fredag 30 januari 2015

Petter

 Tjoho! Lagom till helgen bjuder jag er på något fint, mina Tour de Ski-sockor, Petter, finns nu som ett gratismönster på Ravelry bara att ladda ner. HÄR hittar ni en länk till mönstersidan på Ravelry.

Så här beskriver jag dem i mönstret:
En flerfärgsmönstrad socka som gör sig bra i starka färger värdiga en kaxig skidhjälte. Flerfärgsmönstret är inspirerat av både svensk och norsk sticktradition och är lätt att memorera.

För att sticka Petter behöver du: 
Garn: Handfärgat sockgarn från Tant Kofta (rosa) och Artesano Definition (svart). Eller annat sockgarn med en sträckning av ca 390-400 m/100g. 
Garnåtgång: 50g av färg 1 (svart på bilden) och 50 g av färg 2 (rosa på bilden). 
Till storlek 42 gick det åt 35 g av färg 1 och 47 g av färg två.
Stickor: 2, 25 mm eller de stickor du behöver ha för att få rätt stickfasthet. Jag stickar löst så det är mycket troligt att du får gå upp till 2,5 mm stickor. Är du en van sockstickare så märker du om du får en bra stickfasthet.
Stickfasthet: 34 m/ 10 cm Obs! mät över ett flerfärgsstickat parti.

Storlek: Sockan passar både en normal dam och en smal herr fot, benets och fotens längd justeras enkelt men tänk på att det kan gå åt mer garn om du gör en längre socka.

Du behöver kunna sticka runt, räta och aviga maskor, flerfärgsstickning, ökningar och minskningar samt sy ihop en tå med maskstygn.  

Mönstret är noga genomgått men fel kan ju uppstå ändå, hör gärna av dig i såna fall.

Sticka lugnt!onsdag 28 januari 2015

3 color cashmere cowl

 Mönster; 3 color cashmere cowl (ravelrylänk). Älskar allt med det här projektet, mönstret är roligt, snabbstickat och sjukt snyggt. Jag blev kär i mönstret så fort jag såg det på ravelry och jag var bara tvungen att sticka en NU på momangen. Originalet är så klart stickat i kashmir och det är mer draperande och lätt och därför blir cowlen vidare men jag gillar att min är så pass tight att den går att dra upp över huvudet om vädret skulle vara sådant. Jag är löjligt kär i min cowl och det känns som att den kommer att hänga med hela vintern och våren som en perfekt stilsäker färgklick till svarta överdelar. Jag har i stort sett följt mönstret men trixat lite, tex så har jag bytt lite färger och så stickade jag 3 varv var på de smala ränderna istället för 2 varv för jag tyckte att det blev snyggare i mitt garn.

Garn; Bara sjukt lyxiga handfärgade garner och j-lar i min lilla låda vilken njutning den var att sticka!
Den ljusgrå är madelinetosh tosh sock i färgen "Smokestack", kan vara den finaste grå någonsin.
Den mörkgrå/gråblå är egentligen två olika nyanser av Twinkle från Easyknits, det är två minihärvor "Little guys" färgade i metallurgy serien. (Fått i present av Lisa i senaste hemlisbytet jag var med i.) Jag har alltid varit skeptisk till glittergarner och trott att de kliar men det gör absolut inte Twinkle och den är så där perfekt lite smått glittrig, blev väldigt glatt överraskad.
Den ljuvligt fantastiska lejongula/konjaksbruna är madelinetosh tosh merino light som jag fått som rester av Johanna, färgen heter "Nutmeg" och det är min finaste färg just nu. Mina ögon gör liksom ett glädjeskutt varje gång jag ser den här färgen. Jag älskade garnet också, som en dröm att sticka med.
Madelinetosh är ett sånt där garnmärke som är väldigt omskrivet och hypat just nu och jag är ofta kärringen mot strömmen och väljer aktivt bort det som är superpoppis just för tillfället men i det här fallet så kan jag bara falla in i lovsången, de tre madelinetosh-garner som jag stickat i har varit helt fantastiska och jag ser fram emot att sticka mer i deras garner.

Stickor; 3 mm lång Karbonz, stickade magic loop och det var det enda som tog ner det här projektet lite för jag tycker verkligen inte att det är speciellt roligt. Tycker bättre om att ha en rundsticka med "rätt" längd.

tisdag 27 januari 2015

Marin

 Mönster; Marin av Ysolda Teague, ett riktigt drömmönster. Jag har längtat efter att sticka den här sjalen sen den kom ut för några år sen men det har inte blivit av förns nu och jag är faktiskt glad över att jag väntat. Nu blev liksom allt perfekt. Jag visste att jag ville göra min större än originalet och det gjorde jag enkelt genom att sticka i mycket tjockare garn med tjockare stickor, annars har jag följt mönstret från början till slut. Jag kan rekommendera det här mönstret till alla som vill ha en härligt slängig och mysig lite galant sjal att kasta över axlarna eller runt halsen. Och färgen är ju bara fantastisk, ALLA behöver en röd sjal! (Den är riktigt knallröd egentligen som på bilden mitt ute i snön.)

Garn; Jag hade 3 nystan av den gamla Drops alpacka som jag fått av fina Mikaela i present, jag bestämde mig för att sticka den dubbel men då räckte inte garnet men efter en efterlysning på Instagram fick jag tag på mer och allt som allt hade jag ca 5,5 nystan och det var lite för lite, jag fick fuska i ett rött ullgarn på de sista varven men det syns inte. Alltså borde jag ha haft 6 nystan då skulle det ha räckt perfekt. Älskar att sticka med dubbel Drops alpaca, det blir tungt men fluffigt och glänsande och faktiskt till och med lite lyxigt.

Stickor; 4,5 mm  söndag 25 januari 2015

Lite mer Hönshuströja


Nöjd. Och kanske blir det en kofta av den till slut ändå. Jag använder ju koftor så mycket mer än tröjor när allt kommer omkring. 

lördag 24 januari 2015

Hönshuströja

Jag har börjat på en ny Uppifrån och ner tröja enligt KAL-modellen. En robust tröja i 2-trådig ull att städa hönshus och sitta i båten en kall försommarkväll med. Jag siktar på mer vidd i kroppen och en smalare ärm. Praktiskt och mysigt. 

torsdag 22 januari 2015

3 color cashmere cowl


Det var kärlek vid första ögonkastet när jag såg 3 color cashmere cowl första gången på Ravelry. Efter lite duktigt "göra klart"-stickande har jag nu lagt upp. I bara riktiga lyxgarner Madelinetosh och Easyknits så långt ögat når. Handfärgat is the shit! 

måndag 19 januari 2015

Tvåändsstickningskurs

På grund av återbud finns det ett fåtal platser kvar på min tvåändsstickningskurs i Granhammar hos Ateljé Norrgården 31/1. För dig som är sugen på att få en ordentlig genomgång av tekniken under lättsamma former så är det här ett guldtillfälle.
Vi hade otroligt trevligt förra gången det begav sig så passa på om du har möjlighet.
läs mer HÄR på ostbiten.se.

Jag är också jätteglad över att kunna meddela att det blir ytterligare en tvåändsstickningskurs i Granhammar lördagen 11 April, mer info finns HÄR på ostbiten.se.

Kanske ses vi där?

lördag 17 januari 2015

Otto-strumpor

 Mönster; Otto från Vantar för alla årstider fast som strumpor. Jag har tagit bort "kantmaskorna" från vanten och stickar bara huvudmönstret för benet, Eftersom jag stickar i tunt sockgarn och med tunna stickor har jag fler maskor för sockan än vad vanten har i boken. På hälen gjorde jag ett mönster med lyfta maskor och foten är ribbad. De här låg länge som ett ufo men så tog jag tag i dem i mellandagarna och blev klar med dem några dagar in på det nya året. Väldigt fina restgarnssockor till min man.

Garn; Massor med rester, det röda är Deepley Wicked från Easyknits, två grå nyanser av Lang yarns jawoll, en grå Cascade Heritage och en brun/röd melerad som jag glömt namnet på.

Stickor; 2,25 mm strumpstickor.

Och jag inser mer och mer att min gamla trotjänare till kamera börjar sjunga på sista versen. Måste spara pengar till en ny kamera.

onsdag 14 januari 2015

En titt in i mitt garnskåp

 Välkommen in i mitt garnskåp! Eller nja tekniskt sett ligger ju garnet på mitt köksbord, men ni förstår vad jag menar. Det här är hela min stash, förutom två mindre kartonger med restgarner och lite garn som redan är ihop-plockat till ett kommande projekt. För er som inte är sticknördar kanske det här ser ut som hysteriskt mycket garn men ni andra vet att det här är en ganska liten stash.
När jag började sticka på allvar för ca 7-8 år sen så började jag köpa på mig ett garnlager och i takt med att jag sjönk djupare ner i stickträsket och jag upptäckte allt fler fantastiska garner så växte mitt lager. Tillslut hade jag alldeles för mycket garn och det började stressa mig, jag kände mig nästan krossad av tyngden av min stash. Det här var för ca fyra år sen och jag tog då ett aktivt beslut att sluta köpa så mycket garn. Med åren har det blivit så att jag har köpt mindre och mindre garn och jag har stickat mer och mer av min stash, jag har också blivit bortskämd av fina vänner och bloggläsare som skickat paket med restgarner till mig så jag har stickat en hel del i restgarn, vilket jag älskar.
Jag har aldrig varit så där strukturerad som många utav er är och jag har aldrig gjort i ordning någon stash-o-meter men jag har ändå ganska god koll på mina inköp och hur min stash förändras över tid.

2014 har min stash minskat ganska rejält. Framför allt har jag sålt en hel del garn, alla mina 1-trådiga sjalgarner som jag aldrig kommer att sticka med rök och en hel del annat också som jag antingen tröttnat på eller där färgen inte var helt 100 för mig.

Jag har också stickat en hel del det gångna året och på så sätt minskat lagret.
Men jag kände ändå nu när jag såg allt garn upplagt att det är lite för mycket och därför ska jag försöka minska ner lite på stashen under 2015, jag ger inte mig själv något köpförbud men jag ska sticka vissa projekt som jag redan har garn till och minska ner lagret på det viset.
 Något som verkligen minskat året som gått är mitt lager av sockgarn, det här känns som att jag till och med kan sticka upp under året, särskilt som att några av härvorna ska bli sjalar och inte alls strumpor.
Här syns också en utav de större förändringarna i min stash, jag köper mindre garn men dyrare, gärna handfärgat från mindre företag, här finns sockgarn från bla. Moods of colors, Manduzana, Limmo design och Easyknits. Därmed inte sagt att alla handfärgade garner är hysteriskt dyra och ett garn är inte bra bara för att det kostar mer MEN det känns bra att kunna stödja mindre företag som gör bra grejer.
 En annan förändring är ju att jag numera har en fiberstash, en väldigt liten fiberstash som ni ser eftersom jag spinner som en tok när jag köper något. Här syns också en spännande trend, jag som säger att jag inte gillar blått, älskar blå fibrer. Vet inte varför men så är det. Om det fortsätter på det här viset kommer jag ju börja sticka blått också, väldigt oväntat.
 Här ligger garn till tre projekt som står långt fram i kön. Jag ska sticka någon form av norskinspirerad kofta i Dandelion sport från Morrisgarn i rött, vitt och grått (har ni sett en finare röd någon gång???), en orange tröja i en ljuvlig alpackablandning från Easyknits och äntligen en enorm grå fluffig sjal i Knit by numbers från John Arbon. Sjalen blir nog först ut efter att jag avslutat en del gammalt, den har jag längtat efter i flera år.
Sist men inte minst har vi den största förändringen i mitt garnlager, mina handspunna garner! Jäklar i min lilla låda. Det känns så häftigt att se dem så här, tänk att jag spunnit allt det här på mina sländor. Galet. I år ska jag fortsätta spinna, helt kravlöst bara på lust för spinna är nästan det roligaste som finns och jag blir så himla glad av det. Jag ska ta och sticka lite av mina handspunna garner också. När jag har sett mig mätt på dem.

Hur tänker/känner du inför din stash?

onsdag 7 januari 2015

Tour de Ski KALManduzana, dvs Amanda och jag stickar strumpor tillsammans under Tour de Ski. Jag har gjort ett eget mönster som jag döpt till Petter för att de är kaxiga nog för bästa Petter Northug. Förutsättningarna är goda för att jag ska bli klar till söndag. Mönster kommer så småningom.

söndag 4 januari 2015

Knit-a-long-koftan!

 Mönster; Det här är koftan som jag baserat mitt "Uppifrån och ner"-recept på så det här är alltså den kofta som jag stickat samtidigt som jag skrivit texten till knit-a-longen. Den innehåller finesser som förkortade varv i nacken för en mer rundad halsringning, minskningar i ryggen för en mer skräddad passform, en spetspanel på vardera framstycke och gudomligt snygga mörklila knappar i glaserad kokos. Ärmarna är ganska tighta och de slutar alldeles ovanför handledsknölen, praktiskt och feminint. Hela koftan fick en ganska ruff men romantisk look och jag är så otroligt nöjd. Alla trix och knix från KAL:en kommer att hamna i ett litet häfte som kommer att gå att köpa på ett sätt eller annat under våren.

Garn; Jag har stickat i en tråd "Mysterietweed" som jag fått av Viffla i ett lite garnbyte vi gjorde, den innehåller bland annat bomull, ull, silke och kashmir (jag kan ha glömt något) och en tråd Lavold silky wool, i färgen 62, Acorn, allt som allt gjorde jag av med ca 7 nystan Silky wool och ca 200 g mysterietweed. Silky wool är ett utav mina favoritgarner att sticka med, det här kommer från Ateljé Norrgården och där köpte jag också de sjuk sjukt fina knapparna. De två garnerna tillsammans bildade den perfekta räv röd-bruna färgen som jag är väldigt svag för och som blir så snygg tillsammans med svart. Koftan blev i en perfekt höst och vår tjocklek och nu funkar den väldigt bra under en tjock vinterjacka.

Stickor; 3,5 mm till resårerna och 4 mm till kroppen och 4,5 mm till ärmarna.


lördag 3 januari 2015

November spawned a monster- november-tunikan


Mönster; Den här tunikan har jag stickat efter samma tänk som knit-a-long-koftan, uppifrån och ner, raglanärmar, intagningar i ryggen för bättre passform och en tulpanformad kjoldel. Jag har avslutat ärmarna med en röd rullkant och nederdelen har en liten resår. Fickorna gjorde jag i efterhand genom att klippa upp i sidorna och sticka fickpåsar. Jag har aldrig stickat någonting liknande och det var ett galet projekt och jag har repat upp många gånger och misströstat en smula men nu är jag jätteglad över att jag rodde det i land. Jag har använt den i några timmar idag och jag är så nöjd, den är varm och skön och jag får plats med en lite tjockare långärmad tröja under. Det här kommer att bli vårens bästa ytterplagg.

Garn; 12 nystan Supersoft från Magasin duett, jag har stickat hela tunikan i dubbelt garn och färgerna jag använde är från ljust till mörkt, Silver gray, Flanell gray, Oxford och Ink, den fantastiskt fina röda heter Bokhara. Jag formligen älskar Supersoft, det blir så himla perfekt efter tvätt, luftigt och lätt men varmt och slätt. Favoritgarn!

Stickor; 3,5 till fållar och kanter och 4 mm till allt annat.