fredag 27 februari 2015

Hönshuskoftan!

 Mönster; Ännu en ny kofta från mitt mönster som jag gjorde i samarbete med Stickamera. "Komponera en kofta - ett plagg som passar". Om du ännu inte provat på att sticka en kofta uppifrån och ner så rekommenderar jag verkligen att prova, mönstret säljs här i ostbitens webbshop. Med hjälp av mönstret kan du sticka precis den kofta som du vill ha!
Den här gången valde jag att sticka runt och klippa upp sen för att slippa sticka aviga varv. Koftan har hög hals med rund ringning, tight passform upptill, lite a-linjeform på nederdelen och hellång ärm.
Det här ska bli min nya "städa hönshus", "gå i skogen" och "påta i trädgården" -kofta. Praktisk, varm och ganska rymlig. Men klart att jag vill att den ska vara fin ändå.
Jag har dessutom lagt till en ficka för enstaka ägg, fröpåsar och annat smått och gott.

Garn; Bara udda härvor och rester från mitt garnskåp, 2-trådigt ullgarn från Kampes, Ullcentrum, Hälsinglands lammkvalité och någon oidentifierad grå härva. Tycker verkligen om att sticka i sånt här rustikt ullgarn och jag vill understryka att jag absolut inte tycker att det är stickigt bara för att det är rustikt, olika garner har olika användningsområden och sånt här garn passar perfekt till slitstarka plagg som ska användas utomhus. Den här tröjan kommer att stå emot väta superbra och jag kommer varken att svettas eller att bli kall i den.

Stickor; 3,5 mmtorsdag 26 februari 2015

En sjal

Jag har stickat en sjal. En stor, grå och fluffig. Äntligen! Men först lite blockning. 

torsdag 19 februari 2015

Möss-KAL 2015

Det känns som om det blir många knit-a-longer nu för tiden. Mer eller mindre seriösa sådana förvisso men ändå. Det är ett himla fint sätt att hålla kontakten med utspridda stickande vänner och det är väldigt roligt att sticka tillsammans. 
Idag startade min senaste KAL, tillsammans med några kompisar ska jag sticka mössor under Längdskid-VM. 

Jag har genom åren stickat en del mössor och de allra flesta har bara blivit liggande, de har helt enkelt inte passar så där perfekt som en mössa måste göra. (Inget ser väl värre och töntigare ut än fel mössa på fel person?!)
Min "go to"-mössa är alltid den samma, eller det var ju en lögn för jag har ju två stycken i samma mönster, en grå och en senapsgul "Icing swirl hat" av Ysolda. Jag använder dem jämt. När jag städar hönshus och när jag åker till stan, den äldsta (den grå) är säkert sex år gammal och den gula har också ett par år på nacken. 
Nu vill jag ha lite förändring och förnyelse och därför föddes möss-KAL:en.

Mina regler är enkla, jag ska sticka mössor av garn jag redan har hemma, gärna restgarn, och när VM är slut ska jag ha minst en mössa som passar.
Jag börjar med ett flerfärgsstickat Drops-mönster (bloggar från mobilen och orkar inte länka just nu) i riktiga toklyx-rester. 
Alla mössor blir bättre med några förkortade varv som ger mössan lite häng i nacken så det har jag lagt till. Det här blir riktig superdunder njutstickning med lyxigt garn, ny spetsig sticka och en gullig får-markör. Nu är peppen total inför att VM börjar på riktigt imorgon. Upp på pallen nu Stina Nilsson! <3

onsdag 18 februari 2015

Komponera en kofta - ett plagg som passar

Nu finns Stickameras KAL-kofta som färdigt mönster, både som e-mönster och som tryckt mönster om man hellre vill ha ett pappersmönster. Mönstret har vi döpt till "Komponera en kofta-ett plagg som passar" för det är just vad det är. Utifrån din kropp och dina önskemål kan du med hjälp av mönstret komponera 100 olika koftor om du så vill det.

Mönstret finns att köpa här på ostbiten.se och där finns också garnet som jag stickade min kofta i, Lavold Silky Wool, ett utav mina favoritgarner.

Det har varit så roligt att få dela med mig av mitt tänk kring uppifrån och ner koftor och få samarbeta med Stickamera kring det här projektet, nu lämnar jag över min bebis i era händer och ser fram emot att se alla fina koftor ni stickar. (Glöm inte bort att gå in på stickamera.se och titta på koftorna i galleriet och skicka gärna in en bild på din egna kofta som du stickat utifrån mönstret.)

måndag 16 februari 2015

Glittertind, version 2

 Äntligen kan jag dela med mig av vad jag sysslat med den senaste tiden, en ny uppdaterad version av Glittertind! Glittertind är min hyllning till den norska sticktraditionen. Den är döpt efter en av Norges högsta bergstoppar och mönstret på oket påminner lite om snöklädda berg. Den stickas nerifrån och upp med ett runt mönsterstickat ok, de två mindre storlekarna stickas runt och klipps sen upp till en kofta. Mönstret finns nu gratis att ladda ner på Ravelry här. Det finns än så länge bara på svenska men om jag lyckas fjäska för rätt personer så kanske det dyker upp på engelska också.

 För att sticka Glittertind behöver du;
Garn; Filcolana Cinnia från Magasin Duett eller Dandelion sport från Morris garn i tre färger. Eller annat garn med en sträckning på ca 300m/100g.
Den mindre koftan visas i gul Cinnia som grundfärg, grå Cinnia som mönsterfärg 1 och vit Cinnia som mönsterfärg2. Den större tröjan visas i mörkblå Cinnia som grundfärg, grå Cinnia som mönsterfärg 1 och rosa Dandelion sport som mönsterfärg 2.
Stickor; 3 mm och 2,5 mm till resår eller de stickor du behöver för att få rätt stickfasthet.

Stickfasthet; 24m/10cm 32v/10cm
Stickfastheten mäts över ett enfärgat parti i slätstickning.

Storlekar:1-3 mån, 6-9 mån, 12-18 månader, 2-3 år
Beräknad garnåtgång; 100g grundfärg, 50g mönsterfärg 1, 50g mönsterfärg 2, (100g grundfärg, 50g mönsterfärg 1, 50g mönsterfärg 2), 100g grundfärg, 100g mönsterfärg 1, 50g mönsterfärg 2, (150g grundfärg, 100g mönsterfärg 1, 50g mönsterfärg 2)

Till de två mindre storlekarna behövs 6-8 små knappar. Du behöver dessutom restgarn att sätta vilande maskor på och eventuellt band att sy på insidan av knäppkanten.

Du behöver kunna sticka räta och aviga maskor, sticka runt, flerfärgsstickning, förkortade varv, minskningar och ökningar samt läsa diagram.


 De två mindre storlekarna stickas runt och klipps sen upp för att underlätta när det ska kläs av och på. Mönstret innehåller en beskrivning av hur man gör när man "steekar" och dessutom finns det en turtorial här på bloggen som visar hur enkelt det faktiskt är. Det fina bandet på insidan kommer också det från Magasin Duett. Knapparna är gamla tjocka pärlemorknappar från min samling.

 Jag vill passa på att tacka mina fina teststickerskor Emelie och Lisa för all hjälp med att få alla siffror på rätt plats! det här är första gången som jag skriver ett mönster till ett plagg i flera storlekar och det är mycket att hålla ordning på. Och tack till lilla M som alltid är en strålande modell!
Hoppas att ni gillar det här lilla mönstret lika mycket som jag gör!
Kram!
Erika

söndag 8 februari 2015

Limelight Stirrup Socks

 Mönster; Limelight Stirrup Socks (ravelry länk). Det här mönstret har jag haft länge bland mina ravelryfavoriter och efter jul när jag var sugen på lite kravlös restgarnsstickning bestämde jag mig för att äntligen ta tag i saken. Det blev tre par till slut, ett par till mig och varsitt par till Lina och Lisa.
Mönstret är gratis och gjort för tjockare garn så jag har tittat på bilderna för inspiration.
Jag kanske är knäpp men jag gillar verkligen den här modellen av benvärmare/socka utan häl och tå, superschysst så här till träskor eller utanpå strumpbyxor. Det kommer absolut bli fler par i framtiden i den här modellen.

Garn; Alla möjliga restgarner från förrådet. Det lila som jag stickat resårerna i är ekologisk handfärgad merino från Manduzana i färgen viola.

Stickor; 3,5 mm till resårerna och 4 mm till själva sockorna.