onsdag 22 oktober 2014

Ett fiberbyte!

Jag har anmält mig till ett fiberbyte på Stickamera, det tycker jag att du också ska göra om du spinner och tycker om att äta gröt eller skorpor eller kanske grahamskex för då kanske jag får skämma bort just dig! Bytet är öppet för anmälningar fram till 31/10 och allt du behöver veta står här.
Det här ser jag verkligen fram emot, det är viktigt att hitta ljusglimtar i november.

måndag 20 oktober 2014

Dött och kommit till fiberhimlen!

 Som vanligt så var jag sist på bollen med att skaffa Paypal, likt en sur gubbe i en 80-talsfilm är jag alltid skeptisk till allt nytt, särskilt om det har med pengar att göra. (Jag var till exempel bland de sista i mellansverige med att börja betala med kort och någon mobiltelefon hade jag inte förns jag var över 20.) Men det som tillslut fick mig att vekna var min omättliga hunger efter fibrer. För är är så sjukt mycket smidigare att handla på nätet med paypal och handla på nätet vill man när man blivit biten av spinnarflugan. Tre paket med ull har jag klickat hem den senaste tiden (inte riktigt sant men jag förklarar snart) och många fler lär det bli.
 Först ut är den här ljuvliga pastelldrömmen från min fina vän Amanda, hon är mer känd som Manduzana och hennes etsybutik hittar ni här. Det här är 100% Corriedale i färgen "My Little Pony".
Flätan känns oemotståndligt mjuk och fluffig.
 Det var ju inte riktigt sant att jag klickade hem den här för det här är en specialbeställd färg som Gro från Moodsofcolors har färgat till mig och den är en del i vårt byte. 100% Teeswater i färgen "Moody moods", så finstämt och vackert färgat, jag tänker på blekt novemberljus, snömoln och dramatiska soluppgångar och mörkt vintervatten när jag ser den här färgen.
Sist ut är den här sjukt snygga superfluffiga flätan från Three waters farm, gå in och sukta i deras etsybutik om du vågar för där finns det massor massor som väcker starkt habegär. Till slut efter mycket velande slog jag till på 100% Falkland i färgen "Redlight".

Nu vill jag bara spinna som en tok som ni säkert förstår.

fredag 17 oktober 2014

Tvåändsstickningskurser i November

Äntligen är allt klart och jag kan stolt och glatt meddela att jag kommer att ha två kurser i tvåändsstickning i November.
Kurserna kommer att hållas i Granhammar (utanför Örebro) i samarbete med Ostbiten och Stickamera.

 Först ut är "Prova på tvåändsstickning", en kvällskurs där du får möjlighet att just prova på tekniken genom att sticka en mudd i Ateljé Norrgårdens fantastiskt fina mohair. I kursen ingår materialkit och mönster till mudden samt fika. Mer information hittar du här.

Lite senare i November, närmare bestämt den 23 blir det en heldagskurs för nybörjare. Vi kommer att titta på massa tvåändsstickat, prata lite historia men framför allt kommer vi att sticka och grundligt gå igenom tekniken. I kursen ingår grundmönstret till en vante, lunch och fika. Mer information hittar du här.

Det ska bli superroligt att testa mitt nya kursmaterial och att få träffa glada stickare med tvåändssug!

Det är begränsat antal platser så det är först till kvarn som gäller...Välkommen in!

 Jag har fått ett eget rum, först var rummet rosaprickigt och vi hade det som sovrum när vi var nyinflyttade, sen hade det en kort karriär som gästrum och så bodde vår pojk här i 11/2 år när vi var familjehem men nu har han flyttat hemifrån och rummet är mitt.
 Här är det tänkt att jag ska kunna vara kreativ och ifred med mina tankar, ord och prylar.
Rummet är min fristad och här byggs sakta men säkert mitt eget universum upp bit för bit.
Delen jag visar idag är sy och skrivhörnan men här finns också mitt garnskåp och mysig sittplats som än så länge mest utnyttjas av hundarna och katterna men som jag tänker återta inom kort.
Stilen är klyschigt 50% Ikea och 50% loppis som det alltid står i alla inredningsreportage men det är faktiskt sant och jag gillar det. Kanske är det precis sån jag är, 50% kopia och 50% original?

Ha en fin fredag alla läsare, jag funderar på pizzabak och popmusik idag.

onsdag 15 oktober 2014

Nyspunnet

 Det har hänt mycket med min spinning den senaste tiden, jag vill fortfarande kalla mig för nybörjare men jag spinner mer och mer och bättre blir det. Framför allt är det så vansinnigt roligt att spinna och avslappnande, jag måste vara fullt koncentrerad och närvarande i spinningen och det ger hjärnan en skön paus från alla andra tankar.
Fortfarande är det slända som gäller för mig och jag har numera två stycken, min gamla fina favorit från Kundert och en ny röd från Snyder, och skulle gärna utöka med några till vid tillfälle. Jag har också fått ett erbjudande om att få låna en rock och se om jag gillar den och det ska bli jättekul, framför allt för att få en chans att i lugn och ro prova och se om det är någonting för mig.
 Det här garnet spann jag för några dagar sen, fibrerna kommer från Moodsofcolors och de var en del i vårt byte. Fantastiskt fint handfärgad BFL/nylon i olika gröna och gula toner.
 Det blev hela 174g och ca 392 meter, tvinnat 2-trådigt. Jag tror att de kanske kan bli sockor, men just nu nöjer jag mig med att bara titta på dem.
 Den här andra gröna skönheten spann jag förra veckan och jag blev så nöjd. Jag övar på att spinna lite tjockare och jämt och det är faktiskt mycket svårare än man kan tro. Fibrerna kommer från en annan av mina absoluta favoritfärgare Anna från Morrisgarn. Den kvinnan kan verkligen det här med färg och hennes garner håller absolut toppklass! För tillfället färgar inte Anna fibrer till försäljning utan hon övar lite och jag hade turen att få den här flätan med Cheviot som var en ny fiber för mig. Lättspunnet och fluffigt är mitt omdöme men inte supermjukt fast absolut inte sticksigt. 95g blev det men jag glömde räkna metrarna. Fast det blev absolut ett lite tjockare 2-trådigt garn.
 Jag älskar färgskiftningarna och hur de olika gröna förstärker varandra.


tisdag 14 oktober 2014

Hantverksbyten och instagramkärlek

Jag har skrivit om det tidigare, hur mycket jag tycker om instagram, men det tål att skrivas igen. För mig är instagram tvådelat, dels är det ett perfekt sätt för mig att hålla kontakten med vänner som bor långt bort och som jag sällan ser men nästan ännu mer är instagram en källa till oändlig inspiration. Jag följer så många kloka, arga, coola, skickliga och konstnärliga personer som dagligen fyller mitt flöde med vackra bilder och kloka ord och det ger mig så mycket. Jag som är lite av en enstöring och bor mitt ute i ingenting kan ändå ta del av allt det där som jag anser livsnödvändigt.

Så hurra för instagram!
En annan oväntad och rolig sida av instagrammandet är kontakter som knyts men vansinnigt skickliga och kreativa människor. En sån person är Karin Holmberg , förmodligen Sveriges mest kända och uppmärksammade brodös, som instagrammar som Kokostant. Karins hantverksskicklighet gör mig otroligt ödmjuk och imponerad och när hon kontaktade mig och frågade om jag hade lust att göra ett hantverksbyte med henne blev jag väldigt smickrad. Resultatet av bytes blev den här helt galet vackra väskan med tema "hemslöjd popmusik och fågelsång" och i utbyte fick Karin ett par tvåändsstickade vantar av mig.  

 Jag håller på och tar fram ett grundmönster till tvåändsstickade vantar och de här vantarna är en lek med det mönstret. Jag avslöjar inte så många detaljer nu men mönstret kommer snart att bli offentligt och kommer dels att kunna köpas separat men också ingå i en tvåändsstickningskurs som jag precis håller på och sammanställer material till. Men mer om det snart...
 
 En annan grym person som jag fått kontakt med via instagram är Gro Lilja som för mig är en av Sveriges absolut mest skickliga garn och fiberfärgare. Gro kallar sig för Moodsofcolors på instagram och hennes Etsy-butik hittar ni här under samma namn. Ni måste gå in och titta säger jag bara, hennes färger är klockrena och garnet håller hög kvalitet. Vi har också gjort ett byte och jag har stickat ännu ett par tvåändsstickade vantar och jag har fått fantastiskt fina fibrer av henne som jag ska visa senare i veckan (jag har spunnit upp dem redan) eftersom jag tyckte att de var värda ett eget inlägg.


måndag 13 oktober 2014

Höst hos hönsen

 Nu är hösten här och den stora tröttheten har drabbat mig och bloggen har blivit lidande. Inte för att jag bloggat så mycket eller regelbundet det senaste året men jag tänkte försöka råda bot på det. Vi får se om jag lyckas men intentionen finns här i alla fall.

De här bilderna tog jag för några veckor sen när hösten fortfarande var mild och varsam mot trötta gökar och glada hönor. Siri och Edith är så fina på den här bilden och jag tycker att det syns att de är halvsystrar när de står och sträcker på halsarna. 

 På de här bilderna är de flesta fortfarande i fin fjäderskrud men nu två veckor senare så ruggar nästan hela bunten och äggmängden har gått ner till ca 4 om dagen. Jag hoppas att några av mina vuxna damer kommer att fortsätta lägga ägg under vintern för jag har inte så många unghöns i år.
 Min snygga Wyandotte började värpa i Augusti men slutade ganska kvickt igen och nu ruggar hon fläckvis så henne tror jag inte att det blir några fler ägg från i år.
 Estelle har värpt ett ägg om dagen sen hon  började i somras men nu har hon inte en enda stjärtfjäder kvar och sitter mest inne på pinnen och blänger anklagande på mig som om det vore mitt fel att höns ruggar när det börjar bli kallt, I bakgrunden syns också min ögonsten, Sperbertuppen "Fimpen" som nu har tre sperbertjejer på tillväxt som förhoppningsvis ska bli en avelsgrupp till våren. Jag är väldigt förtjust i Sperbrarna och ser fram emot att se hur de utvecklas. En stor, lugn och social ras är mitt omdöme hittills.
 Alldeles i början av September kläcktes det fyra nya små kycklingar eftersom Marianne var ohjälpligt sur i Augusti och det var ingen idé att försöka få henne på nya tankar. Det blev en kopparmaran (som nu så klart visats sig vara en tupp) och tre fina blandraskycklingar från egna gruppen. Som alltid är det jätteroligt med kycklingar fast nu vill jag verkligen inte ha några fler under vintern. (Fast en liten fågel har viskat i mitt öra att syrran har ägg i kläckaren och några kommer säkert på något mystiskt vis leta sig hit.)

fredag 3 oktober 2014

Den danska koftan

 Mönster; Tidigt i höstas eller sent i somras hur man nu väljer att se det så tittade jag en hel del på danska kriminalserier, något som slog mig (förutom att de röker så förbannat mycket) var att det verkar som att stickat har en något naturligare plats när man skildrar danskt familjeliv både i arbetarklass och överklassmiljöer. Flera av plaggen var tydligt handstickade dessutom och det brukar inte synas så tydligt i svenska tv-produktioner. Samtidigt som jag överdoserade på dansk krim så blev jag också smått besatt av norska bebis/barnkläder, det är någonting med formen och färgen som tilltalar mig. Det enkla men ändå detaljrika tillsammans med det stilrena och funktionella.
Jag ville sticka något liknande till mig själv och så föddes den här koftan.

Koftan är stickad uppifrån och ner, den har rätstickade framstycken men slätstickat bakstycke och ärmar. Som enda utsmyckning så har raglanökningen fått ett mycket enkelt spets/hålmönster annars är koftan sparsmakad. Framstyckena går omlott och knäpps med en enda knapp (en jättevacker vintageknapp från Lisa) och det förstärker a-linjeformen som jag fått till genom ökningar i bakstycket, framstyckena får extra fall av förkortade varv. Avslutningsvis så stickade jag en i-cord runt hela koftan förutom halsringningen.

Jag är sååå nöjd med hur den här koftan blev, den är just så där mysig, bohemisk och lite kulturtantig men ändå stilren och den passar till i stort sett allt.

Garn; Från garnskåpet drog jag fram 5 nystan Rowan felted tweed i färgen avocado (161) och sen köpte jag två nystan till (jag stickade upp ca 6,5 nystan allt som allt) för att sy ihop säcken. Nystanen kommer från tre olika färgbad men jag tycker inte att det syns så väldigt mycket att det stör.
Det här garnet var perfekt för det här projektet, lätt, luftigt och väldigt mysigt.

Stickor; Mestadels stickor 4 mm men jag la upp på 3,75 för lite bättre stadga i halsringningen.