lördag 15 april 2017

Ett par randiga brallor

 Typisk restgarnsstickning börjar på följande sätt för mig;
plockar fram mina två papplådor med restgarn, bestämmer mig för om jag vill sticka nåt i sockgarn eller i tjockare garn, ratar den ena lådan, tömmer ut lådan på köksbordet, tar upp alla nystan och väger dem i handen, helt plötsligt är det några färger som vill vara med varandra, sorterar ut dessa färger och sen väljer jag ett projekt som passar garnet.

Den här gången var det lite tjockare garner, det bruna är Cascade 220 så tänk den tjockleken, en hel del handspunnet och så diverse nystan av köpegarn, vissa hållna dubbla för att passa ihop med de andra garnerna.
Projektet blev ett par byxor från det där garnföretaget på D som vi inte vill göra reklam för men jag har stickat det här mönstret flera gånger förut och det var skönt att sticka nåt som nästan stickade sig själv. Storleken är 3-4 år och de ska förhoppningsvis värma gudbarnet till hösten.
Fina blev det i alla fall och det var som alltid roligt att sticka i restgarner.


lördag 8 april 2017

Poms lilla kofta

 Mönster; Jag tror att jag har skrivit tidigare om den fantastiskt fina boken "Sagornas stickbok" av Celia B. Dackenberg som kom för ett par år sen. Har jag inte gjort det så säger jag det nu, det är en fantastiskt fin bok! En utav de finaste stickböcker jag någonsin hållit i min hand faktiskt.
Den är full av framtida önskeprojekt och jag skulle i stort sett kunna sticka alla plagg i boken.
Nu var det mina restgarner som fick styra valet av projekt och det fick bli Poms lilla kofta.
Det här var en väldigt rolig liten stickning och ett ypperligt tillfälle att öva på mina monterings-skills. Kroppen stickas för sig och ärmarna för sig och så sys ärmarna ihop med kroppen sen.
Jag har stickat den minsta storleken och jag har följt mönstret helt förutom att jag har gjort fler knapphål och så la jag in tre förkortade varv i ryggen för lite mer blöjutrymme.

Garn; Bara rester som sagt, Sandnes alpacka/silk i mörkgrått och ljusgrått och Ilo alpacka i naturvitt.

Stickor; 3 mm till det mesta och 2,25 mm till kanterna.
torsdag 6 april 2017

En tröja med stjärnor och så ett par vantar

 Jag fick ett restgarnspaket av fina vännen Johanna för några veckor sen, alla som känner mig vet ju att jag älskar restgarner och det paketet var en sann guldgruva. På en gång samlade jag ihop några olika grå och gula tjocka garner och stickade en blockrandig tjocktröja till Johannas son och den skickade jag iväg så hastigt att det aldrig blev några foton vare sig på bloggen eller på Ravelry men de som följer mig på instagram har sett den.
Den tröjan gjorde mig inspirerad till att sticka ännu mer i grått och gult och ur den inspirationen föddes den här tröjan också stickad helt i Johannas restgarner och snart på väg i retur till hennes gulliga unge.

Mönster; Jag har utgått från den största storleken på mitt mönster Glittertind för att få en tröja i storlek ca 2-3 år med en ganska smal och lång passform.
Tröjan stickas nerifrån och upp, ärmarna stickas för sig och sen sätts allt ihop och det stickas ett runt ok. Bak har jag klämt in en hel del förkortade varv (se bilden nedan) för bättre passform.
Stjärnmönstret har jag ritat själv och det finns inget färdigt mönster till den här tröjan men jag har antecknat lite så kanske någon gång.
Det här är min roligaste typ av stickning just nu, ett lagom litet projekt med massor av flerfärgsstickning med traditionella mönsterformer. Som mums för en annars ganska oinspirerad gök.

Garn; Det grå är Easyknits Big Boy, det vita är Cascade 220 sport och det gula är Marks & Kattens Eco baby ull. Ganska varma lite luddiga garner, perfekta tillsammans och så fina i flerfärgsstickning.
Halsringningen stickade jag i dubbelt garn för att den skulle få lite mer stadga.

Stickor; Resåren stickade jag på 2,5 mm och resten med 3,25 mm, min favoritstickstorlek.

 I paketet som ska skickas norröver ska också de här vantarna ligga. Mitt nya mönster Botänget, stickade i Tant Koftas så otroligt fina nya norska ullgarn Färgspel. Jag tycker så mycket om det här garnet och jag kan verkligen varmt rekommendera det. jag stickade i ofärgat vit, Humleblomster och Kråke. Vill du sticka Botänget i det här garnet så rekommenderar jag att du stickar den större storleken för att få den mindre eftersom det här garnet är tunnare än garnet som mönstret är skrivet för.lördag 1 april 2017

Botänget

 Nu kan du köpa mitt nya mönster Botänget till rabatterat pris hela helgen helt utan rabattkod, klicka bara på länken HÄR så kommer du direkt till Ravelry!


Botänget
En blommig vante när vårlängtan blir för svår, med lång mudd, kiltumme i sidan och ett traditionellt flerfärgsmönster inspirerat av tvåändsstickade ärmar från Dalarna.

För att sticka Botänget behöver du;
Garn: Ett tvåtrådigt ullgarn med en sträckning på ca 300m/100g i tre färger; A, B och C, tex  Kampes 2-trådiga. Eller Manduzana Gotland och Manduzana Leicester som ger en tätare och mer vindtålig yta.
Garnåtgång: ca 50 g av färg A och B och ca 10 g av färg C om du väljer ett garn med en sträckning av ca 300 m/ 100 g. Väljer du Manduzana Gotland eller Manduzana Leicester går det åt ca 60 g av färg A, 50 g av färg B och 10 g av färg C.
Stickor: 2,5 mm till den mindre storleken och 2,75 mm till den större storleken när det anges i mönstret. Eller de stickor du behöver för att få rätt stickfasthet.  Fem strumpstickor eller en lång rundsticka om du föredrar att sticka enligt magicloopmetoden.
Stickfasthet: 32 maskor och 31 varv på 10 cm (30 maskor och 29 varv på 10 cm med stickor 2,75 mm). Stickfastheten mäts över ett flerfärgsstickat parti efter tvätt.
Storlek: Två storlekar, liten dam och (större dam/smal herr). Den större storleken står inom parentes.   Mått: ca 24 (26,5) cm från mudden till toppen och ca 8 (10) cm tvärs över handryggen ovanför tummen.
Tillbehör: en stickmarkör, stoppnål och restgarn.

Jag har också stickat upp ett par vantar i Tant Koftas Spelsau lammull men då blir stickfastheten en annan och jag rekommenderar att sticka storlek större för att få samma mått som till den mindre storleken.

 Vantarna på bilden ovan är stickade i Tant Koftas Spelsau lamull Färgspel i färgerna vit, kråke och humleblomster.
 Vantarna på bilden ovan är stickade i kampes 2-trådiga ullgarn i färgerna, naturvit, antracitgrå och cerise.
 Vantarna på bilden ovan är stickade i Manduzana Leicester i färgen vit och Manduzana Gotland i färgen kantarell och rosenskära.