måndag 16 juni 2008

Ögongodis och cirkelsjalsprat

Mina ögon längtar efter rosa, ett uppdämt behov väller upp inom mig, just som jag gett mig själv köpstopp. Hela grejen med att färga tillbaks håret mörkt igen var ju att jag skulle kunna börja använda rosa igen, men jag kör på i det gröna, orangea och gula träsket. Får göra någonting åt det vid tillfälle. Tillsvidare bjussar jag på rosa muffins och det vackraste garn jag sett på länge. Synd nog var det ju inte till mig utan det var vännen Å som beställt en present til en arbetskamrat. Men jag fick njuta av att packa upp det och jag var bara tvungen att smygfotta det också innan Å kom och hämtade. Alla mina favoritfärger i ett, lacewool från Fyberspates i färgen "grenada" från Garnkorgen. Djup suck!


Jag har fått en del frågor angående hur jag gjorde min cirkelsjal och jag ska försöka svara men eftersom jag inte antecknade någonting medans jag stickade har jag inga exakta instruktioner att dela med mig av.
Jag utgick alltså ifrån Elizabeth Zimmermanns klassiska Pi-shawl, en cirkelsjal där man bara ökar på vissa varv enligt Pi-formeln. Mönstret finns bla i "Knitters Almanac". Men vilket annat cirkelsjal mönster som hellst borde funka.
Jag valde stickor efter det garn jag hade och sen stickade jag på, jag började med strumpstickor och gick sen över till rundsticka. Jag mätte hur bred jag är över skuldrorna och när jag stickat så långt som jag trodde att jag behövde förde jag över maskorna på en tråd så att jag kunde lägga stickningen plant och mäta ut var ärmarna skulle sitta. Jag utgick från en mittmaska och utifrån den placerade jag ärmarna, tänk på att koftan får en nervikt krage bak så därför kan det vara bra att provvika ner den och se om ärmarna hamnar på rimligt avstånd från varandra. Ärmarna hamnar alltså på den övre delen av cirkel om ni förstår hur jag menar, de hamnar inte mitt på cirkeln. När jag markerat ut var ärmarna skulle sitta, satte jag tillbaka maskorna på stickan. När jag kom fram till den första ärmmarkeringen förde jag över ärmhålsmaskorna på en tråd och la upp nya maskor, lika många som jag hade innan och sen gjorde jag likadant över nästa ärmhål. Sen stickade jag på ett tag igen. När jag hade stickat några cm förde jag över maskorna på en tråd igen och provade.
När jag stickat klart hela kroppsdelen plockade jag upp maskorna från tråden , några extra i skarven under ärmen och lika många från den nya uppläggningskanten och sen börjde jag sticka ärmar. Plätt lätt!
Ni får gärna fråga mer om ni inte förstår vad jag menar för det här var kanske inte helt klart som korvspad. :)

Idag har jag fotbollsbloggat lite, om ni är nyfikna kan ni läsa här om strumpor och Mustafa Can...

15 kommentarer:

PetraO sa...

Fina bilder och fantastiska muffins!

antfarm sa...

Inte så svårt att förstå, men jobbigt att sitta och plocka över på tråd hela tiden. Sånt orkar inte jag hålla på med. Jag är alldeles för lat!

Vida sa...

Vilka härliga muffins och vilken färgglad blogg. Har sagt det förut och säger det igen.. din blogg gör mig glad i hjärtat och min kreativa sida kliar även om stickning inte är min grej!

Anonym sa...

Åh, vilket fiint garn, jag vill också ha rosa. Och en muffins med för den delen. Jag tror minsann att det blir nått rosa i min nästa tavla. Kanske en muffins med... nä, där går nog gränsen för hur sött det får bli... men rosa blir det banne mig! Jättemycket rosa.
Jag blir så glad av bilden på dig då du svänger med kjolen i din Kermitkofta, du är så himla söt där!

Marianne sa...

Vilket härligt garn, så fina rosa toner. Det ger habegär men färgen fanns inte kvar, men det kanske var lika bra det för jag har också alldeles för mycket garn liggandes.
Muffinsen ser helläcker ut, kanske skulle baka med dottern någon dag.

Annika sa...

Hej!!! En ny blogg för mig...Kul!! Gillar också stickning!! Det rosa garnet var jättefint.. Kan det vara från Vikan??? Har själv stickat en sjal i liknande garn fast blå-turkos..Var o klämde på det gröna i lördags.. Kanske....Kommer att komma tillbaka var så säker....Kram Annika

Carin@Ullhärvan sa...

vill ha! Alltså garnet, gärna en muffin också. Någon skrev att garnet i den färgen är slut och tur är kanske det.
Ha det bra!

Syster Nystan sa...

Hej! Jag måste bara säga vilken fantastisk blogg du har! Kul läsning och underbara bilder! Har förälskat mig i både den gröna Laminaria-sjalen och cirkelsjalen som jag genast vill testa. Blev också extra glad av att höra att det är fler än jag som är ljudboksstickare. Jag sitter liksom fast i det träsket :-)
Lovar att titta förbi snart igen!

Anonym sa...

Ett sånt nystan har jag också i samma färg. Jag köpte det till din kompis Antfarm till hemlisbytet vi var med i. Men så skrev hon att hon inte gillade flerfärgade garner så då behöll jag det. Nu vet jag inte vad jag ska sticka av garnet. Bara nyfiken...Vad ska du sticka av ditt?
//Klockarbarn

Anonym sa...

Vad dum jag är...jag ser ju att garnet inte var till dig...
/Klockarbarn

Eva i Halmstad sa...

Hej
Vad söta muffisar, och härligt garn, har sådant men de passade inte till sjalen som jag tänkt, så nu får de ligga till sej lite.

Ha en riktigt go midsommar på dej.
Eva.

VIKTORIA sa...

Hej och kul att du kikade förbi mig så jag hittade hit. Fina garner och alster. Sjalen är ett konstverk. Återkommer en annan dag för nu ska jag kolla matchen och sticka färdigt min pippitröja. Glad midsommar,

Anna sa...

Du har vunnit min väsktävling!
Grattis och ha en fin midsommar!

Sillen stickar sa...

Hej!
Grattis till vinsten. Jag tycker verkligen du är en värdig vinnare av en stickväska.
Jag hittade ett gratismönster på en cirkelkofta här http://www.elann.com/ShowFreePattern.asp?Id=138024
Det kanske kan glädja och hjälpa dina läsare. Måste erkänna att jag är väldigt sugen på att sticka en själv-Tackvare dig. Glad midsommar önskar Cilla

Dödergök sa...

Tack för alla kommentarer! Garnet är verkligen fantastiskt och mycket riktigt slut, för tillfället iaf. Och lika glad är jag för det med tanke på mitt köpstopp! ;) Om det vore till mig skulle jag ha stickat en enkel men skir bred stola tror jag, som man lite kulturtantsaktigt skulle kunna slänga över axlarna.

Muffinsarna bakade jag tillsammans med min systers barn, det var de som dekorerade. Chokladmuffins med Philadelphiaost frosting med citronsmak och allt rosa pynt jag hade i skafferiet.

Tack Cilla för cirkelsjalsmönstret, eftersom min förklaring var rätt usel. :)