torsdag 22 juni 2017

Lynn

 Jag har sytt en Lynn från Seamwork, ni vet den där webbaserade sömnadstidningen jag prenumererar på. Jag gillar verkligen Seamwork även om jag inte vill sy varje mönster så är det tillräckligt många jag vill sy för att det ska kännas riktigt prisvärt. Dessutom känns det jäkligt fint att jag kan ha deras mönster, alla deras mönster och jag behöver inte ens sy största storleken och hoppas att den passar.
Heja Seamwork!

När jag gick på gymnasiet och åren efter det så var jag väldigt förtjust i städrocksklänningar som jag ofta köpte på loppis och kortade av. Lynn är en lite uppsnofsad variant av städrock och jag gillar den verkligen. Egentligen så ska den ha ett slätt, helt framstycke men eftersom jag är kort, 1,63, så såg den inte klok ut när jag bara följde mönstret. Så jag fick lov att klippa av framstycket på mitten och korta livet ca 8 cm hela vägen runt. Om jag syr den igen så kortar jag mönstret istället men jag gillar ändå den avskurna midjan.
Jag ändrade också i ryggen, eftersom den går att dra över huvudet så fuskade jag glatt och sydde bara i knapparna utan knapphål och sen la jag till utanpåfickor för alla klänningar måste ha fickor.

Jag sydde min Lynn i ett prickigt bomullstyg av typ quilt-kvalité som jag fick av misstagfrån tyg.se en gång när jag egentligen hade beställt nåt helt annat, det blev skrynkligt i bilen men det får man räkna med på nåt vis med sånt här tyg. Till oket valde jag ett blommigt bomullstyg jag sytt en klänning av tidigare.
Fin kombination tycker jag, skulle vilja sy en med ett genombrutet ok om jag hittar rätt tyg.


onsdag 21 juni 2017

Charlotte

 Nu är de äntligen redo att möta omvärlden, mina nya favoritsockor som vuxit fram på stickorna under våren. Hoppas att ni kommer tycka lika mycket om Charlotte som jag gör!

Charlotte är en nätt, klassiskt spetsmönstrad socka som stickas uppifrån och ner med en klurig förstärkt häl som anpassas till spetsmönstret och rund tå. Spetsmönstret är effektfullt men enkelt att memorera och sockorna kommer snabbt bli dina nya favoriter.
Sticka Charlotte i ett enfärgat eller semisolid-garn för bäst resultat.

För att sticka Charlotte behöver du;
Garn; Manduzana sock (75% Superwash Merino 25% Nylon) ca 425m/100g, här i färgen ’Pumpkin patch’ eller ett annat sockgarn med ca 400-425 m/ 100g.
Garnåtgång; ca 60-80 g beroende på storlek.
Stickor; 5 strumpstickor i storlek 2,25 mm eller de stickor du behöver för att få rätt stickfasthet, eller rundsticka om du föredrar att sticka enligt magic loopmetoden.
Stickfasthet; ca 32 maskor och 42 varv på 10 cm i slätstickning efter tvätt.
Storlek; ca 36-42 men sockorna kan stickas till önskad längd, tänk på att garnåtgången ändras om storleken ökas.
Mått; Skaftet mäter ner till hällappens början ca 14 cm, hällappen ca 6,5 cm på längden och sockans bredd är ca 8,5 cm mätt platt rakt över men spetsmönstret är mycket stretchigt.
 
Du behöver kunna; Räta och aviga maskor, sticka runt, ökningar och minskningar, enklare spetsstickning, läsa diagram och sy ihop en tå med maskstygn.

Köp Charlotte till specialpris idag och imorgon utan någon rabattkod här på Ravelry!söndag 4 juni 2017

Ullstrumpor

 Ni som hängt med länge på den här bloggenresan vet att jag alltid tjatar om hur viktig hållbarhet är, jag stickar alltid sockor i garn som innehåller nylon för annars sliter jag ut dem på ett par veckor. Men ändå kan jag inte låta bli att då och då sticka ett par sockor i rent ullgarn, gärna lite stickigt och rustikt ullgarn. Alltid inträffar det här på sommaren och naturligtvis sliter jag alltid ut dem samma sommar, men det är nåt visst att en sen sommarkväll stoppa ner fötterna i ett par riktiga ullstrumpor efter kvällsdoppet. Nåt tryggt och romantiskt på samma gång.

Nästan alltid startar de här projekten med garnet och så var det också den här gången.
Min fina vän Johanna hittade ett riktigt miserabelt garn på loppis, så smutsigt och illaluktande men hon såg någon slags potential i det så hon köpte det och skickade det till mig.
Synd nog har jag ingen bild på hur garnet såg ut innan tvätt, det var smutsgult och matt och om jag ska vara ärlig trodde jag nog att det var bortom alla räddning.
Men jag gav det en chans och efter två tvättar kom det fram någonting helt annat, ett havregrynsfärgat, fluffigt, tjockt och varmt ullgarn. Ta mig tusan kom det inte till slut fram lite glans också.
Ni som kan sånt här bättre än mig vet säkert hur det ligger till men jag gissar att det antingen var det spinnoljan eller lanolinet (eller båda) som härsknat i garnet och att lukten kom därifrån. För själva garnet är helt oskadat, inga skadedjurangrepp eller nåt annat.

Naturligtvis fick detta speciella garn lov att bli nåt alldeles speciellt och vad passar inte då bättre än 2017:s sommarsockor?

Mönster; Väldigt simpelt, slätstickade från tån upp med Fleegle's häl (ravelrylänk), lite format ben och en ganska bred avslutande resår.

Garn; Ett oidentifierat helt klart äldre tjockt ullgarn med ganska grova täckhår i.

Stickor; 3,5 mm