fredag 30 maj 2008

Sommarlov

Nu har Dödergök tagit sommarlov, inte från bloggen eller så utan från jobbet så klart!
Det känns både skönt och lite sorgligt, jag kommer ju att sakna mina ungar, vissa nior har jag haft av och till sen trean och nu kommer jag inte vara deras fröken något mer.
Men mest är det skönt för jag har kännt mig tröttare den här våren än på mycket länge.
Nu ska jag ladda batterierna inför hösten.
Jag började redan idag med att rensa ogräs (jag vet att jag är konstig men ogräsrensning är något av det bästa jag vet det är som att bada själen i mjölk och honung) och sitta ute i äppelträdsskuggan och sticka på Laminaria och provsticka resåren på junisockorna.
Jag har lite lösa planer för sommaren, jag ska så klart sticka en hel del men jag planerar även att dona en hel del här hemma, jag ska träna Alva så klart och sen ska jag läsa minst fyra svenska klassiker. Jag har börjat på Klas Östergrens Gentlemen nu sen får vi se vad det blir efter det.
När vi ändå pratar böcker kan jag tala om att mitt bokpaket kom idag; efterlängtade Hemma hos Jamie (den ska jag ha som kvällslektyr ikväll), den något plojjiga Just Socks (den innehöll några fina men framför allt en del roliga mönster) och superfina Knitting Vintage Socks av Nancy Bush. Många sockor blir det! :)
Jag har stickat klart min cirkelsjalskofta idag, ska försöka blocka den imorgon, det känns som att den kanske blev lite liten men vi får se när den har blivit utspänd. Fortsättning följer.

onsdag 28 maj 2008

Förföriska sockor

Mönster; Seduction socks, majmönster i sock-klubben. Ett kul och snabbstickat mönster, mycket snyggare i verkligheten än på den trista bilden som hör till mönstret.
Jag la upp 8 maskor mer och anpassade hälen efter det nya maskantalet. Jag tycker att storleken blev mer vettig så. De ser lite pösiga och stora ut framme vid tån på bilden men det är bara för att systern har mindre fötter än vad kusinen har som ska få dem.

Garn; Regia silk i svart. 78 g gick åt till ett par skapligt långa strumpor. (18 cm långa skaft.) Supermysigt garn att sticka med, så mjukt och med en fin lyster.

Stickor; Strumpstickor i metall, 2,5 mm.

Ankfötter och syrenerMönster; Ankfötter , majmönstret i Pulsvärmarklubben, med pärlemoknappar och öglor av satinband. Väldigt gulligt mönster som gör sig bättre i ljusare färger men jag tycker ändå att de blev snygga i klassiskt och lite stramt svart.

Garn; Indiecita alpaca fleece i svart.

Stickor; 3 mm trästickor i vaxad bok.


måndag 26 maj 2008

Två tröjor, en färdig och en mindre färdig

Det var ett tag sen jag visade upp min alpacakofta. Så här ser den ut nu, jag har lagt upp till båda ärmarna samtidigt för att lura mig själv till att tro att jag har kommit längre än vad jag har. Dessutom är det trevligt att ha en mindre stickning på gång fast det egentligen är en del av en större.
Jag ska bada min silkestopp idag, den har ju varit så gott som klar nu ett tag men nu har jag fäst trådarna och ikväll ska jag tvätta den och lägga den på tork på något finurligt sätt. Jag har inte riktigt klurat ut hur än bara. Sen ska jag bjuda på bilder och fakta om den. Fast det blir nog inte förens mannen kommer hem igen och kan leka flickfotograf. :)
Annars jobbar jag och torkar valpkiss och rensar ogräs och umgås en hel del med systerdottern och är löjligt trött mest hela tiden. Men snart är det sommarlov och då ni, då blir det andra bullar! :)

söndag 25 maj 2008

Sockor och pulsvärmare

Jag upptäckte till min stora förvåning att ett utav mina mönster, mina silkealpaca muddar med spets, har valts ut till ett utav Junis mönster i Stickameras Pulsvärmarklubb. Supersmickrande och lite läskigt på samma gång, men mönstret ska stämma jag har korrekturläst det igen och stickat det två gånger.
Min majsocka växer, med lite fart på stickorna så borde de hinna skickas till kusinen innan studentdagen. Junimönstret "Clover" är väldigt fint tycker jag och jag längtar efter att sätta igång med dem men först ska jag ta och avsluta en del grejer.
Jag är ju med i pulsvärmarklubben också men jag har inte stickat så många av mönstren. Jag har gillat allihop egentligen men jag vet inte varför det inte blivit så många stickade för min del.
Nu har jag iaf stickat ett par "Ankfötter" dvs majmönstret och de är så söta. Jag tror att jag ska spara dem och ha dem på lut om man skulle behöva ge bort någon present någon gång.

Igår gjorde jag det ultimata loppisfyndet, jag köpte en ny vävstol. En mattvävstol med 8 skaft och 8 trampor och 120 cm vävbredd. För 300 spänn! Jag har redan monterat upp den hemma hos mamma, nu ska här vävas drälldukar och ripsmattor! :)

torsdag 22 maj 2008

Håltimmesbloggning

Nu ser man lite tydligare hur koftan kommer att bli sen när den är klar.
Ena ärmen har börjat växa ut nu.

Det är svårt att fota svart på ett vettigt sätt.

Men min nya duk trivs väldigt bra ihop med heliotropen på köksbordet.

Jag var ganska skeptisk till Maj-mönstret i sock-klubben. Bilden såg inte alls så rolig och inspirerande ut. Men jag bestämde mig för att sticka ett par i regia silk till min kusin som ska ta studenten. Jag trodde inte alls att de skulle bli så här snygga. Mönstret är väldigt roligt att sticka och innehåller några nyheter för mig. Det är alltid kul att lära sig någonting nytt och garnet är helt ljuvligt mjukt och lite lagomt glansigt. Nu gäller det bara att bli klar i tid. Det blir till att sticka en del i helgen tror jag.

Jag har gjort en liten bokbeställning idag.

Mer säger jag inte. :)


onsdag 21 maj 2008

Idag har jag tvingat med mannen på loppis

Idag kom jag hem med massor med fynd. Det bästa är stolen. Jag är helt galet kär i den. 25 kronor kostade den, som hittat. Den är tung och liten och stabil och den kommer att vara perfekt i vår hall när den blivit befriad från sin äckliga tjocka gröna färg. Kanske blir det matt svart istället. Det får vi se när den är skrapad.
Dessutom fyndade jag två handarbetsböcker och den bästa julboken med alla klassiska recept (Jannes mormors julkorv tex), en pressglastallrik, två superfina tallrikar som min mamma använder som finporslin "Hellas" från Uppsala-Ekeby (de ska hon få på morsdag), en liten garnvinda, säkerhetsnålar, vackra gröna trådrullar, en lång linneduk med hålsöm och spets och en fantastiskt fin stor glasburk som redan fyllts med värmeljus.
Dessutom har jag varit till min favorit handelsträdgård idag, en sann lisa för själen. :) (Heliotropen kommer därifrån.) Men jag glömde kameran, den får följa med nästa gång.

tisdag 20 maj 2008

Pi-shawl som kofta

I morse maskade jag av genom att sticka på en rätstickad kant (första gången för mig och det blev bra!) samtidigt som jag lyssnade på de sista kapitelen av "Den flammande bägaren". Nu fattas det bara ärmar och brutal blockning sen ska vi se om det här buckliga monstret kan bli en kofta.
Visst är garnet tjusigt?! Den övre bilden är närmare verkligheten.

måndag 19 maj 2008

Helggodis


Helgen har tillbringats i sällskap av Harry Potter på talskiva och en spännande stickning.
En version av Elizabeth Zimmermanns Pi-shawl fast som kofta i vackert 2-trådigt ullgarn från Ullcentrum. Den ser inte mycket ut för världen på bilden men jag har stora förväntningar på den. Ska ta en bild igen när jag stickat klart den rätstickade kanten så att man ser formen tydligare. Jag tänker sticka ärmarna i rester av Kauni lace i påfågelsmönster.
Lite oväntat hippieinspirerat plagg för att vara mig men jag tror att det kan bli jättemysigt till hösten.

lördag 17 maj 2008

Quill lace socks
Mönster; Quill lace socks från Knitty. Påskmönstret i sock-klubben. Jag har piffad dem lite med ett band längst upp för att hålla kvar dem på plats annars har jag följt mönstret helt. Jag älskar hälen den är supersnygg men man kan bara ana den över kinaskokanten här på bild. Jag tycker att de blev jättesöta och de passar min syster väldigt bra. Första bomullsstrumporna för mig och jag är glatt överraskad över passform och känsla i dem.
Garn; Bomullsgarn 8/2 tror jag, rester från min puffärmstopp från förra sommaren. Jag vägde dem inte men det gick inte åt mycket alls. 70 g kanske.
Stickor; Mina standardstickor till strumpstickning, 2,5 mm metallstrumpstickor.

fredag 16 maj 2008

Barnbolero i muskat

Mönster; Mitt alldels egna, stickat upefrån och ner med omslag som ökningar och en upp-plockad resår runt om. Tre stycken superfina pärlemoknappar köpta från Yll o Tyll.

Garn; Muskat från Garnstudio, färg 36 220g till storlek 8-9 år. Jag gillar muskat mer och mer, man måste bara få in den rätta knycken och lita på att det rätar ut sig i tvätten. Kul att sticka någonting blått för en gång skull.

Stickor; Rundstickor 4 mm och 3,5 mm till resåren.

torsdag 15 maj 2008

Ett halvfärdigt projektMin lilla islandinspirerade sjal är avmaskad men knappast klar. Jag ska blocka den och se om den inte behöver en stickad eller virkad kant. Jag är mycket mer förtjust i den nu när den är avmaskad än vad jag var medans jag stickade de sista långa varven igår kväll.

Ikväll tänker jag ta itu med min alpacakofta nu ska beslut fattas angående ok och ärmar.

onsdag 14 maj 2008

I stick-valet och kvalet

Ni har säkert märkt att det har gått lite segt ett tag med mina stickningar. Dels för att sticktiden har varit sorgligt ynklig de senaste veckorna och dels för att jag kännt mig lite splittrad och kluven. Flera av mina stickningar har som stått i ett vägskäl där ett beslut har behövt fattas. Ska jag göra raglan-ärmar eller rundstickat ok på min gröna alpacakofta? Hur många rapporter av "blossom-chart" ska jag göra på Laminaria? Är jag verkligen nöjd med färg och mönstervalet på min islandsinspirerade sjal? Hur ska softsilk toppen avslutas?
Många frågor och ingen ork eller tid att komma på hur jag egentligen vill ha det.

Men nu har det lossnat, fråga mig inte varför för jag är fortfarande galet trött och allmänt stressad men stickar gör jag med beslutsamhet igen.
Igår kväll stickade jag klart min silkestopp, det blev en uddkant nertill, nu ska den bara tvättas upp och slätas ut.
Boleron till systerdottern är nästan klar den med, jag måste träffa ungen och prova först innan den kan bli helt klar.
Just nu sitter jag med det avslutande påfågelsmönstret på min islandssjal. Om jag stickar som en galning blir den kanske också klar ikväll.

Men sen ni, då ska jag börja på någonting nytt! Sockor till kusinen blir det, tack för era råd angående majsockorna, jag tror att jag ska börja med att öka en rapport och se hur det blir.

Imorgon vankas det stickbilder, det kan jag nästan lova... :)

tisdag 13 maj 2008

Strumpfunderingar

Jag ska sticka ett par strumpor i student-present till min kusin.
Jag tänkte ge mig på Maj-mönstret i sock-klubben. Därför vill jag kasta ut en fråga till mina kunniga läsare: Borde jag lägga på en mönsterrapport?
Är de inte väldigt små?
Jag tänker sticka i regia silk på stickor 2,5 mm och min kusin har storlek 39 på fötterna.
Säg vad ni tycker!

Tårtan

Botten: 1 sats sockerkaka från Nya Annas mat gräddad i en hjärtform skuren i tre bottnar.

Fyllning: Vispad grädde med vaniljsocker, frysta blåbär 2 msk socker.

Glasyr: 1 ask Philadelphia-ost, smör, vaniljsocker och florsocker.
Bred på glasyren över hela tårtan i ett tjockt lager uppepå och ett tunnt lager på sidorna.

Garnering: Spritsa grädde lodrät längs med kanterna på tårtan, avsluta med att spritsa en ram runt hela tårtans övre kant. Strö på jordgubbskulor, rosa och lila hjärtan och silverkulor. Avsluta med några violer.

söndag 11 maj 2008

Födelsedagskalas

Det blev ett lyckat kalas och tårtan blev precis så fin som jag tänkt mig. Solen sken och allt doftade så där krispigt och nytt som det bara gör i Maj.
Vissa dagar vill man spara på burk och ta fram när det behövs.

lördag 10 maj 2008

Fredagsbilder

Sjalstickning, Cuba Libre och en lillasyster med oanade talanger (vem visste att hon kunde alla Kristet Utseende-texter utantill?) samt punk på stereon. En mycket angenäm fredagskväll fick avrunda en jobbig arbetsvecka.
Och medans mannen och lillasystern gick ut på krogen stannade jag hemma med alla hundar och lyssnade på Joy Division innan jag gick och la mig.
Det blir inte mycket bättre än så.

Fördelen med att stanna hemma och lyssna på Joy Division istället för att gå på krogen är att man vaknar pigg som en mört, nykter och utvilad dagen därpå och man hinner med allt möjligt trevligt. Långpromenader,utomhusstickning och hundvalpsbus tex.

Imorgon fyller systerdottern år, boleron hinner inte bli klar tills dess, jag har börjat om nämligen men hon ska få en barn-fågelbok också så helt utan moster-paket blir hon inte det lilla grynet.

I veckan borde det dyka upp lite stickrelaterade bilder, bara så att ni vet! ;)


torsdag 8 maj 2008

Mera paket!

Det låg två paket i brevlådan när jag var hemma på lunchen, mitt hemlispaket från min fina hemlis och ett fyndpaket från Garnhärvan. Två fyndade nystan med Kaffe Fasset-färgat regia otippade färger för att vara mig men jag tror att det blir ett par jaywalker-sockor till mannen. Ett nystan (dock icke fyndat utan till fullpris) väldigt dödergökigt tyskt sockgarn i brasilianska färger samt två stycken fantastiska härvor garn från ullcentrum. Jag har tittat på det här garnet i säkert ett år men nu när det var på rea slog jag till. Det ska bli en cirkelsjal med ärmar är det tänkt, ett mysigt höstpllagg med hippievarning. :)
Visst är färgerna helt fantastiska?!
De här färgerna är inte dumma de heller. Fast det är blått.

Jag bjuder på en bonusbild på mannen och bebbarna (jag tror att det är första gången han figurerat på bild i bloggen). Vi har haft en mysig utekväll med grill och hundbus. Fler hundbilder kommer snart i gökungebloggen. Nu flyttar de snart, sorgligt men sant och samtidigt ganska skönt.

Hemlispaket #3

Tack så mycket söta hemlga vän för alla fina paket! Jag ska sticka någonting riktigt lyxigt av Debbie Bliss bomullen, var så säker på det. Jag ska fota lite mera när jag inte ska flaxa iväg. Garnet har en fantastisk lyster och det är supermjukt. Nu ska jag dra iväg, ville bara säga ett stort tack till min hemliga vän Lilla My! :)

tisdag 6 maj 2008

En bra dag helt enkeltIdag är en bra dag. Klockan sju i morse var jag ute i vårat föråd och hämtade mer fiberduk. Sen drog mannen och jag och handlade och efter det åt vi lyxfrukost tillsammans med systern och systersonen. Sen drog jag på mig arbetskläderna och gick ut och grävde. Jäklar vad fin den blev vår gemensamma grönsakslott som jag tagit på mig att sköta om. Nu ligger den täckt av fiberduk men jag ska fota när det har kommit upp. Under fiberduken på vår lott växer det så att det knakar. Nästan allt har redan kommit upp utom potatisen, snart kan jag börja skörda sallat och rädisor, det är livskvallité på riktigt.

Sen gick jag till jobbet och umgicks med mina gullungar i en timme och efter det gick mannen och jag på stan, bla hämtade jag ut mina nya superlyxiga slipade solbrillor. OJ en helt ny värld har öppnats! Efter det åt vi tokmycket glass och myste i solen tillsammans med hundarna.

Som grädde på moset har våra grannar bestämt sig för att köpa Agnes och kvällen avslutades med långpromenad på landet med fågelkvitter, vitsippsängar, lammungar och en skrämd älg.

Ibland är det gott att leva.

söndag 4 maj 2008

Beviset

Två härvor soft silk är uppstickade, nu fattas bara någon slags avslutning och puffning av ärmarna. Nästan klar med andra ord! Men nu blir det några varv på Laminaria istället medans jag funderar på hur min silkestop ska avslutas.

Alla mina stickningar på samma bild

När man ser dem så här tillsammans känns det lite överväldigande faktiskt. Men jag har en plan! Idag ska jag sticka på Laminaria och på min svarta silkestop, den är ju faktiskt snart klar. Vi får se om hur långt jag har kommit och om ni ser någon skillnad ikväll! :)
Påsk-sockorna i sock-klubben är klara, de ska tvättas och så ska jag trä i ett resårband sen kan jag äntligen presentera ett färdigt objekt! Nu ska jag dra ut i solen med hundarna, men sen ni då är det koncentrerad söndags-stickning som gäller! ;)

fredag 2 maj 2008

Knappar och garn
Vad är jag för konstig stickbloggare som köper garn och inte visar i bloggen?

Det lila (som är mörkare i verkligheten) ska bli en bolero till min syster tillsammans med den svarta knappen.

Det åskblå ska också bli en bolero (är det tänkt iaf) till systerdottern tillsammans med de fantastiska matchande knapparna.

Alltsammans kommer från Yll o Tyll.

torsdag 1 maj 2008

Vårlunch

Jag blev bjuden på vårlunch hos älskade vännen Å idag, sill och potatis med krispiga primörer och sen rabarberpaj och glass. Helt underbart på alla sätt och vis. Sockstickningen följde med men det blev bara ett par varv, vi pratade istället. Det kan behövas det med.
Jag har stickat på min silkeströja och jag tänker försöka få till ett par varv till innan jag däckar för jag tänker nämligen vara klar när helgen är slut. Inte så realisktiskt kanske men man kan ju alltid försöka.
Den vackra sippan kommer från Å:s trädgård, imorgon ska jag fota lite här hemma.


Förra året skrev jag det här på första maj. Det gäller fortfarande. Kanske nu mer än någonsin.