söndag 16 januari 2022

Maiken till Per

Det här är mitt eget mönster Maiken som i original stickas i fem olika färger. Men till Per ville jag testa att sticka dem i bara två färger, en enfärgad svart och en självrandande i mustiga höstfärger. Jag tycker att resultatet blev så himla bra. Så vill du sticka Maiken men tvekat pga en miljon trådar att fästa på slutet så fungerar det här sättet lika bra. Fingervantar är nåt av det roligaste jag vet att sticka men mönstret innehåller också instruktioner för halvvantar.

Jag stickade i ett riktigt gammalt nystan svart Drops Fabel och den flerfärgade är Regia Tweed.
 

onsdag 12 januari 2022

Vardagsmössan Rut

Jag har stickat Vardagsmössan Rut till Per i julklapp för han behövde en ny mössa. 

Egentligen är det lite av en sotarmössa och även om jag tycker att sotarmössor är svinfint tycker inte min bestämda man det. Han vill ha hängiga mössor som går ner över öronen ordentligt.

Så jag ändrade lite. Resåren är inte dubbelvikt istället stickade jag några förkortade varv så att den är lägre i nacken och lättare att stuka med häng. Sen blockade jag den i lite basker form och det blev inte så dumt. Jag stickade största storleken och den blev kanske lite väl stor även fast jag stickade hela mössan på 3,5 mm.

Garnet var helt fantastiskt, en  ny lyxig bekantskap Knitting for Olive Heavy Merino. Ett mjuktsträvt merinogarn med tyngd. Jag beskrev känslan i det lite som att stryka mot luggen på en manchesterbyxa. Väldigt trevligt att sticka med. Det gick åt lite mer än ett nystan.

Jag har fler av Pers julklappar att dokumentera men kameran gav upp och bilderna blev suddiga men den blir nog glad igen när den får lite ström.
 

onsdag 15 december 2021

Mount Pleasant

 

Det kan låta helt galet men jag började på den här toppen/tshirten sommaren 2019. Och den är klar nu?

Nja jag stickade faktiskt klart den förra året men den kom aldrig med på bild. Nu har jag skärpt till mig och tagit fina bilder för det är den faktiskt värd.

Mönstret heter Mount Pleasant och det är egentligen en både trevlig och enkel historia som inte borde ta två år att färdigställa. Jag stickade 3xl rakt av och var helt klar när jag insåg att den bara blev fel. Alldeles för kort fram och för trånga ärmar. SÅ den hamnade längst ner i en påse i botten av en brunn typ. Sen repade jag, stickade den några cm längre men framför allt gjorde jag 5 förkortade varv över bysten med några cm mellanrum för att ge mig själv lite utrymme. Jag stickade ocskå ärmhålen lite högre. Skillnaden blev brutal. Nu är den ju jättefin. Passar perfekt till alla mina nederdelar med hög midja.

Garnet är Sandnes Lanett babyull och även fast det delade sig lite och var lite kinkigt att sticka med så skulle jag absolut kunna tänka mig att sticka ett plagg i det igen för det är mjukt och varmt med riktig ullkänsla. Jag köpte 6 nystan av nån märklig anledning men gjorde nog av med lite mer än 3,5, eller kanske 4? 2019 var som sagt en lång tid sen. Före pesten till och med. Färgen är grymt fin iaf.

Jag stickade med 3,25:or och 3,5:or enligt Ravelry så då får jag tro på det. 


tisdag 14 december 2021

Strandfolk, men gör dom skog

Jag har stickat ännu ett mönster från min älsklingsbok Stickat till vardags av Erika Åberg.
Den här gången valde jag vanten Strandfolk men som vanligt fick jag ju lov att hitta på lite eget. Det är det jag tycker bäst om med den boken, att den inspirerar till egna påhitt. Mina vantar blev lite mer skog än strand. Det största tillägget jag gjorde var att jag tyckte att mudden var lite kort och flaxig när jag var klar med vantarna så jag plockade upp på insidan och stickade en inre mudd i alpacka på tunnare stickor. Det blev både gosigt och snyggt tycker jag.

Garnet jag använt är rester av 2-trådigt ullgarn jag hade hemma, mest Kampes 2 trådiga i natur och natursvart och så lite lite Drops Alpacka från längst ner i restgarnslådan till de inre muddarna.

Jag Stickade med stickor 2,5 mm och 2,25 mm till alpackan.

 

onsdag 8 december 2021

Sju julklappar du fortfarande hinner sticka

 

Mitt eget mönster Lilla Mistel (särskilt de minsta storlekarna går blixtsnabbt) stickar du på några kvällar och blir en perfekt julklapp till småkusiner bara deras föräldrar har visat sig vara stickvärda sen tidigare.
Garter Ear Flap Hat är en gammal god klassiker från Purl Soho du stickar på en kväll, finns i storlek från bebis till vuxen. Som gjord för den här kalla vintern vi har just nu.
Norwegian Mittens for Mimi är ett grymt snabbtstickat vantmönster med ett enkelt Norskinspirerat mönster som stickas i tjockt garn under ett par tv-kvällar. Passar kanske din kräsna bror?

Mitt eget mönster Dyllingen, en basker är både snabb och snygg och skulle den inte passa som julklapp, gör den till dig själv föresten.
Heidi är också ett av mina mönster som helt gratis kan laddas ner från Ravelry. De är gjorda för att stickas snabbt och jag lovar att den som får dem blir snäll och glad hela julen.


Cloudbust är ett jättefint mönster som dessutom flyger fram på stickorna fast de stickas i fingering-garn. Med sitt sobra spetsmönster ser det mycket mer avancerade ut än vad de är, kanske något för alla glamourösa mammor?
Mitt sista tips för den här gången får bli Fanasockorna Från min och Manduzanas sockklubb. Sportgarn, stickor 3 och mest bara ränder, ett vinnande koncept i december.

onsdag 3 november 2021

Hinterland dress

 

Det var länge sen jag skrev nåt här på bloggen om det jag syr. Men nu för tiden skulle jag säga att jag syr kanske 70% av alla mina kläder själv. Målet är att jag ska bli lika bra på att sy som på att sticka och att det ska automatiseras på samma sätt men då har jag x antal tusen timmar kvar att öva.

Den här klänningen sydde jag klart igår och jag blev så nöjd. Kände mig så fin och bekväm i den.

Det är ännu en Hinterland dress från Sew Liberated (kanske min femte?). Den här gången gjorde jag näst intill en hellång ärm vilken var ett smart drag för vinterbruk och jag la till bröstfickor för att flirta lite med skjortklännings-looken.

Jag sydde den i en rutig flanell från tyg.se (köpt i våras nån gång och finns tyvärr inte kvar) men jag hade köpt för lite tyg (tänkte nog sy en skjorta från början) så jag fick skarva med lite lin nertill. På så sätt fick den kanske lite av en Lilla huset på prärien-känsla men jag gillar det! Som vanligt är det devisen "Make it work!" som gäller när jag syr.

Jag gillar också att den är lite folklig (som i foldräkt inte som i Allsång på Skansen) på nåt vis, det är nåt med rutorna i kombination med formen.


Numera finns Hinterland dress i många storlekar men det gjorde den inte när jag köpte den så jag har graderat upp den före detta största storleken, gjort en FBA och ritat om ärmen lite. Dessutom syr jag alltid kjolen över tygets dubbla hela bredd så att den blir lite fylligare och nu syns ju inte det på bilderna men jag har höjt uringningen en bra bit också, tyckte att det passade en vinterklänning. 

tisdag 2 november 2021

Fallfrukt cowl till mig själv

Jag är så löjligt nöjd med det här mönstret och fick lov att sticka en till mig själv i mer nedtonade novemberfärger. Mönstret heter alltså Fallfrukt cowl och du hittar det här på Ravelry.

Jag är helt allergisk mot saker som sitter åt i halsen så jag gjorde några ändringar på min krage för att den ska passa mig bättre. Jag la upp 152 maskor till resåren och sen ökade jag till 168 maskor. Jag stickade också fem omgångar av lövmönstret så den är lite högra än originalet.

Jag tycker så mycket om min cowl och färgerna passar både mig och november perfekt.

Jag älskar också det här garnet som jag använt åter igen. Hela kragen är stickad i Manduzana Falkland Dk i färgerna naturgrå, Rubeus (brun), Ljung (rosa) och Pumpkin patch. Eftersom kragen mestadels stickas på stickor 4 i ett ganska tjockt garn är det en väldigt snabb stickning. Den passar också perfekt för inte så erfarna stickare eftersom det mestadels är rakt på och runt, runt som gäller.

Om du ska egosticka någonting riktigt gosigt i november så tycker jag att du ska slå till på en Fallfrukt cowl.