tisdag 27 november 2007

I vävstugan

Idag har jag varit till vävstugan och vävt klart mammas julmatta.
Det är segt att väva på en gammal skev vävstol, men nu är jag klar och resultatet blev bra.

Egentligen skulle mamma väva mattan själv, men hon blev så förkyld att hon inte orkade och då klev jag in som en riddare i skinande rustning och vävde mattan åt henne.
Men egentligen så var jag lite självisk också, för jag ville ju få ut min matta som satt under.
Så här ser min matta ut, tuskaft med inplock. Färgerna gör sig inte så bra mot golvet i vävstugan men hemma på mitt trägolv blir den fin fin. Mattorna ser lite bubbliga och krokiga ut på bilderna men det är de inte i verkligheten, jag var inte så noga med vinklar och så när jag tog kort, jag ville nämligen bara hem. Man får ont i ryggen av gamla vävstolar med vinglig pall.

Jag tänker ha en soft kväll ikväll, sticka några okynnesvarv på någon mysig stickning och bläddra förstrött i Lantliv, dricka nytt mynta-te och tända ljus. Imorgon ska jag adventspyssla lite.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Uj... läckert... Jag har också längtat länge efter just julmattor till köket. Och jag som INTE gillar jul ;) Men, vävstol finns på vinden, nermonterad... placeras var? Suttit två vävar i den och sedan blev den min - arvegods efter min mor som hade den som ett tekniskt hjälpmedel... träning för en diabetiker att trampa på tramporna - cirkulationen... Dock fick jag inhandla den till bra pris och de slapp hämta den och montera ner den ;)
Men, väva mattor vill jag... men just nu är jag arg på vovven som käkat upp ett hörn av en hemvävd matta - dock ej vävd av mig - som ligger som stoppa-gruset-in-i-huset-matta vid ytterdörren... ena hörnet av den ÄR upptuggat... Ja, man får ta bort en lång bit och knyta om, eller låta den vara så? Den ligger ju ändå oftast där... zigzag innan nästa tvätt? så kanske den håller lite till... svart mattvarp har dock bleknat med åren ändå... men håller gör de mot köpemattor!!!
Må så gott... värmländskan... kramis, ngn som med katt och hund - mörk päls tror det är bättre med mörka mattor istället för ljusa - önsketänkande ang pälsen? ;)

Agata sa...

Jättefina mattor!

Å, nu blev jag vävsugen!

antfarm sa...

Hej!

Kom på att jag ska till tandl. i morgon 15.50. Lika bra jag går, får nog betala i vilket fall om jag ringer och bokar om i morgon. (Fast då borde de betalat mig när de ringde så sent sist...)

Kom inte för tidigt i viket fall, men efter 16.45 borde jag vara hemma.

Åsa sa...

Vad snygga mattor.Min mamma vävde jättemycket när jag var liten och det roligaste som fanns var att få sitta i hennes knä och "hjälpa" henne. Ha det så bra.

Anonym sa...

Såå fina mattor!
Det är verkligen inspirerande att se så vackert vävda mattor, jag blir så sugen på att väva några själv.
Men nu är det ju maken som står för städningen hemma hos oss, å han gillar inte mattor...

Dödergök sa...

Hej! Roligt att kunna väcka lite vävsug och några vävminnen till liv. Tack för era kommentarer!:)

desiree sa...

Verkligen härlig inspiration.

Mian sa...

Ursnygga mattor.
Jag älskar trasmattor!
Min mamma har vävt många mattor i sin dag, men har nu sålt vävstolen.
Jag har sex st av hennes mattor på golven i min lägenhet just nu.

Anonym sa...

Du inspirerar verkligen med dina mattor. Jag kan riktigt se framför mig så snyggt det blir på trägolv.

Nu vill jag se mer av vad du har vävt!

Kram
Britt-Marie