tisdag 30 maj 2017

Trädgårdsdrömmar

 Här om kvällen fotade jag lite i min svärmors trädgård. Allt är så vackert nu när det fortfarande är nygrönt och krispigt. Jag längtar efter att min trädgård ska blomma så där infernaliskt och överdådigt men det är en bit kvar. Nu satsar jag helhjärtat på grönsaksodlingen, i år har jag redan anlagt fyra nya bäddar och fler blir det. Jag tänker att grönsaksodlingen är en bra start för att förbereda jorden och att det blir lättare sen att plantera perenner i lucker ogräsfri jord. Men jäklar vad jag längtar.

Efter rosor och pioner, japanska lönnar, hav av tulpaner (som inte blir uppätna av rådjur), mysiga stigar, lummiga häckar och hemliga rum. En trädgård att både vila och arbeta i.
Just nu är det mest arbete men jag hoppas att den där vilan kommer så småningom.





måndag 29 maj 2017

Haid

 Mönster; Haid av Erika Åberg från boken Sticka vantar, sockor och lite till.
Per ville ha en ny cowl och jag ville gärna sticka den här vackra kragen i Supersoft. Egentligen ska den viras två varv runt halsen men han tyckte att det skulle bli för varmt så istället stickade jag ungefär 1,5 mönsterrapport så att den bara ligger i ett enkelt varv. sen anpassade jag slutet så att det passade ihop med början så att sömmen skulle bli osynlig sen. Kragen stickas som en tub och sen efter tvätt så vrids den ett halvt varv  och sys ihop osynligt med maskstygn. Den lilla vridningen ger en väldigt bra passform, en fin detalj.
Flerfärgsmönstret är väldigt tjusigt men ganska tråkigt att sticka eftersom det är många varv med tre färger men det är väl värt det i efterhand.
Per blev jättenöjd och det blev jag med, det är så roligt att sticka saker till honom eftersom han använder allt jag stickar väldigt mycket. Nu dröjer det förhoppningsvis innan cowl-säsongen kommer tillbaka men det ska bli jättekul att se honom i den här i höst och kanske, kanske måste jag låna den lite...

Garn; Jag har inte gått efter färgerna i boken utan jag valde själv efter restgarner som jag hade hemma, Jag har blandat både Supersoft och Donegal tweed och det blev superfint. Kan verkligen rekommendera att lägga till lite tweed också för en väldigt levande yta.
Tyvärr har jag ingen riktigt koll på vilka färger jag använt eftersom de flesta nystanen inte hade någon banderoll men jag är så nöjd med resultatet.

Stickor; 4,5 mm tror jag bestämt.




måndag 8 maj 2017

Gula knästrumpor







Mönster; Inget, stickade från tån upp, 56 maskor för foten, 3x2 ribb, Fleegle-häl och ökningar för vaden mitt bak. Stickade med riktigt tight passform. Supersköna och snygga. Förmodligen kommer de inte hålla sig uppe av sig själva efter en stunds användning så jag måste kanske sätta i någon slags resår. Jag stickade en liten mudd med 2:or längst upp för att kanske hjälpa dem att hålla sig uppe men jag vet inte om det kommer funka så bra.
Grejen med knästrumpor är att de faktiskt är mer snabbstickade än vad man först tror, det är faktiskt en riktigt vilsam stickning att bara mata på med medan man tänker på nåt annat.
Det här paret tog ca två veckor att sticka och då höll jag på med en hel del annat också under tiden.

Garn; Allt mitt gula restgarn, bla Manduzana sock, Malabrigo sock, Sweet Georgia sock, nåt av Limmos sockgarnet samt div okänt sockgarn. Jag har bara randat hej vilt och jag tycker att det funkade oväntat bra. Jag vet inte hur mycket som gick åt men jag skulle tippa på 150 g ungefär.

Stickor; 2,25 mm först strumpstickor men sen har jag faktiskt mot min vana stickat på rundsticka för att lättare kunna prova. ja och sen slutade jag ju som sagt med en resårkant på 2:or för att tajta till kanten ytterligare.