onsdag 30 oktober 2013

Simlångsdalen - tvåändsstickad halvvante i ekoull


 Jag har stickat ett par tvåändsstickade halvvantar i tjockt garn med ett strikt klassiskt mönster. De var perfekta att visa olika tekniker på när jag hade en liten workshop i tvåändsstickning i Simlångsdalen utanför Halmstad i början av sommaren.
Jag hade tänkt att jag skulle dela det med er och jag hade storstilade planer om diagramritning men orken och lusten infinner sig aldrig riktigt. Så därför blir det mer ett recept på hur jag har gjort än ett riktigt mönster. Beskrivningen kräver förkunskaper i tvåändsstickning.

Jag kan tala mig varm om hur kul det är och hur fint det blir att sticka tvåändsstickning i M&K ekoull både i den tjockare varianten och i baby ekoullen. Det går snabbt och resultatet blir varmt och mjukt och gosigt. Dessutom blir det en väldigt vacker yta. Passa på att prova om du aldrig har gjort det.
 
Garn; Marks & Kattens ecoull, du behöver två nystan i två olika färger. Bestäm vilken färg som ska vara färg 1 och vilken färg som ska vara färg 2. Jag tycker att det är finast om den mörkare färgen är färg 1.
Stickor; 5mm strumpstickor
 
Lägg upp 40 maskor med kontrastfärg (färg 2) på hjälptråden. Sticka ett rätt varv med färg 1, vänd, sticka ett rätt varv och slut arbetet till en ring. Fortsätt att sticka enligt diagrammet, du ska börja på varv 4. Det ökas för tummen mellan maska 2 och 3 på tredje stickan på höger vante och mellan maska 8 och 9 på andra stickan på vänster vante.
Fortsätt att sticka enligt diagrammet, när du är klar med tummen sätter du de 12 ökade maskorna på en tråd och sen stickar du klart enligt diagrammet. Obs! det läggs inte upp några nya maskor bakom tummen. Den enfärgade delen högst upp på vanten stickas med färg 2, avmaska avigt.
Tummen: Plocka upp 2 maskor i tumgreppet, 14 maskor allt som allt. Sticka 2 varv randigt, ett varv rätt med färg 2, en kedjegång och avmaska avigt.
 
Klicka upp bilden på diagrammet så syns det tydligare.
 
 
 

tisdag 29 oktober 2013

I väntan på blockning

Det stickas en hel del för tillfället. Inspiration lider jag ingen brist på. Därför blir bloggen lätt en enda lång kavalkad av färdiga projekt. Fast här ligger en liten hög som väntar på att blockas. En stor solgul sjal, ett par Signe från Vantar för alla årstider, ett par randiga bebisbyxor och ett par minismå Nola's slippers.
Fast allra mest är jag sugen på att sticka en riktigt fin gosig tröja till mig. Ska bara bli klar med lite julklappsstickning först.

fredag 25 oktober 2013

Grönt fluff

Jag testar en idé jag fick när jag städade mitt garnskåp och hittade fantastiska gröna rester av Angorett. Det ska bli en liten vintageinspirerad bolero som jag stickar som ett rakt stycke och sen ska jag sy ihop så att jag får två ärmar. Jag hoppas att det ska bli så bra som idén är inne i mitt huvud. Jag har lånat spetsmönstret från Laminaria och det är så förbaskat snyggt.

onsdag 23 oktober 2013

Vimpeltröjan

 Mönster; Ända sen jag såg Maria Carlanders Lilla Sergel så har jag bara vetat att jag måste sticka en sån tröja. I grund och botten är den inspirerad av Pickles Vimpelgenser men eftersom jag hade ett garn med en masktäthet som inte stämde med Picklesmönstret så har jag istället gått efter en Dropskofta för lite vägledning med maskantal och liknande. (Jag följde ungefär storlek 3 år för att i slutändan få en tröja som passar en tvååring.) Sen har jag stickat oket efter Picklesmönstret. Jag la också till några korta varv på bakstycket för att få en bättre passform. Om jag får säga det själv, och det får jag ju, är det här en utav mina mest lyckade stickningar. Den var otroligt rolig och snabb att sticka och passformen är perfekt trots att jag fick lov att hita på en hel del själv. Jag är helt enkelt otroligt nöjd.

Garn; Rowan Cashsoft 4 ply i grey, kiwi och white.
Alltså seriöst det här är det mest fantastiska garnet någonsin. Kolla bara vilket jämt resultat! Inte en maska som sticker ut på nåt sätt, perfekt för mönsterstickning. Elastiskt och mjukt och ändå lite fluffigt, ett riktigt drömgarn. Smolket i glädjebägaren? De har slutat att tillverka det!!! Djup suck liksom när jag hade hittat ett favoritgarn.

Stickor; 3 mm till resåren och 3,25 mm till allt annat.tisdag 22 oktober 2013

Vega

 Mönster; Vega från Vantar för alla årstider av Kamilla Svanlund och Clara Falk. Ännu ett mönster från ovan nämnda bok. (Kanske håller jag på att sticka mig igenom hela boken, vem vet?) Den här gången med några små ändringar, jag la upp 50 maskor med i-cord och stickade de första tre varven med 50 maskor innan jag ökade till angivet antal maskor. Det gjorde jag för att hålla in vanten lite så att den inte blir så fladdrig. Dessutom fick jag inte till tummönstret på nåt snyggt sätt med så långa flotteringar och så få maskor så jag hittade på lite eget där istället.

Garn; Ett hopkok av det jag hade hemma, vitt Kampes 2-trådiga och jättevackert mörkblått 2-trådigt ullgarn som jag vann i en utlottning i Halmstad (Vinsten kom från Lenas garn, är det någon som minns vad det var för nåt?). Det röda har jag fått som en rest av Ulrika och efter lite arbete av restgarnsdetektiven (dvs jag själv) så har jag nog kommit fram till att det är Elsebeth Lavold silky wool i en helt magisk körsbärsröd färg. Fin fina sjömansfärger helt enkelt.

Stickor; 2,5 mmsöndag 20 oktober 2013

Vimpeltröjan

Jag har stickat en Vimpeltröja till lilla M. Naturligtvis våldsamt inspirerad av Maria Carlander. Mer fakta kommer så fort den blivit blockad. Ungen blev glad iaf och då är jag glad. Mosters lilla hjärta!

torsdag 17 oktober 2013

Otto

 Mönster; Otto från "Vantar för alla årstider". Fantastiskt fina Otto, rolig och lättstickad med ett självklart flyt i mönstret och med en superbra passform. Tyvärr för små för mig men jag är ju inte ensam i världen om att ha händer har jag hört.

Garn; Naturvitt Kampes 2-trådiga ullgarn, rött Rauma finull och turkost handfärgat z-tvinnat Kampesgarn från Sannsticks. Väldigt fin färgkombination om jag får säga det själv.

Stickor; 2,5 mm strumpstickor.söndag 13 oktober 2013

Helga

 Mönster; Det finaste mönstret i "Vantar för alla årstider" är nog kanske när allt kommer omkring Helga (ravelrylänk). En halvvante med vridna maskor och bayerska flätor. Perfekt i alla sin enkelhet och en ren njutning att sticka. Mina blev väldigt smala och därför passade det extra bra att ge bort dem till världens finaste systerdotter. Men jag bara måste sticka ett par till mig själv också, om inte annat så till våren.

Garn; Ibland stöter jag på ett garn som jag faller handlöst för och det här var verkligen ett sånt garn. (Påfallande ofta är det Rowangarn jag förälskar mig i.) Jag stickade mina Helga i Rowan wool cotton i färgen pink (00976), det gick åt lite mer än 50 g. Själva känslan i det här garnet är så lyxig, mjuk och lite tung på nåt vis, totalt okliigt men mycket roligare att sticka i än ett rent bomullsgarn. Färgen är ju helt magiskt rosa också, som en mormorspelargon. Underbart!

Stickor; Jag stickade med stickor 3 mm som mönstret angav men hade lika gärna kunnat sticka med 3,25:or och då hade de nog passat mig.
lördag 12 oktober 2013

Dödergöks ultimata strumpor

Det här mönstret är mitt eget basmönster för strumpor, varje maska har under årens lopp hittat sin ultimata plats och nu vill jag dela det med er.
Jag hoppas att ni ska få stor glädje av det. Tanken är att mönstret ska gå att anpassa till alla vuxenstorlekar och med ett minskat maskantal passar de även perfekt på barn. Mönstret visas här i storlek 42.

Material; Sockgarn (ca 420m / 100g) tex Drops Fabel, Regia 4-ply, Opal 4-ply eller likvärdigt garn.
Du behöver 100 g då är du på den säkra sidan upp till storlek 45 åtminstone. Till ett par strumpor i storlek 42 med långa skaft (22cm) så gick det åt 71 g garn.
Stickor; 2,5 mm strumpstickor eller rundsticka om du stickar magic loop, mönstret är dock anpassat för strumpstickor eftersom det är min favoritmetod. Stickfasthet ca 30 m på 10 cm i slätstickning men strumporna blir mycket stretchiga på grund av resåren.

Förkortningar; m = maska
Jag använder den engelska förkortningen ssk som betyder slip, slip, knit. Du lyfter först en maska rätt utan att sticka den, sen lyfter du en maska till rätt, sätter tillbaka dem tillsammans på vänster sticka och stickar ihop dem, detta ger en snyggare minskning än en överdragshoptagning tycker jag men den har samma effekt.

Strumporna stickas från skaftet och ner.

Skaftet: Lägg upp 60 maskor med valfri metod, börja sticka resår *2 räta, 2 aviga* varvet ut samtidigt som du fördelar dem jämt över fyra strumpstickor, dvs 15 m /sticka. Slut arbetet till en ring utan att vrida det och fortsätt att sticka resår så långt som du vill att skaftet ska vara ( jag stickade mina skaft 22 cm för en lång herrstrumpa).
Hälen: Hälen stickas fram och tillbaka över de 30 första maskorna på varvet. Fortsätt att sticka hälen i resår. Lyft första maskan på rätsidan rätt och på avigsidan lyfts första maskan avigt. De lyfta maskorna bildar en kedja på var sin sida om hällappen. Sticka 26 varv på hälen.
Vänd hälen: Alla maskor stickas nu räta från rätsidan och aviga på avigsidan. Sticka 16 maskor, ssk, sticka 1 m, vänd. Lyft en maska avigt, sticka 3 aviga maskor, sticka ihop 2 maskor avigt, sticka 1 avig maska, vänd. På nästa räta varv och alla räta varv som följer; lyft 1 rät maska, sticka fram till 1 maska före hålet, ssk, sticka 1 rät maska, vänd.
På nästa aviga varv och alla följande aviga varv; lyft en maska avigt, sticka alla maskor avigt till 1 maska före hålet, sticka ihop 2 avigt, sticka 1 avig, vänd. Det sista räta varvet avslutas med ssk och sen vänder du. Det sista aviga varvet avslutas med att man stickar ihop 2 avigt och sen vänder.
Upplockningsvarv för foten: Sticka 8 maskor, med en ny sticka stickar du 8 maskor sen plockar du upp och stickar 13 maskor längs med kanten på hälen, plocka sen upp en maska till i mellanrummet mellan hälen och nästa sticka. Totalt 22 maskor på sticka 1. Fortsätt att sticka resår på sticka 2 och 3. Plocka upp 14 maskor och sticka 8 maskor från den vilande stickan, 22 maskor på sticka 4. 74 maskor totalt. Fotsulan (sticka 1 och sticka 4) kommer att stickas i slätstickning hädanefter och ovansidan på foten (sticka 2 och 3) kommer att fortsätta i resår. Sticka ett varv där du stickar rätt på rätt och avigt på avigt, du kan med fördel sticka de upplockade maskorna vridna.
Minskningsvarv: Nu ska du börja minska, du minskar i slutet på sticka 1 och i början på sticka 4.
Sticka 1: sticka alla maskor tills du har 3 maskor kvar, 2 tillsammans, 1 rät.
Sticka 4: sticka 1 maska, ssk, alla maskor räta.
Du fortsätter att minska på samma sätt på vart annat varv tills du har 15 maskor på sticka 1 och 15 maskor på sticka 4, 60 maskor totalt.
Foten: Sticka foten så lång som du vill ha den, till lilltåns topp brukar vara lagom.
Tån: Minska nu enligt följande; Sticka 2 och sticka 3 stickas fortfarande i resår, alla minskningar görs innanför två kantmaskor på varje sticka.
Sticka 1:sticka 11 maskor, 2 tillsammans, sticka 2 maskor.
Sticka 2: sticka 2 aviga, ssk, aviga på aviga och räta på räta stickan ut.
Sticka 3. sticka rätt på rätt och avigt på avigt tills 4 maskor återstår, 2 räta tillsammans, 2 aviga.
Sticka 4: 2 räta, ssk, alla räta varvet ut.
Varv 2 stickas utan minskningar, rätt på rätt och avigt på avigt.
Sticka varv 1 och varv 2 tills du har 8 maskor på varje sticka (32 maskor totalt), minska nu på varje varv på samma vis tills du har 3 maskor / sticka. Avsluta med att sy ihop resterande 12 maskor med maskstygn.

Efter att du stickat två strumpor fäster du trådarna och blockar dem lätt för att få till den där sista finishen.

Jag hoppas att det inte har smugit sig in några fel i mönstret men skriv en kommentar så rättar jag till dem och försöker reda ut eventuella oklarheter.

fredag 11 oktober 2013

Go with the flow

 Mönster; Go with the flow socks från boken Favorite socks (ravelrylänk). Ett jättefint och lättmemorerat mönster. Jag ändrade bara den något mystiska resåren och böt ut den mot en klassisk vriden resår. Mina första spetssockor på ett tag och det var så roligt och äntligen har jag ett par röda strumpor!

Garn; Rester av Fabel som jag fått av fina vännen Ulrika, 64 g gick åt till ett par strumpor i storlek 38.

Stickor; Ett tips till dig som vill sticka de här strumporna är att gå ner i stickstorlek, jag såg att flera på Ravelry fått för stora strumpor. Jag stickade mina med 2, 25 mm och det blev perfekt!
torsdag 10 oktober 2013

Lagerrensning

Jag är sjuk. Så där trist och tråkigt sjuk som gör att jag måste äta medicin och vila. Det är så klart värdelöst men samtidigt är det bra att öva sig på att stressa ner lite, att ta en sak i taget och vara nöjd med det. 

Igår tog jag tag i mitt garnskåp, jag sorterade och plockade och rensade faktiskt ut en del små skvättar. ( Något av det jag rensade ut kommer att lottas ut här på bloggen till helgen. Fin fina grejer kan jag meddela.)

Efter att jag rensat unnade jag mig att sticka något roligt och litet och gulligt. En väst ur "Babystickning på stickor 3". Mönsterhäftet innehåller bara fantastiskt fina babyplagg och jag vill sticka ALLA även om jag inte har nån bebis. Bara för stickandes skull liksom. Mönstren är ganska krångligt skrivna men slutresultaten är desto bättre. Jag har stickat i rester ( så klart) i en tråd baby alpacka från BC garn och en tråd Rheuma thermal wolle. Nu återstår bara blockning och sen ska sidsömmarna sys ihop, en utmaning god som någon för en monteringsfobiker. 

söndag 6 oktober 2013

Vega

Har startat ett par till vantar från "Vantar för alla årstider". Ett par Vega blir det den här gången i sjömansfärger. Kommer att bli snajsigt till ljusgrå kappa (som än så länge bara finns i min fantasi), blå basker och röd sjal. Stickhösten är räddad. 

fredag 4 oktober 2013

Otto

Otto är oemotståndlig, de här vantarna bara ropade på mig så fort jag slog upp boken. Jag stickar i rött Rauma finull, vitt Kampes 2-trådiga och turkost handfärgat Kampes Z-tvinnade från Sannsticks på stickor 2,5 mm. Tyvärr blir de för små för mig men jag har hört att det blir en jul även i år. (Mönstret kommer alltså från Vantar för alla årstider.)

onsdag 2 oktober 2013

Höns i höstsolen

Två bilder tagna hemma hos syrran tidigare idag. Jag blir glad av höns.