måndag 29 januari 2018

Sticknostalgi

 När jag har svårt för att sova brukar jag tänka på vad jag vill sticka, ganska dumt egentligen för oftast får jag bara ännu svårare att somna då. Men det är som det är med den saken. För några dagar sen när jag inte kunde sova kom jag att tänka på det gamla fin fina klassiska mönstret Monkey socks och att jag verkligen borde sticka ett par nya. Jag hade en påbörjad härva Andromeda från Manduzana i färgen Gök i min restgarnslåda och det blev en väldigt rolig stickning. Eftersom min hjärna funkar som den gör började jag tänka på andra gamla godingar från låt oss säga 2006-2012 jag har bland mina favoriter på Ravelry. Både såna jag stickat förut som Monkey (som jag säkert stickat 5 par av allt som allt) och såna som bara funnits där väldigt länge på "att sticka någon gång"-listan utan att de någonsin blivit stickade.

Igår gick jag igenom mina favoriter på Ravelry och hittade en hel hög såna mönster, såna jag aldrig stickat men som funnits bland mina favoriter jättelänge. Och plötligt fick jag ett enormt sug att utmana mig själv lite. Till att börja med skrev jag ut tre sockmönster och letade fram sockgarn från stashen som skulle kunna passa. Jag tänker att det här ska bli min OS-stickning men det kan också vara så att det här projektet lockar så mycket att jag tjuvstartar. Jag säger till att börja med för jag hittade många gamla klassiker som fortfarande håller och inte bara sockor. Vem vet, 2018 kanske blir ett år av sticknostalgi?

De här mönstren kommer jag börja med; Owlie från 2011 som alla stickade när det bagav sig, jag har aldrig stickat någon form av flätstickade ugglor så det här ska bli kul. Paraphernalia från 2008 som jag velat sticka sen dess, åh vad många gånger jag beundrat dessa sockor men aldrig slagit till! Paragon socks från 2012 som jag tror att jag ska börja med, jag tycker så mycket om att sticka såna här mönster som upprepar samma spetsmönster över hela sockan.

Har du några gamla favoriter som förtjänar att dammas av?


söndag 21 januari 2018

Spruce Forest

 Mönster; Spetssjalar är ju det roligate jag vet, iaf bland det roligaste jag vet att sticka. Ändå påbörjade jag bara en enda spetssjal förra året och den blev inte ens klar. Trots att jag började i juni. Det har absolut ingenting med det här fantastiska mönstret att göra utan endast med mig själv. Jag stickade ett litet fel på ett varv när jag var kaxig och stickade utan att titta på diagrammet och sen hade jag inte energi nog att rätta det och sjalen blev liggande i en påse.
Men jag plockade fram den lagom till Tour de Ski och på en vecka stickade jag klart den.

Mönster är Spruce Forest, ett Brooklyn Tweed-mönster från Wool people vol 2, av min mönsterskrivningsidol, geniet Nancy Bush.
Jag älskar såna här spetssjalar av estnisk modell med ett upprepat mönster över hela sjalen. Egentligen ska den ha en uddkant runt om också men mitt garn räckte inte och så här i efterhand gör det inget, den är fin även utan uddarna.
Jag kan starkt rekommendera det här mönstret, det är lättläst och roligt att sticka och framför allt är sjalen jättevacker och inte för plottrig och gullig.

Garn; Ny fantastisk bekantskap för mig, Best Wishes from Devon från Moods of Colors. Ett obehandat BFL-garn i fingering som är både mjukt och fluffigt och glansigt på samma gång. Jag tycker så mycket om BFL-fibern jämfört med merino, den är mer fast och fibern är längre så garnet blir glansigare. Jag hade två härvor i färgen " A Bucket of Peas" dvs 800 meter och det räckte till en stort sjal men inte till en enorm sjal som den skulle blivit om jag stickat spetskanten.

Stickor; 3,5 mm.
torsdag 18 januari 2018

Tvåändsstickade halvvantar

 Mönster; Före jul blev jag så väldigt sugen på att sticka lite tvåändsstickning, ingen särskild tanke med det utan bara lite okynnesstickning. Jag hade en härva superfint garn i skåpet som ville bli nåt med mycket krus så jag utgick från min egen grundmodell av tvåändsstickad vante (finna att köpa på ravelry) och dekorerade den del med lite eget påhitt dels med krus från boken "Tvåändsstickat". Halvvantarna har lite utställd krage, ett diskret flerfärgsmönster och som sagt massor med krus.

Garn; Jag fick en jättefin present av en väldigt fin vän i höstas, en härva av "JonErsgarnet Prinsessan starkt". Ett 100% svenskt z-tvinnat ryagarn från JonErs-gården i Ångermanland. Som en liten dröm, glansigt, lagom hårigt och lagom mjukt. Lite hårt att sticka med men jättevackert efter tvätt. Mönstert poppade verkligen så som man vill med tvåändsstickning.
Till uppläggningen och detaljer har jag använt Tant Koftas urfina färgspelsgarn i färgen Kråke.

Stickor; 3 mm strumpstickor.tisdag 2 januari 2018

Sånt jag är sugen på att sticka

Jag har inga riktiga drömprojekt som jag verkligen suktar efter att sätta tänderna i 2018 men jag har ändå några lösa funderingar kring sånt som jag behöver och sånt som vore kul att sticka.


  • Jag behöver en svart sjal. En stor svart sjal i lagomt ulligt och fluffigt garn. Kanske en Gold Rush Shawl som jag haft som favorit jättelänge eller en Golden Valley, en inte allt för gullig spetsjal i fingering garn är ju trots allt det roligaste att sticka. Jag funderar på Visjögarn eller en alpackablandning. 
  • Jag skulle också behöva en svart mössa, en helt vanlig lite tunnare mjuk mössa. Mössor är min akilleshäl, jag stickar och stickar mössor och sen i slutändan använder jag ett fåtal av dem. Nästan ingen modell är fin på mig. Jag kan sitta i timtal på Ravelry och surfa mössmönster. Här kommer några av mina favoriter, därmed inte sagt att jag kommer att passa i någon av dem när jag väl stickat dem. Vintermossa, Lake Reed, Hot Cider, Clover, Cabled dad hat och Kingsley är några som står högt upp på min lista. Jag är väldigt sugen på att sticka en mössa med flätor men känner jag mig själv rätt kommer det i slutändan bli någon slags slätstickad lite hängig basker.
  • Till min förvåning börjar jag bli sugen på att sticka en väst, har inte bestämt mig alls och det kanske inte ens blir något men tanken på en grå väst känns väldigt tilltalande. Cruden och Hunter är ju väldigt klassiska och skulle vara jätteroliga att sticka men jag tror att jag är ute efter något mysigare som Goldsmobile Top eller Alanis. Alanis ligger bäst till just nu men inget är säkert som sagt.
  • Slutligen finns det ett helt gäng med koftor och tröjor som ropar väldigt högt på mig. Högst ropar Keera (älskar, älskar, älskar), Pomme de pin Cardigan (som jag aldrig hittar ett garn till som jag får rätt stickfasthet med), Laurie och Ursula cardigan (som jag skulle vilja göra i grönt).   
Nu när jag läser det så här så blir jag riktigt sugen på flera av de här projekten, jag tror att det blir ett bra stickår 2018!

måndag 1 januari 2018

Marius dress

 Mönster; Marius dress från Sandnes häftet Norske ikoner barn. Minsta storlekn ca 3 månader. Jag har stickat en sån här tidigare så jag viste redan att nåt är knasigt med mönstret. I alla fall på den minsta storleken. I original är den jättepösig och ärmarna är alldeles för korta, och då menar jag Tyranosaurus rex korta.
Jag har tagit bort lite vidd i kroppen och stickat fler förkortade varv i ryggen men den största ändringen jag gjort är att lägga till 7 cm på ärmarna. Oket stickade jag efter mönstret men jag la till ett förkortat varv i nacken innan resåren.

Det här är ju nåt av det finaste jag stickat om jag ska vara helt ärlig. Längtar efter att lilla plutten ska växa i den här, det kommer bli så sjukt gulligt!

Garn; Det grå är Moods of Colors Rustik i färgen Skifer moods.
Det vita är Moods of Colors Humble regards from Devon i ofärgat vitt.
Den fantastiska brända gulbruna är Madelinetosh Tosh merino light i min finaste färg någonsin Glazed Pecan.

Stickor; 2,25 till resår och 2,5 mm till allt annat.

Liten Rillejakke och lite till

På Luciadagen blev jag faster för första gången till en miniliten plutt som behövde lite ull för att hålla sig varm så snabbt som tusan stickade jag det här lilla settet.

Mönster; Koftan är en Liten Rillejakke från Strikkezilla (ravelry länk). Jag hade lite felaktig stickfasthet så jag har stickat ett mellanting mellan prematur och nyfödd för att få en ca storlek 46. Jag tyckte så mycket om det här mönstret, lätt att förstå norskan och en så fin konstruktion. Det är stor chans att det blir en till sån här i större storlek också. Tycker speciellt om att den ska ha en så här lätt och luftig stickfasthet, älskar fluffiga små plagg.

Byxorna har jag bara fristickat efter känd modell, bara yttepyttiga. De har resår upptill, förkortade varv bak och kil i grenen.

Mössan är ett litet prematurmönster jag hittade på Ravelry men jag hade feber när jag hittade den och nu hittar jag inte tillbaka till mönstret igen. Men det var superbra, bara slätstickning med rullkant.

Garn; Koftan är stickad i Permin Estelle i färgerna Light Olive och Butterscotch, ett super mjukt och fluffigt garn som passar perfekt till babyplagg.

Byxorna stickade jag i dubbel Supersoft i blekt vitt och så ganska rejält tvättade så att de blev fluffiga.

Mössan stickade jag i dubbel Teetee Elegant i naturvitt.

Stickor; 3,25 till koftan, 4 mm till byxorna och sen är det väldigt suddigt med mössan pga febern som sagt.