söndag 24 mars 2013

Randig sjal

 Mönster; Det allra enklaste, uppifrån och ner med ökningar i sidorna och i mitten, avslutad med en hålrad och ett uddmönster. Jag stickade en likadan restgarnssjal till min svärmor i somras och det är ett perfekt sätt att sticka upp även riktigt små nystan med restgarner.Alltid när jag gör ett sånt här randigt projekt bestämmer jag mig för ett tema, färger som passar ihop helt enkelt och så tonar jag ut färgerna. Här går den ena randen från mörk turkos till vitt och den andra håller sig i lila toner som går från mörkt till ljust och sen mörkt igen. På det här sättet lurar jag ögat att tro att alla små snuttar kommer från samma nystan och att färgerna smälter i varandra. Den här sjalen fick en fin vän och kollega som behövde lite uppmuntran och värme över stressade axlar.

Garn; Bara rester och det mesta från fina stickvänner. Många sockgarner och mycket drops alpacka men även handspunna lyxrester.

Stickor; 4mm det ger ett bra lagom-glest slutresultat tycker jag.
lördag 16 mars 2013

Randig tubsjal

Äntligen! Jag är klar. Trodde aldrig jag skulle stå ut men jo då det gjorde jag. En långt tubsjal stickad på rundsticka så att den inte får någon avigsida i ett nystan Fame trend och massor av lyxiga restgarner i gröna och blå nyanser. Stickad på stickor 3,75 mm tills den gick sönder på slutet. Ett sjukt långtråkigt projekt men så himla användbar och gladrandig. Någon gång kanske jag stickar en till i andra färger för rester har jag fortfarande och det skulle vara väldigt fint med en i rosa och röda toner också.

söndag 10 mars 2013

Gratitude

 Mönster; Gratitude av VisaLisa (ravelrylänk). Den här lilla kragen kom till den där fantastiska helgen i Rättvik. Garnet köpte jag på plats av Garnstumpan och jag hade egentligen tänk sticka någonting helt annat men väl i händerna så kändes det självklart att det skulle bli en Gratitude och som tur var så hade Lisa mönstret med sig så det var bara att sätta igång. Jag stickade klart den på bara några timmar och det var ren glädje från början till slut. Jag stickade en kortare variant för att ha som en värmande krage och samtidigt är den ett smycke som jag känner mig väldigt fin i. Pricken över i är den fantastiska knappen som Lisas man gjort, hantverk när det är som allra bäst.

Garn; Helt magiskt mjukt, varmt och fluffigt Viking Eco-Alpaca. Men kom igen vilket garn! Jag är så sjukt såld, det mjukaste och mysigaste du kan tänka dig att ha mot halsen och att det är ekologiskt gör det inte sämre. Ganska precis en härva gick åt. Mitt köpte jag som sagt på plats av Garnstumpan och det är den ljusgrå färgen.

Stickor; 5,5 mm till själva lövkanten och sen 6,5 mm till den slätstickade delen.
måndag 4 mars 2013

Humletröjan

 Mönster; Någon gång i höstas började jag sticka på detta för mig underliga projekt. En tröja i 1-trådig ull stickad på stickor 4mm. Helt galet för mig som gillar tight masktäthet och tunna stickor till tunt garn. Jag har stickat uppifrån och ner men sen stickade jag på en extra bit i halsringningen allra sist för att få till det som jag ville. Den avmaskade jag i en i-cord med dubbelt garn för att ge den lite stadga. Nertill är det en invikt fåll och i ärmsluten har jag stickat en knallrosa rullkant för att gör det hela lite mindre AIK-igt. Jag är så nöjd! Tröjan är varm men supertunn och halsringningen blev precis så där båtig som jag ville ha den utan att ramla ner över båda axlarna samtidigt.
Dessutom ät det häftigt att det bara gick åt (lite mindre än) två härvor garn till mig som har storlek xxl. Ytterligare ett argument för 1-trådigt garn alltså.

Garn; Det gula fantastiska garnet fick jag i ett byte förra året, jag tror att det är kampes eller kanske ullcentrums 1-trådiga ullgarn. Lite mindre än 100 g gick åt av den. Det natursvarta är kampes 1-trådiga ullgarn och det gick åt lite mer än av det gula men fortfarande mindre än 100 g.

Stickor; 4mm (klicka upp bilderna för att få ett hum om stickfastheten.)