fredag 21 februari 2014

Stickor


Som många före mig redan konstaterat är stickning en materialsport. Allt blir så mycket roligare när du har rätt grejer. Vad som är rätt grejer är så klart en smaksak, alla som stickar har sina egna favoriter. Jag gillar strumpstickor (som synes) och nästan uteslutande stickor av trä, jag tycker att metall blir så tungt och klumpigt. Karbonz gillar jag riktigt mycket på grund av lättheten och de glatta spetsarna, bambu gillar jag också riktigt mycket men de har en tendens att bli böjda efter en stunds användning. Jag har ett set fyrkantiga stickor och de är riktiga favoriter, väljer alltid dem om jag ska sticka med 3,5:or.
Några stickor som däremot gjort sitt för alltid hemma hos mig är de här tunga, trista metallstickorna och gamla stenhårda rundstickor. Nej ut med det gamla och in med det nya säger jag! 


Ni som följt mig ett tag vet att jag aldrig stickar med raka stickor utan alltid på rundsticka. Av någon anledning har jag aldrig börjat köpa några utbytbara tippar utan jag har köpt fasta rundstickor, ofta med riktigt lång kabel. Till min stora förvåning har jag dock märkt att jag inte alls har så många stickor som jag borde ha, visst har några favoriter slitits ut och andra har gått sönder men jag inser att jag måste handla på mig ett gäng nya stickor. Ett lyxproblem kanske man kan tycka, fast handen på hjärtat; Visst är det roligare att handla garn? Vilka rundstickor rekommenderar ni? Tipsa gärna. 

torsdag 20 februari 2014

Rätstickad kofta med resårkanter

 Mönster; Rätstickad kofta med resårkanter av Lena Holme Samsöe från boken Babystickning på stickor 3. Hela hösten och vintern har jag rensat i mitt garnskåp, jag har kastat, skänkt bort och sålt garn som jag tröttnat på. Men allra mest har jag stickat upp udda härvor och små skvättar. Många babyplagg har det blivit och fler blir det ( trots att jag inte känner en enda människa som är gravid), jag har verkligen fastnat för vad man kan göra med så små plagg. Du kan sticka i hur lyxigt garn som helst för det behövs så lite, du kan öva på kluriga lösningar utan att svära när du måste repa upp för det är ju ändå så smått och det är den perfekta restgarnsstickningen.
Det här mönstret är jättefint tycker jag, klassiskt, lite som en liten kappa eller jacka särskilt om man gör den lite längre. Jag har nog följt mönstret för det mesta men jag tror att jag har lagt till några förkortade varv i bakstycket. Knapparna är vintage som vanligt, måste ge mig ut på en knapp-loppisrunda snart för min knappskatt har krympt.

Garn; Det bästa med den här koftan är att jag har spunnit garnet själv! Jajjemen, jag kan nästan inte tro att det är sant men det är det. Det mörkare och det orangea spann jag för säkert tre år sen men det ljusare spann jag i höstas och det är nog det bästa garn jag spunnit på min slända. Ullen är 100 % merino och kom från insomnade Spinninspiration. Jag älskar hur fluffigt och fint det blev i rätstickning, över huvud taget tycker jag att handspunnet gör sig väldigt bra i rätstickning.
Den rosa kanten är stickad i ett Rowangarn som inte görs längre, en bomull/merino-blandning, en dröm att sticka i.

Stickor; 2,75 till kanterna och 3 till själva plagget.




onsdag 19 februari 2014

Gander

 Mönster; Gander (ravelrylänk) ett gratismönster som jag började på strax före jul och som har legat länge och väntat på lite mer fotovänligt väder. För mig som är lite galen i flerfärgsstickning så var det en sann glädje att sticka Gander, inga konstigheter utan bara att köra på. Jag valde att lägga upp med en tubular cast-on eftersom jag nyss lärt mig den och jag ville ha extrastretchiga resårer. Jag är väldans nöjd med slutresultatet och det är alltid kul att hitta användning för små snuttar av restgarner.

Garn; Alltihop är restgarner och jag vet inte riktigt vad jag har stickat med, men Fabel och Malabrigo sock vet jag iaf. Ja just ja den knallrosa är Drops alpaca för jag hade inget sockgarn i rätt färg.

Stickor; Jag stickade med 2,75 mm som mönstret säger och det passade mig väldigt bra men om du har ett smalt ben och en smal fot så gör du nog bäst i att sticka med 2,5:or.



måndag 17 februari 2014

Glittertind

Det här är inte ett traditionellt mönster utan mer ett recept. Jag hade de här ingredienserna och utifrån det blev det en tröja. Har du några andra ingredienser får du kanske ett helt annat slutresultat.

Jag ville sticka en tröja med tydliga norska influenser till min systerson, så jag ägnade en förmiddag åt att plöja igenom alla tänkbara mönster på ravelry men jag hittade inget som passade det garn som jag hade hemma och inte heller i hans storlek. 
Därför bestämde jag mig för att göra ett eget mönster. 
Jag döpte det efter en av Norges högsta bergstoppar för ett av mönstren i oket påminner lite om berg med snöklädda toppar sen har jag alltid tyckt att Glittertind är så roligt att säga, ett namn jag blir glad av helt enkelt och glad blir jag också av den här tröjan.

Glittertind är en tröja som stickas nerifrån och upp med ett runt mönsterstickat ok. Den stickas i ett stycke och den enda monteringen som krävs är två små sömmar under ärmhålen som sys ihop med kitchenerstitch. Den passar bra på en 2-3 åring ( se angivna mått) men är också ganska lätt att anpassa till mindre eller större storlekar beroende på garnval och stickor.


Material: jag stickade min tröja i Rowan Cashsoft, ett garn som inte tillverkas längre. Stickfastheten är 26m/10cm på stickor 3,25 mm i slätstickning (OBS ej mönsterstickning utan mät över ett enfärgat parti).
Och garn med samma/ liknande stickfasthet borde fungera bra. Exempelvis Debbie Bliss Baby Cashmerino , jag tror också att tröjan skulle göra sig väldigt bra i ett mer klassiskt ullgarn.

Jag har använt mig av fyra färger men tröjan skulle bli lika fin i bara två eller tre färger. Till min tröja gick det åt allt som allt 187g garn så om du har 200g garn är du på den säkra sidan. 
Så här mycket gick det åt av de olika färgerna:
Rött ( tröjans huvudfärg) ca 100g
Mörkgrå ca 25g
Ljusgrå ca 25g
Vitt ca 50g
Stickor: 2,75mm till alla resårkanter och 3,25 mm till all slätstickning. Jag har använt mig av både strumpstickor ( till ärmarna) och rundstickor.  
Du behöver också lite restgarn och en bra trubbig stoppnål. 

 Ärm: Lägg upp 40m på sticka 2,75 mm och sticka runt i 2x2 resår i 4 cm. Byt till stickor 3,25mm och sticka 2 varv rätt, över nästa varv ökar du jämt fördelat till 48m. Sticka diagram 1, när diagrammet är färdigstickat har du 54m. Fortsätt att sticka slätstickning enfärgat i tröjans huvudfärg. Öka 2 maskor på vart 6:e varv tills du har 65 maskor. Öka så här: sticka 1 maska, plocka upp en maska och sticka den vriden, sticka tills 1 maska återstår på varvet, plocka upp en maska och sticka den vriden, sticka en maska. Ökningarna kommer samlat mitt under ärmen. Fortsätt att sticka tills ärmen mäter 26 cm, sätt de 6 mittersta maskorna ( tre på var sida om markören) på en tråd och låt resten av ärmen vila ( här är det bra om du har många stickor av samma storlek eller om du stickar med utbytbara kablar så låt en kabel sitta kvar i ärmen).
Sticka en till ärm på exakt samma vis. 

 Kropp: lägg upp 156m på stickor 2,75 och sticka runt i resår 2x2 i 4,5cm. Glöm inte att märka ut varvets början med en markör, det kan också vara bra att på en gång märka ut fram och bakstycke genom att sätta en markör även i andra sidan av tröjan, fram och bakstycke ska ha lika många maskor. Byt till stickor 3,25mm och sticka ett rätt varv samtidigt som du ökar jämt fördelat över varvet till 168m.
När arbetet mäter 6cm ökar du till 174m jämt fördelat över varvet. Sticka diagram 1, på varvet efter att diagrammet är slut minskar du 4 maskor, 2 i var sida, 1 på var sin sida om markörerna, 176m totalt. Fortsätt sticka enfärgat i huvudfärgen tills arbetet mäter 27 cm. På sista varvet sätts 6 maskor på en tråd i vardera sida precis som på ärmarna, alltså 12 vilande maskor totalt. 

 Ihopsättning av kropp och ärmar: Sammanfoga kropp och ärmar genom att sticka ett rätt varv med huvudfärgen. Börja med att sticka över maskorna från ena ärmen på rundstickan som du stickar kroppen med, sticka framstyckets maskor, sticka över maskorna från den andra ärmen och sticka bakstyckets maskor. 282m totalt.
Varvet kommer nu att börja bak på ena axeln.
Sticka 4 varv, över nästa varv minskar du jämt fördelat till 252m. Sticka diagram 2.
När du har stickat färdigt diagrammet för oket har du 63m.
Byt till stickor 2,75mm och sticka 2x2 resår, i slutet av varvet plockar du upp 1 maska så att du får 64m så att resåren går jämt ut. Sticka 6 varv resår och avmaska sen löst. 

 Sy ihop hålen under ärmarna genom att sätta maskorna på två stickor, 6m/sticka och sy ihop med kitchenerstitch (det finns många bra videos på nätet), detta gör att du får en osynlig söm.
Fäst alla trådar och blocka ut tröjan till angivna mått. 




Jag hoppas att mönstret ska vara lätt att förstå och att det inte innehåller några fel, men om det skulle vara något som är oklart eller fel så kontakta mig så ska jag försöka reda ut det. Bilderna på diagrammen är inte de bästa men jag ska försöka åtgärda det inom kort.
 Klicka upp bilderna på diagrammen för att se dem bättre. Alla maskor stickas rätt, kilen som sträcker sig över två rutor betyder att du ska sticka ihop två maskor = en maska minskad.

söndag 16 februari 2014

Putin, you can't sit with us

Min OS-stickning blev en regnbåge i riktigt lyxiga restgarner ( de flesta från min fina vän Johanna ) något annat kändes otänkbart. Förresten så känns det rätt otänkbart att ett land som Ryssland får arrangera OS. Men å andra sidan känns det också våldsamt otänkbart att 10 % av Sveriges befolkning skulle rösta på sd om det var val idag. Världen är helt enkelt inte som den ska vara och det är dags att vi gör något åt det. Fram för fler regnbågar och solidaritet i framtiden!

lördag 15 februari 2014

Selbu-vantar

 Mönster; Norwegian selbu mittens (ravelrylänk). Jag blev inspirerad av bästa Clara när hon stickade ett par såna här vantar i höstas så när systerdottern tjatade om att hon ville ha ett par vantar med norskt mönster så var valet enkelt. Mönstret finns gratis på ravelry och är ett klassiskt selbumönster med stjärnmönster, kiltumme och en jättefin mönstrad insida. Jag kortade av mönstret några rapporter i toppen för att de skulle passa. Jag borde ha stickat några fler grå ränder på mudden för det vita garnet tog slut lagom till den sista tummens topp.
Vantarna blev superfina och de var så roliga att sticka och mottagaren blev så nöjd att jag inte ens fick vänta på solen och ta bättre bilder.

Garn; Sandnes Smart 1 nystan grått och 1 nystan naturvitt.

Stickor; 3mm, älskar att sticka med 3:or, det går så himla fort!



fredag 14 februari 2014

Tonårsrum

Det började förra lördagen, jag fick ett konstigt ryck. I rena ilskan över att trean inte fungerade, dvs jag missade första längdloppet i OS, så började jag  spontanrenovera sonens rum. Eller egentligen är det ingen renovering för allt var ju nästan nytt men jag har full förståelse för att en 17-årig kille inte vill bo i ett rosaprickigt rum hur länge som helst.






Så nu nästan en vecka senare ser det ut så här istället. Jag har gjort allt själv förutom tapeten för den hjälpte pappa mig med och jag är väldans nöjd. Tapeten är jag mest kär i, den kommer från Boråstapeters svenska design kollektion och den är så snygg att hjärtat tar ett skutt. 

tisdag 4 februari 2014

Surt sa räven

Ni vet känslan när du stickat någonting som du är riktigt jäkla nöjd med, när garnet är något av det vackraste du sett och allt flöt på som en dans. Känslan när det sen visar sig att det du stickat inte passar, den känslan. Så blev det med mina Kai-Mei i handfärgat ull/silke/bambu-garn. Men istället för att försöka repa upp och minska ner dem ( de blev alltså för stora) så tänker jag blocka dem och skicka dem till en stickkompis med större fötter. Slutet gott, allting gott.