lördag 14 april 2018

2 X TantUlltuss

 Mönster; Jag fortsätter att sticka mig igenom favoriterna från #tantulltussvantar. Den här gången har jag stickat Island och Sunnfjord fast som halvvantar.
Jättefina mönster båda två men i original alldeles för små för mig även fast jag har en beryktat lös stickfasthet och faktiskt inte jättestora händer. Så det är något att tänka på om du vill sticka vantarna i boken, var beredd på att trixa lite om du har lite större händer.
Till Island la jag upp 4 maskor färre än i mönstret så att resåren inte blir jättemycket större än den flerfärgsstickade mudden, sen stickade jag mudden efter mönstret. Handen och tumkilen gjorde jag efter eget huvud så att de passar min hand (det är Per som är handmodell på bilderna så det ser lite trångt ut på honom) och sen gjorde jag en rundad topp istället för en spetsig eftersom jag gillar det bättre. Tokfint med en vante som påminner om en islandströja!
Till Sunnfjord la jag också upp 4 maskor färre för rullkanten, sen stickade jag vanten efter mönstret men fortsatte öka för tumkilen till den passade mig. Jag avslutade både handen och tummen med en smal resårkant så att de inte rullar sig. Supernöjd med mina nya halvvantar och har använt dom en del redan. Jätteroligt mönster att sticka och så snyggt.

Garn; Till Island har jag använt rester, mest Kampes 2-trådiga i orange, gammelrosa och vinröd men det vita är något annat.
Till Sunnfjord har jag använt Rauma finull i naturvitt och natrusvart (mörkbrunt) men det ljuvliga gröngula är Tant Koftas Spelsau lammull från Färgspelskollektionen i färgen Kråke.

Stickor; 2,5 mm strumpstickor till båda paren.


fredag 6 april 2018

Ramona

 Mönster; Jag har stickat en kofta till min väldigt frusna syster. En som knappt ens kliar! (Syrran tycker att allt kliar, vi är varandras totala motsatser på den punkten.)
Mönstret är så klart Ramona cardigan fast med några ändringar.Jag rationaliserade bort den fejkade sömmen i sidan och jag gjorde vanlig resår nertill. Jag har stickat ett mellanting mellan small och medium med små bystkilar för bättre passform och lite lätt insvängd midja.
Tycker så mycket om det här mönstret, perfekt nybörjarmönster om man inte är van att sticka uppifrån och ner. Passformen är jättefin och den är bra i alla storlekar vilket tyvärr inte är en självklarhet. Den sitter särskilt fint över axlarna vilket ger en vanlig raglankofta det där lilla extra tycker jag.

Knapparna är obehandlade träknappar från Yll o Tyll som jag oljade in. Väldigt fint med ljusa knappar till den är fåriga gråbeige-aktiga ullfärgen.

Så roligt att kunna ge bort någonting så här fint!

Garn; Allt började egentligen med garnet. Jag fick ett paket från min fina vän Johanna som rensade i garnskåpet och ville att det här garnet skulle få ett bättre hem. Det är Cascades jättetjocka ekologiska ull som kommer på jättehärvor, tror att garnet heter Eco + eller nåt sånt. Ett väldigt prisvärt, mjukt och fluffigt ekologiskt ullgarn.

Stickor; Känner mig vimsig, tror att den ska stickas på 5 och 5,5 mm men det verkar orimligt att jag stickade på så tjocka stickor så jag stickade nog på 4,5 och 5.
Frusen som sagt. Nästan alltid men nu har hon iaf en riktigt varm kofta.

torsdag 5 april 2018

Enkla halvvantar

 Mönster; Det kom en önskan om ett par halvvantar från en Pokemon-frälst 6-åring. (Det går ju liksom inte att spela Pokemon med vanliga vantar.) Som tur var hade jag garn hemma i hans favoritfärg och så svängde jag ihop de här på en kväll.
Jag la upp 40 maskor och stickade 2x2 resår, tumkilen fick växa ut mellan två räta maskor och stickades i slätstickning. Lätt som en plätt och sitter som en smäck.

Garn; Fantastiskt fint sockgarn från Moods of Colors, Soft sock DK tror jag att basen kallas men färgnamnet har jag glömt. Jättefint och mjukt men slitstarkt, perfekt med andra ord.

Stickor; 2,5 mm till mudden och 3 mm till resten av vanten.

tisdag 3 april 2018

En grön liten kofta

 Mönster; Den här lilla koftan stickade jag i januari men den har inte fastnat på bild förns nu (och inte särskilt inspirerande bilder, men en dokumentation är ändå en dokumentation). En enkel rätstickad minikofta, stickad uppifrån och ner med förkortade varv över bakstycket efter egen modell. Jag tycker att det är så fint med 2x2 resår till rätstickning, det ramar liksom in på nåt vis och ger lite struktur. Knapparna är gamla tunga pärlemorknappar från samlingarna.

Garn; En ca 100g härva egenspunnen bambu/BFL handfärgat av Manduzana. Rätstickade babyplagg är mitt bästa projekt till handspunnet garn, det behövs inget mer utan garnet får tala för sig själv.

Stickor; 3mm och 3,5 mmsöndag 1 april 2018

Vanten Marita

 Mönster; Jag har inte varit så inspirerad på stickfronten den senaste tiden, har inte haft ro i själen till större projekt. Det enda som har varit roligt är små flerfärgsstickade projekt och då slår ju alltid vantar högst.
Jag har börjat sticka mig igenom mina favoritmönster i Tant Ulltuss vantbok och jag startade med vanten Marita.
Jag gjorde några små ändringar. jag la upp 52 maskor istället för 56 och stickade 2x2 resår istället för den vridna resåren och ökade till 56 maskor efter resåren. Sen stickade jag mönstret efter mudden lite annorlunda.
Väldigt fint mönster och roligt att sticka. Vantarna blir väldigt små så det ska man ha koll på, jag gav bort mina till en vän med små händer så det var inget problem men skulle jag gör de här vantarna till mig själv skulle jag behöva ändra en del.

Garn; Bara rester av 2-trådigt ullgarn jag hade hemma från olika tillverkare.

Stickor; 2,5 mm strumpstickor.