torsdag 29 oktober 2015

Calle

 Nu finns det sista mönstret i min längdskidåkningsinspirerade sock-kollektion att köpa på Ravelry.
Mönstret heter Calle och är självklart döpt efter Calle Halfvarsson. Köp mönstret här!

Calle är en flerfärgsmönstrad socka som passar lika bra ute i skidspåret som hemma framför brasan. Sockorna stickas från mudden och ner med en förstärkt häl och randig tå. Välj enfärgade garner eller lätt melerade för att mönstret ska framträda bäst. Välj gärna två bottenfärger som ligger nära varandra och två kontrasterande färger.
Till det här mönstret valde jag att använda tre olika sockgarner från tre fantastiska svenska indiefärgare, Manduzana, Moods of colors och Limmo-design. Om du inte känner till dem sen tidigare måste du klicka dig vidare och njuta av så mycket hantverkskunnande och färgprakt! 
För att sticka Calle behöver du; Garn: Sockgarn med en sträckning av ca 400m/100g i fyra olika färger. Sockorna visas här i A: grå Moods of colors Twosoft hand-dyed ‘Cardi grey Moods’ B: ljusgrå Manduzana sock ’Mist’ C: svart Manduzana sock ’Sirius’ D: gul Limmo-Design handfärgat sockgarn Bomull
Garnåtgång: A: ca 60 g B: ca 20g C: ca 35g D: ca 10g 
Stickor: 2,25 mm eller de stickor du behöver ha för att få rätt stickfasthet. 5 strumpstickor eller en rundsticka om du föredrar att sticka med magic loop. 
Stickfasthet: 36 m/ 10 cm Obs! mät över ett flerfärgsstickat parti. 
Storlek: 37-43 i de garnmängder som anges men sockan kan självklart stickas längre, tänk då på att det kan gå åt mer garn än vad som anges i mönstret.
Benet mäter ca 19 cm ner till hälen, benets omkrets mäter ca 21 cm och fotens omkrets mäter ca19 cm i platt tillstånd.
Du behöver kunna; sticka runt, räta och aviga maskor, läsa ett diagram, flerfärgsstickning, ökningar och minskningar samt sy ihop en tå med maskstygn.lördag 24 oktober 2015

Skansen

 Mönster; Skansen från Sandnes häfte "Norske ikoner barn". Hel det här häftet är helt ljuvligt och jag vill sticka allt och en sån tur att jag har en systerson som gillar allt jag stickar till honom.
Den här tröjan heter Skansen och den är så himla fin. Jag stickade storlek 4 år men storlek 6 år på ärmarna. Jag har gjort en del ändringar, jag la till några förkortade varv i ryggen min vana trogen, sen ändrade jag lite på flerfärgsmönstret och stickade bara de enklare "repen" på ärmarna. Den här tröjan stickas först nerifrån och upp som en tub hela vägen och sen klipper man upp ärmhålen, jag valde att plocka upp för ärmarna och sticka dem neråt istället för att sticka dem lösa och sy på dem. Jag älskar såna här norska rejäla mönster med fina detaljer, tex så plockar man upp och stickar en infodring som sen döljer den uppklippta sömmen . Sånt älskar jag, omsorg om detaljer och det där lilla extra som nästan inte syns men som ändå gör hela skillnaden.

Garn; Navia trio från Magasin duett i grått, svart och mörkrött, 3 grå, 2 röda och 1 svart gick åt. Garnet var en ny bekantskap för mig och en riktigt fin bekantskap, rustikt och fylligt som ett riktigt ullgarn ska vara och maskorna blev superfina i flerfärgsstickningen. Fort som tusan gick det också eftersom garnet är så pass tjockt.

Stickor; 3,75 mm till resåren och 4 mm till själva tröjan.tisdag 13 oktober 2015

Höstsockor


 Mönster; I September kom det ut ett mönster på ravelry med en häl som jag inte sett förut, mönstret beskriver just bara hälen och heter Boxed Heels och finns gratis här (ravelrylänk). Eftersom jag är en smått manisk sockstickare är jag alltid ute efter nya hälar så jag ville genast prova den här. Enligt beskrivningen skulle den vara en shortrow-häl med mer plats för hälen och det lät ju bra eftersom jag alltid tycker att den vanliga shortrow-hälen är trång på nåt sätt. Dessutom har jag svårt för att att få shortrow-hälar snygga, det blir alltid hål tycker jag hur noga jag än är.

Jag gillade den här hälen, mönstret är ganska fåordigt skrivet och det är en fördel om du har stickat några tå-upp-strumpor förut men det är tydliga instruktioner och hälen (även fast den ser helknasig ut utan en fot i) blir fin och enligt testpiloten även skön.

Själva strumporna stickade jag tå upp med Judy's magic cast-on (min favorit för tå upp strumpor) som uppläggning och ett enkelt strukturmönster med rätstickade och slätstickade ränder och så avslutade jag med några varv vanlig resårstickning.

Garn; Det här är rester från ett annat projekt som jag ska visa snart så fort jag får till några vettiga bilder på det. Det senapsgula är Sandnes Sisu som jag köpt från Garnkorgen någon gång när de hade rea och benet har jag avslutat med de sista metrarna av några minihärvor från Easyknits som jag fått av Lisa för ganska länge sen. Garnbasen är Twinkle (de är alltså lite glittriga) och härvorna kallades (jag tror inte att de görs längre) Little guys twinkle, DW metallurgy collection.

Stickor; Som vanligt 2,25 mm när det gäller strumpor, den ena magicloopade jag till och med fast det inte är min grej men vad sjutton ska man göra när alla strumpstickor är upptagna? 
lördag 10 oktober 2015

Min första mysteriesjal


Jag har hoppat på min första riktiga mysteriestickning. Lite väl sent på bollen kan man ju tycka men jag är en alldeles för petig och smånervös stickare för att sticka vad som helst. Jag vet alldeles för väl vad jag gillar och vad jag inte gillar och risken att jag ska bli besviken är rätt stor. Dessutom finns det ju ungefär en miljon superfina mönster som bara väntar på att jag ska börja sticka dem så en mysteriestickning känns lite riskabelt och på gränsen till ett slöseri med dyrbar sticktid.

MEN när det glunkas på Ravelry om en Supernatural-mysteriesjal så kan inte ens jag hejda mig. Jag stickar i Magasin duetts Supersoft i den perfekta lila färgen. Första ledtråden var otroligt rolig att sticka så nu väntar jag otåligt på nästa.

torsdag 8 oktober 2015

En jacka

 Jag har sytt en jacka. Jag har använt ett mönster från Stoff och Stil som heter 24023 och du hittar det här. Jag skulle aldrig ens ha vågat mig på det här med en jacka utan alla inspiration från  Clara och hennes fantastiskt fina parkas. Det allra bästa med den här jackan är att jag har också med tips från Clara gjort en FBA ( full bust adjustment) jag följde samma tutorial som Clara tipsar om nämligen den här och det är som om en ny värld öppnats.
Helt plötsligt har jag en jacka som sitter bra över ryggen och axlarna och som jag samtidigt får plats i.
Förutom att lägga till 12 cm för bysten har jag också gjort lite större ärmhål för bättre rörelsevidd och dessutom har jag lagt på några extra cm i framkant för jag vill få plats med riktigt tjocka stickade tröjor under.

Jag la till trikåmuddar och stora utanpåfickor istället för mönstrets fickor som jag verkligen inte förstod mig på, dessutom la jag till ett foder för det tycker jag absolut att jackor ska ha.

Tyget till ärmarna och huvan heter "Tuss" och kommer från Gudrun Sjödén, tyget till kroppen är tjock bomull som jag köpt från tyg.se, det superfina småprickiga fodertyget köpte jag för ett tag sen från Ohlssons, inuti ärmarna har jag ett vanligt glansigt acetatfoder.

Det var otroligt roligt att sy något så här pass avancerat och väldigt bra för självförtroendet att faktiskt ro det i land. Nu är jag taggad på att sy mer, både stort och smått, det skulle vara roligt att ha sytt så pass mycket att jag kan delta i "Me made May" 2016. Dels för att det är roligt att sy men också för att det är nyttigt med utmaningar och min hjärna trivs bättre  med att sy än att sticka för tillfället.onsdag 7 oktober 2015

Ett helt gäng med Fårbacken

 Mönster; Fårbacken av mig minsann. Mönstret går att köpa via Ravelry HÄR om man vill.
Jag har stickat ett par av varje storlek och jag tycker att de blev så fina tillsammans, som små färgglada hårda karameller. Det här är det första mönstret i min kollektion 'Strövtåg i hembygden' inspirerad av viktiga platser och människor i mitt liv. De stickas uppifrån och ner med en istickshäl och de har ett roligt flerfärgsmönster som är lätt att memorera. De stickas i lite tjockare sockgarn och därför går de minsta storlekarna supersnabbt att sticka. De rosa är till min mamma och därför ser de lite små ut på mina fötter men den istickade hälen ger dem en väldigt bra passform.

Mönstret har fyra olika storlekar och tre diagram och det är lätt att anpassa storleken med hjälp av diagrammen så att man tex kan sticka en herrstorlek genom att lägga upp fler maskor och följa det diagram som passar in på antalet maskor, skaften kan också stickas längre bara genom att öka på antalet varv i diagrammet.

Garn; Det viktiga är att använda ett garn som blir stretchigt, jag har använt Onion fino wool+nettles, Sandnes Alpakka, Rowan wool cotton 4ply och Tant Koftas Tjock filisilk. Men det finns många andra alternativ som skulle passa bra.

Stickor; Jag har stickat med stickor 3 mm men eftersom jag stickar så löst kan det vara en idé att verkligen kolla sin stickfasthet så att strumporna både blir täta men ändå stretchiga.