fredag 28 mars 2014

Bloggtrubbel


Jag har fått höra via en läsare att det skickas spam via min blogg och jag vet inte riktigt vad jag kan göra åt problemet. Jag har slagit på ordverifieringen på kommentarerna och bytt lösenord till blogger, dessutom satte jag mig och  raderade ca 21000 kommentarer som fastnat i skräppostfiltret. I den processen så råkade jag även radera alla kommentarer på de senaste inläggen och det ber jag så hemskt mycket om ursäkt för! Era kommentarer betyder jättemycket för mig och jag hoppas att ni orkar fortsätta kommentera även fast det nu blir lite krångligare. 

Om någon har några tips på vad jag kan göra för att bli av med det här problemet så tar jag tacksamt emot dem.
Ha en fin fredag!
 

måndag 24 mars 2014

Söt-chock

Alva tar sin roll som storasyster på fullaste allvar. Hon är otroligt duktig och jag blir så stolt. 

söndag 23 mars 2014

Garter ear flap hat

 Mönster; Garter Ear Flap Hat av Purl Soho (ravelrylänk) ett mönster som florerat ymnigt på instagram och bloggar hela vårvintern, det känns som om ALLA har stickat den. Det är ett roligt fenomen tycker jag att vissa mönster blir omåttligt populära nästan i samma ögonblick som de släpps. I vissa fall känns det bara som någon slags masspsykos men i andra fall handlar det helt enkelt om genialiska mönster. Det här är ett genialiskt mönster. För det första är den så söt att man bryter ihop lite, för det andra så är den väldigt praktisk och värmande med sina öronlappar och för det tredje är den sjukt rolig att sticka med sin smarta och lite ovanliga konstruktion. Mössan stickas runt och öronlapparna formas en och en med hjälp av förkortade varv, smart och roligt.

Den lilla gula och grå mössan stickade jag enligt mönstret, lite toppig som en tomtemössa i minsta storleken, den oblekta bomullsmössan stickade jag mer runt formad, eftersom jag misstänkte att mottagaren och mottagarens mamma (dvs min syster) skulle gilla det bättre, i näst minsta storleken.

Garn; Rester så klart! Den gula är stickad i Drops Nepal och lite tretrådigt grått Kampes som jag höll dubbelt. Den oblekta är stickad i ett tjockt bomullsgarn, Annabel Fox Cotton (aran) och bollen gjorde jag i svart Drops loves you bomull/akryl.

Stickor; 4,5 mm
Vera

Så kom hon och allt liksom föll på plats. Det behöver vara två papilloner för att den här familjen ska vara hel. 

fredag 21 mars 2014

Magasinduett-koftan

 Mönster; Jag är så otroligt stolt över den här koftan, stolt och nöjd. Det känns som mitt tröjstickande har utvecklats mycket över det senaste året i och med Noro-tröjan. Jag har lärt mig mycket om att sticka efter mina egna mått, att knixa och trixa med ökningar och minskningar, förkortade varv och placering av knappar.
Den här gången har jag utgått från en provlapp, en stor provlapp som jag tvättade och blockade och SEN räknade ut stickfastheten ifrån. Sen ritade jag upp ungefär hur jag ville att koftan skulle se ut med mått för hals, byst, midja och ärmar, efter det räknade jag ut vilket maskantal jag borde ha och så körde jag igång. Koftan har många fina detaljer som en slätstickad maska som löper längs med den rätstickade knäppkanten, jag har flyttat in knapphålet mer mot kroppen så att knappen ser centrerad ut när koftan är knäppt och bystökningar och minskningar som gör att koftan ser mer skräddad ut.

Jag är jättenöjd med att jag fick ärmarna så tajta och att hela passformen är tajt utan att vara för liten, jag har nämligen en känsla av att garnet kommer att ge med sig lite på grund av tweedens lite stumma egenskaper. Jag måste också understryka hur viktiga några förkortade varv i ryggen är för att få en bättre passform på en uppifrån och ner kofta.
Allt sammantaget är det här den finaste kofta jag någonsin stickat och den kommer att användas flitigt hela våren, det kan jag lova!

Garn; Supersoft i färgen Silver Grey och Donegal Tweed i samma färg båda från Magasinduett. Jag stickade med en tråd av varje och i slutändan gick det åt lite mer än tre nystan Supersoft och lite mer än 5 nystan tweed. Jag har bara bra saker att säga om de här garnerna och planerar redan för ett nytt projekt i samma garnkombination men i en annan färg. Tweeden gör mig alldeles lycklig och när man tvättar ur spinnoljan när plagget är klart är det nästan som trolleri, garnet blir fylligt och tweedplupparna framträder tydligt.

Knappar; 11 stycken i färgad kokosnöt från Yll och Tyll och jag älskar den orangea färgen.

Stickor; 3,5 mm till resårerna och 4 mm till resten av tröjan.


onsdag 19 mars 2014

Hemilspaket nr 2


Paket nr 2 i Stickameras hemlisbyte har kommit och vilket jäkla lyxpaket det var! Jag har listat ut att hemlisen är någon jag känner eller nån som iaf känner mig för jisses vilka fullträffar. Mer av världens godaste choklad ( som obegripligt nog inte går att köpa i min stad), en supersöt gnuggtatuering med stickmotiv (som jag ska använda vid festligt tillfälle), en sticka av ett märke jag länge velat prova och i min absoluta favoritstorlek ( 3,25 ) och slutligen helt jäkla makalöst garn! Garn i lyxig kvalité i min absoluta favoritfärg för tillfället. Dessutom en hälsning skriven med vänster hand vilket får mig att misstänka att jag känner igen handstilen om den är skriven med rätt hand...

Tack kära hemliga vän, vem du än må vara! 

måndag 17 mars 2014

Galen koftstickning

 Jag är inne i ett flow, ett koft-flow. Från att bara ha stickat småsaker i en halv evighet så har jag avslutat en koftstickning och påbörjat en ny på mindre än tre veckor. Det är så grymt roligt att sticka igen. Inspirationen hittar mig lite var stans och det ena ger det andra och maskorna flyger fram på stickorna.
 Min grå "Magasinduett"-kofta (måste döpa den till något riktigt) är nu helt färdigstickad, trådarna ska fästas och sen ska den tvättas och blockas (kanske redan ikväll). Jag har stickat den i 1 tråd Supersoft och 1 tråd Tweed från Magasinduett och det var kärlek hela vägen. I veckan kommer det knappar från Yll och Tyll (orangea cockosknappar) och sen ska jag möta våren i blommig klänning, tweedkofta och röda läppar.
 Nästa kofta stickas också efter samma princip som den grå, först en provlapp sen uträkning kring hur många maskor jag ska lägga upp och därefter en uppifrån och ner raglan med några korta varv i ryggen för bättre passform. Den här koftan har lånat spetspanelerna från sockorna Kai-Mei, med spets både på framstyckena och på ryggen kommer den att bli supersnygg. Jag stickar i Cascades 220 Heathers i världens finaste färg och jag är så glad över att äntligen få sticka upp det här garnet, det har legat i säkert fem år i garnskåpet av någon märklig anledning.
På stickor 5 är det här en racerstickning och snart har jag säkert ett tredje koftprojekt på stickorna.

söndag 9 mars 2014

Äntligen spets!

Jag fick en otroligt fin present av Lisa förra helgen. Två härvor Deeply Wicked från Easyknits i färgen Lingon. För er som inte har upptäckt det ännu måste jag tipsa om Easyknits, det är Lisas kompis Jon som färgar fantastiskt lyxiga färgstarka garner. Jag vet att det finns ett par svenska återförsäljare men det går alldeles utmärkt att beställa direkt från den nya fina hemsidan också. Ni som ska till SiV kan stifta närmare bekantskap med Jon och hans garner eftersom han också kommer dit. 

Jag har sen tidigare en härva Easyknits garn i mitt garnskåp som ligger till sig i väntan på det perfekta projektet men den här gången kände jag att jag ville köra igång direkt. 
Efter lite mönstersurfande bestämde Lisa och jag oss för att starta en mini-KAL tillsammans. Mönstret vi föll för är Dandelion on a meadow ( finns att köpa via ravelry) en jättefin spetssjal som stickas nerifrån spetsen och sen formas med korta varv. 

Jag har börjat så smått och jag är så nöjd, det är superkul att sticka spets igen och mönstret gifter sig så bra med garnet. 

Hurra vad det är roligt att sticka! lördag 8 mars 2014

En kvällstur

En kort liten tur till skogen blev det idag, till sjön, till våren, till kvällsljuset som kommit tillbaka. Jag tänker att jag också är på väg tillbaka så sakteliga. Vi såg två älgar på vägen hem. 

onsdag 5 mars 2014

Digerdöden

Ursäkta, jag har drabbats lite av digerdöden, inget att fästa sig vid. Men jag stickar som en galning på min nya grå kofta i garn från Magasinduett, man skulle kunna säga att det är min livlina för tillfället. Puss och kram nu ska jag avmaska resåren. 

tisdag 4 mars 2014

Hemlispaket


Hurra, nu har första hemlispaketet kommit! Favoritchoklad och goda teer ( som ska sörplas under andakt), ett tyg som bara skriker att det vill bli projektpåse och sist men inte minst fin fint garn. Precis sånt garn som jag tycker om faktiskt. Dessutom hade hemlisen skickat med ett kryptiskt maskinskrivet brev som satte griller i huvudet på mig. 
Tack så mycket kära hemlis! Jag ser redan fram emot nästa paket! 

måndag 3 mars 2014

Borta


Först blev jag sjuk, sen reste vi bort och nu är jag sjuk igen. Så kan livet vara så här i skiftet mellan februari och mars.
Vi har inte rest iväg tillsammans och sovit borta på över två år så det var välbehövligt. Byta utsikten, bryta vardagsgnabbet och livets alla måsten om så bara över en helg.

Vi reste ner till Torpet, till fina Lisa, hennes man, hundar, katter, hennes välfyllda garnskåp och stora hjärta.
En helg med god mat och dryck, råkallt västväder och framför allt stickning och samtal. Precis vad en trött och lite kantstött gök behövde! 
Så fort febern lagt sig ska jag visa vad jag stickar på just nu och vad jag ska börja sticka på alldeles snart.