fredag 25 december 2020

Maiken

 

Juldagen 2020 och vad passar bättre än att lägga upp till en ny liten stickning?

Då har jag ett förslag till dig, varför inte testa mitt nya mönster Maiken? (Finns nu att köpa på Ravelry!)

Ett klassiskt flerfärgsmönster som både värmer och är roligt att sticka. Fingervantar eller halvvantar? Du väljer själv!

Maiken stickas i; Manduzana Corriedale (100% Corriedale-ull) 400m/100gram I fem färger. (Vantarna visas här i A: Naturgrå, B: Aronia, C:Pumpkin Patch, D: Petrol, E: Rubeus Garnåtgång; Av B, C, D och E går det åt små mängder, mindre än 10g av var färg. Av A behövs det ca 30g. Om du inte har provat Corriedalen tycker jag att du ska göra det, det är ett obehandlat varmt och mjukt ullgarn som passar extra bra till flerfärgsstickning.

Men det fina i kråksången är att det passar också extra bra med restgarner eftersom det går åt så små mängder av mönsterfärgerna och de flesta enfärgade eller semisolida sockgarner funkar! Eller ett tunt Shetlandsgarn.

Maiken stickas med stickor 2,25mm till resår och 2,5 mm till flerfärgsstickningen eller de stickor du behöver för att få rätt stickfasthet. Stickfastheten är 36m och 40 varv/ 10 cm. 

Vantarna finns i två storlekar, vuxen mindre och (vuxen större). Mått; Den mindre; Det smalaste stället under tumkilen: 8,5 cm mätt platt tvärs över. Det bredaste stället rakt över tumkilen: 10,5 cm mätt platt rakt över. (Den större; Det smalaste stället under tumkilen: 9,5 cm. Det bredaste stället rakt över tumkilen: 11,5 cm.) Halvvantens hela längd; 18,5 cm i båda storlekarna.

Det är jätteroligt att äntligen få dela Maiken med er, hoppas att ni kommer gilla dem lika mycket som jag gör!
fredag 18 december 2020

Ett steg fram och två tillbaka, det här med mössor nu igen

Hej det är jag igen, den desperata mösstickaren som stickar och stickar men aldrig kommer till dörren.

Här kommer fyra av mina senaste mössor uatn inbörds ordning.

Den här svarta stickade jag i november, en klassisk sotarmössa, kommer inte riktigt ihåg vilket mönster jag använde men kanske det här som heter Two by Two. Den här typen av mössan passar mig och jag trivs i den. Men jäklar vad jag hatade garnet! Den är stickad i Malabrigo worsted för jag ville ha en riktigt lyxig stickning och en övermjuk mössa. Men besvikelsen var total när garnet fällde så mycket att jag blev helt svart om fingrarna och jag förstörde mina ljusa favoritstickor.
Den här mössan stickade jag i våras den heter Bisbis och den både passar och jag gillar den. Tycker om den här konstruktionen på mössor och den känns lättburen. Jag stickade den i en tråd Manduzana Corriedale (i färgen moss) och en tråd pälsull från Östergötlandsullspinneri.
Den här mössan stickade jag också i November. Den heter Christmas cracker hat och den är så fin och så rolig att sticka. Men den är alldeles för liten för mig. Hade den på mig på promenad idag och till slut satt den bara högst uppe på huvudet. Jag borde ha förstått att den skulle bli det då den ska stickas i DK och jag stickade i sport-vikt. Dum dummare liksom. Men den är ljuvligt fin och stickad i mina lyxigaste rester; Manduzana sock sport, Moods of Colors Soft sport och Madelinetosh Tosh sport. Jag gjorde om den upptill så att toppen blev finare och inte bara ihopsnörpt.

Den här mössan blev allra finast. Stickad också den i november. Och så sjukt liten. Mönstret är Northport och jag har velat sticka den jättelänge. Slog till på att sticka den i mitt nya favoritgarn Moods of Color Cushy Cormo. Men jag valde fel storlek, eftersom jag använde tjockare garn trodde jag inte att jag skulle sticka den största. Men det skulle jag ha gjort. Men min systerson fick den och han blev jättefin i den. Det är fullt möjligt att jag gör om den här i största storleken för den var väldigt rolig att sticka och så fin.