våga. Hitta ett mönster som du gillar så att du är riktigt motiverad till att köra igång och sticka. Välj någonting som du behärskar på svenska till en början så att du inte måste lära dig nya tekniker också det första du gör.
En bra basordlista över engelska och amerikanska stickord hittar man på stickamera. Skriv ut den och ha bredvid mönstret när du kör igång. När jag började sticka på engelska för sisådär en fem år sen satt jag med en handskriven lapp med de vanligaste orden och det hjälpte verkligen.
Ta hjälp av andra, om du har en blogg skriv ett inlägg och be om hjälp. "Vad sjutton betyder SSK egentligen?".
Surfa runt på engelska och amerikanska bloggar och sidor och få inspiration, man behöver inte vara fantastiskt bra på engelska för att förstå det viktigaste.
Gå med i ravelry. Där finns massor att titta på och intressant läsning. Där finns också mängder med gratismönster (och självklart köpemönster också) som man kan öva upp sina engelsk-sticknings-skills på.
Om möjligt börja med något bra mönster som har ett standardiserat stickspråk och som är teststickat så att man vet att det funkar. Knitty brukar ha vettiga mönster som funkar.(Börja absolut inte med ett engelskspråkigt drops-mönster, det är dömt att misslyckas.)
Om du ändå är osäker att börja på egen hand, haka på en KAL(knitalong). Till exempel kan man gå med i Offe-kalen och sticka VisaLisas fina Offe och få hjälp av andra på vägen. Eller dra igång en "sticka-på-engelska"-KAL med polarna på stickcaféet.
Eller varför inte gå en kurs? Visa Lisa har kurser i ämnet och jag tror att det finns fler ute i landet, kolla med ditt studieförbund eller liknande.
Många frågar mig om jag har några bra mönster som man kan börja med. Det är ju en smaksak och det finns så otroligt många mönster där ute som bara väntar på att stickas men några tips kan jag ju komma med.
Ysoldas mönster är jättebra, lätta att förstå och söta som små sockerbitar. Ishbel är en sån liten sockerbit som "alla" har stickat men den tål att stickas igen.
Cookie A är lite av en sockdrottning och hennes Pomatomus är ett riktigt favoritmönster men hon har gjort väldigt många fina strumpor.
Min favorit-stickboksförfattare är Nancy Bush och Knitting vintage socks är en guldbok. Köp den för tusan.
Jag vet inte om den här posten var till någon hjälp men nu har jag i alla fall försökt. Nu är det fritt fram att ställa frågor. :)
20 kommentarer:
Jag lärde mig sticka genom att se massa filmer på YouTube och den här sidan http://www.knittinghelp.com/ som har alla engelska termer och videsnuttar som visar hur man gör. En kanonsida!
Oh, tack! Bra att du bryter ner det och ger handfasta tips - fast jag får nog hitta just det DÄR mönstret först. En Offe från VisaLisa är frestande!!!
Jag har stickat ganska mycket efter engelska beskrivningar och måste säga att när man väl knäckt koden för förkortningar och vanliga fackorden så är oftast de engelska mönstren lättare att följa än de svenska. De bygger upp dom lite annorlunda och det är lättare att veta var man är i mönstret. Jag har också tittat mkt på Youtube när jag inte vetat hur man ska göra. Jag hade också stor användning av ordlistorna på garnstudios sida. De mönster jag tycker är sämst skrivna är faktiskt Drops (även de svenska).
Här är ett enkelt mönster på engelska. Jag har översatt det till någon en gång men det är ett lätt mönster att börja öva med.
http://knitwits-heaven.tripod.com/pocket_book_slippers.htm
Kan du sticka på svenska så kan du sticka på engelska! Det är absolut inte svårt om man har en förkortningsordlista bredvid sig när man börjat. Och dra dig inte för att Goolga det du inte redan kan eller förstår. Det finns alltid någon vänlig själ som har gjort en video om hur man gör. Så sätt igång - det finns så många roliga mönster på engelska "out there"!
Många mönster på engelska (givetvis inte alla) är betydligt enklare att följa när man väl lärt sig de grundläggande begreppen/förkortningarna eftersom de i många fall är mer logiskt skrivna och ofta mer konsekventa i sina uttryck än vad jag upplever att svenska mönster är (som kan vara lite "pratiga" eller lämna öppningar för tolkningar). Givetvis beror detta på vem som skrivit mönstret, men detta är min generella uppfattning. Man behöver heller inte ha några superengelskakunskaper, utan det räcker med grundläggande kunskaper och att knäcka begrepp/förkortningar. Skulle det ändå inte vara något man förstår är ju stickvärlden sällsynt hjälpsam och vänlig! :)
min första engelska stickning var ishbel och med hjälp av stickameras översättningar gick det bra. Det verkar svårare när man bara läser mönstret mycket löser man när man väl har börjat sticka.
Jag tycker att det var hyggligt av dig att skriva inlägget, komma med lite tips och framförallt avdramatisera hela grejen med mönster på engelska. Jag är en utav de där som inte riktigt har kommit "igång". (Trots goda engelskakunskaper och till-och-från stickning i nästan 30år.)
Tack och trevlig helg
Sarah.
Står just nu på 10-meters avsatsen redo för språng. Köpt Visjögarn. Köpt OFFE-mönstret.Tack Visalisa för det. Ingen KAL(har ingen blogg). Men stickhelg med 18 andra hjärnor nu i helgen borde väl vara ett plus. Istället för en coach så får jag 18. Så nu befinner jag mig på djupt vatten. Men jag har nu en gång lärt mig simma så det var väl sjutton om jag inte ska lyckas ha huvudet över ytan nu. Så tjejer nu hoppar jag. Wish me luck:-) Lena i Norr
Bra skrivet :-) Jag har lärt mig så otroligt mycket sen jag började härja runt på internet för 6-7 år sen bland engelska stickmönster och Ravelry, och jag hade ändå stickat i 25 år då! Jag håller kurser i stickengelska i en garnaffär i min stad, det har varit mycket uppskattat.
Man behöver verkligen inte vara superbra på engelska för att klara ett stickmönster, och som andra nämnt så är knittinghelp.com och youtube fulla med bra och gratis information. Garnstudio/drops ordlista skulle jag dock undvika, den är rätt konstig, Stickameras är mycket bättre.
Tack för dina tips nu törs jag starta med ett engelskt mönster.
Tack för ditt kanon braiga inlägg. Jag har länge stått i start gropen för att lära mej sticka " på engelska " då jag tycker dom har så mycket roligare mönster.
Nu rackarns ska jag våga.
Sticka kan jag ju sen drygt 35 år tillbaka...... så
Tack tack för din härliga Blogg o alla härliga tips du delar med dej
Ishbel var den första spetssjal jag stickade. Jättetrevlig! Lättstickad och snygg och lätt att följa mönstret.
Undra om inte Greenleaf Baby Hat var den första jag stickade på engelska. http://www.ravelry.com/patterns/library/greenleaf-baby-hat
Väldigt lättstickad! Rekommenderas!
Väldigt bra tips i övrigt!
SSK var det första bekymret jag fick när jag gjorde mitt första försök, en baronesse beret. Frågade i min blogg och fick raskt TRE svar!
Tycker ofta att engelska beskrivningar är mer talande än svenska, bara man liksom fattat hur!
På Google's hemsida finns en meny "Mer" därunder finns översätt. Jag provade att översätta mönstret som Klockarbarn rekommenderade att börja med. Översättningen är inte perfekt men klart godkänd. Ibland får man använda sin fantasi men den är OK
Your style is very unique in comparison to other people I've read stuff from. Many thanks for doing this.
Free Background Check or [url=http://www.freebackgroundcheck.info ] Free Background Check[/url]
Å, tack för tipsen! jag ska försöka mej på lite engelska mönster och behöver all hjälp! och nu kanske jag kan fixa det!
Kram Miriam
Higher definition tv
my page: gymnasium
http://www.stickkurs.se/stickkurs/Sticka_pa_engelska_Lansmansgarden.html En länk till utbildning i ämnet " Sticka på engelska" varmt välkomna, och tack för en bra blogg! //Agneta
Fråga från en amatör: Är det skillnad mellan amerikanska och brittiska sticktermer? Jag har virkat en hel del och där skiljer sig termerna åt något när det är amerikanska vs brittiska.
Skicka en kommentar