lördag 22 juni 2019

En prickig kjol

 Den här kjolen sydde jag för några veckor sen men jag premiäranvände den igår. Kände mig så himla fin i den.
Jag har inspirerats av ett mönster som jag inte tänker nämna eftersom jag blev så sur när storlekarna bara gick upp till 42.
Det är en kjol i tre raka stycken, rynkad i midjan med knäppning fram och resår bak i linningen. Så enkel att sy och så snygg och skön att ha på sig.
Tyget köpte jag från Stoff o Stil, en lite stel bomull som hjälper till med puffigheten. Knapparna i perfekt färg har jag köpt av Tant Kofta.
fredag 21 juni 2019

Tro det eller ej men jag har sytt mig en bikini!

 Jag blev så otroligt sugen på att sy badkläder när Seamwork släppte den här månadens baddräktsmönster Crosby. Alla som känner mig vet att jag älskart att bada och det innebär att ständigt vara på jakt efter vettiga badkläder. Jag har en rätt bra samling bikiniunderdelar, badlinnen och överdelar men ingen baddräkt och Crosby väckte både mitt habegär och min sylust.

Jag har aldrig sytt något liknande förut så jag började med att läsa alla artiklar som finns att läsa om badklädessömnad på Seamwork och redan där kände jag att en baddräkt inte var något bra förstaprojekt. Det verkade lättare att lyckas med någoting tvådelat.
Ett av mina favoritinslag i varje Seamworknummer är att se vad redaktionen/de anställda sytt på månadens tema och jag blev så förtjust i den här kombinationen som Haley har på sig här.
Så jag bestämde mig för att kopiera den och jag är så otroligt glad och överraskad över hur bra det blev.

Jag har sytt en Kaye-top som överdel och anpassat den så att den funkar att bada i.
Jag sydde storlek xxl och gjorde en liten FBA för att ge mer utrymme för bysten, kanske hade jag inte behöft göra det men det kändes tryggt. Jag förlängde den också ca 3 cm. Överdelen är helfodrad med baddräktsfoder och alla kanter är kantade på insidan med baddräktsresår, jag har också sytt i en bredare resår under bysten i fodret på framsidan för lite extra stöd, på engelska kallas det för en shelf bra. På eget insiativ efter att ha skärskådat mina köpta badkläder på insidan sydde jag även en förstärkt söm mitt fram i endast fodret för att också ge lite stöd.

Underdelen är ett par Dana-trosor som jag uppriktigt sagt inte gillade så mycket när jag testade att sy ett par vanliga trosor men jäklar vad bra de blev så bikinitrosor så jag måste nog ge dem en ny chans även som vanliga trosor. Jag sydde storlek xxl och höjde midjan med ca 8 cm och la till lite rynk på framsidan i sidorna bara för att testa om det var svårt att sy (det var det inte) och jag sänkte benhålen med ca 1 cm. Även trosorna är helfodrade med baddräktsfoder och alla öppningar är kantade med resår, midjan med en bredare resår.

Det svåraste med det här projektet var att hitta tyg och tillbehör, jag spenderade en kväll på internet utan att förstå mig på vad jag skulle köpa tills Clara Falk förbarmade sig över mig och berättade var hon köpt tyg någonstans.
Jag handlade från AG:s Textil och jag är så nöjd med mitt köp. Jag handlade det som de kallar för mönstrad lycra som yttertyg och det de kallar för stretchfoder till foder. Jag köpte också resår av hög kvallité därifrån. Allt som allt kostade den här bikinin ca 500 kronor att sy men det är också ungefär vad det skulle kosta mig att köpa något liknande i butik (kanske lite billigare att sy till och med) så jag är helnöjd.

Jag är imponerad över hur proffsigt resultatet blev, att den sitter så bra även när den är blöt som på översta bilden och att jag lärt mig så pass mycket om konstruktion att jag kan göra så här många ändringar i ett mönster och det faktiskt blir till det bättre.
Är du det minsta sugen på att testa att sy badkläder så är mitt råd, bara kör! Läs på innan och ta det lugnt och sansat så kommer det gå jättebra. Jag har sytt på min billiga hushållsmaskin (som jag syr allt på) och använt en trikåsöm till att sy ihop delarna och sicksack till fållar och det fungerade så bra och ser inte alls hemsytt ut på det negativa viset.

Avslutningsvis så måste jag säga att det känns lite halvt obekvämt att vara så här avklädd på internet men när jag resurchade inför att jag skulle sy såg jag ytterst få för att inte säga inga bilder på hemsydda badkläder på en kropp som liknar min så jag bestämde att jag skulle ta en för laget.torsdag 20 juni 2019

Hinterland dress

 Jag har sytt mer än vad jag stickat den senaste tiden och jag tänkte jag skulle försöka komma igång och dokumentera lite mer här på bloggen. Det är så smidigt att kunna gå tillbaka och läsa om vilka ändringar jag gjort och vilka tyger jag använt.

Det här är en Hinterland dress från Sew Liberated som jag sydde klart igår.
Jag blev så kär i den här klänningen när jag såg den och tänkte att det var den perfekta grungeiga vardagsklänningen. Den finns i tre olika varianter som dessutom kan kombineras till ännu fler varianter. Men grunden är utan ärm, kort ärm och trefjärdedelsärm, antingen helknäppt eller bara med knäppning på livet, kort eller halvlång nedanför knät. Jag har köpt ett grått halvlinnetyg med marinblå prickar som var tänkt att bli en Hinterland dress men sen hade jag det här bomullstyget i skåpet och jag var tvungen att testa lite i ett billigare tyg. Nu vet jag inte riktigt hur jag kommer göra med linnetyget.

Mina ändringar; Jag sydde den största storleken, 24 (som jag kan ha bra från tex Seamwork) men den här var för liten för mig så i slutändan har jag nog graderat upp den en hel storlek. Den största ändringen är att jag gjort en FBA  på ca 2,5 cm per framstycke och det blev väldigt lyckat eftersom knapparna inte glipar över bysten. Jag valde att helfodra livet för att tyget är ganska tunt och det kändes som den fick mer stadga på det viset, dessutom blev det väldigt snygg finish på insidan utan några synliga sömsmåner utom i var sida på kjolen.
Jag la till ca 20 cm på fram och bakstycke i vidd för en lite puffigare kjol, jag skulle nog kunnat komma undan med bara 20 cm allt som allt för en rakare look. Istället för sidfickor la jag till riktigt stora fyrkantiga utanpåfickor, jag tycker att det passar den här typen av klänning.

Tyget är fantastiskt fint 50-talsinspirerat bomullstyg med ett nästan akvarellaktigt organiskt mönster som jag köpte från Stoff o Stil i våras.
Fantastiskt fina vintageknappar kommer från Tant Kofta.

Jag gillar verkligen den här klänningen, en superfin, sval sommarklänning som inte är för fin utan tål att användas i vardagen. Jag gillar också hur den sitter på mig men jag är ändå lite micro-besviken. Kan inte riktigt sätta fingret på varför, men den tappade liksom lite av den där grunge-känslan jag blev så kär i. Kanske är det bara tyget? Jag ska sy en enfärgad med ärm och se om det blir annorlunda. Mönstret är iaf väldigt lätt och nybörjarvänligt och det är ju en toppenbra basmodell som kan sys många gånger utan att man tröttnar.