tisdag 8 augusti 2017

Sockgarn som håller...och en del som inte gör det

Jag handtvättar våra sockor nu för tiden, tyvärr måste jag tillägga för det är riktigt tråkigt jobb att handtvätta 40 par strumpor och sen rolla bort hundhår och ta bort ev noppor när de torkat. Men vår tvättmaskin fixar inte ens att tvätta superwashgarn så handtvätt är det enda alternativet.

En positiv sak med handtvätten är dock att jag får en chans att noga studera hur sockgarner beter sig i olika stadier av användning och slitage.
För mig är det jätteviktigt att sockgarn håller vad det lovar, jag använder nästan bara handstickade strumpor under hela vinterhalvåret och jag har en man som gärna drar på sig stickade strumpor oavsett årstid. Vi sliter båda rätt friskt på strumpor och skulle jag sticka i rena ullgarner utan nylon skulle stickningen vara i stort sett meningslös.
Jag vill att mina strumpor ska hålla länge för jag slänger dem nämligen när de är utslitna, både jag och Per sliter sockor mest under trampdynan och hur noga och duktig man än är på att laga så blir det inte skönt att ha på sig såna sockor.
Mitt recept på lång hållbarhet är istället att ha många par att rotera på och att sticka i riktigt bra sockgarn.

Hur ska ett sockgarn vara för att jag ska tycka att det är bra kan man ju fråga sig? Jag skriver ofta i mina FO-inlägg att "det här är ett riktigt bra sockgarn" eller "det var ljuvligt att sticka med", men sen då?
Hur funkar garnerna över tid?
Jag tänkte att vi skulle göra ett återbesök hos sex par strumpor jag stickat de senaste åren så får vi se om garnet hållit vad det lovat.
1. Esping av Erika Åberg stickade jag i slutet av 2016 till Per. Garnet är Navia Sock och jag är så otroligt nöjd med det här garnet. Det beter sig som ett rent ullgarn på stickorna och det håller fantastiskt fint. Per är väldigt tacksam som testpilot för han använder verkligen sockor intensivt men efter ca 5 tvättar och användning i skor syns det knappt på garnet. Tummen upp för Navia sock!
2. Floribunda, mitt eget mönster från sockklubben, stickade jag till Per i början av 2016 i Manduzana Merino sock sport. Han har använt dem verkligen jättemycket och oftast i skor, de har hållit över förväntan för ett rent merino/nylon garn. Jag har noppat bort någon enstaka noppor och färgerna håller sig otroligt fina. Någonting som är signifikativt för Manduzanas garner över lag, hennes färger är väldigt starka och färgäkta och jag har aldrig haft problem med att något av hennes garner skulle blöda vid tvätt. Manduzana-garn är en riktig stapelvara hos mig och jag älskar att hon har så många enfärgade garner som passar till min flerfärgsstickning.
3. Petter också mitt eget mönster är ett bra exempel på ett garn som inte håller och ett som funkar fin fint efter lång användning. de här sockorna stickade jag i början är 2015 till Per och de har använts mest av alla strumpor jag använder här som exempel. Det rosa garnet är Tant Koftas handfärgade Trekking och det ser i stort sett opåverkat ut, det svarta är Artesano Definition och de noppar helt sjukt mycket. Jag har tagit bort stora sjok med noppor och den svarta färgen ser matt och trist ut, vilket känns så där eftersom jag stickat en hel kofta i det här garnet som jag inte använder så mycket eftersom jag vet att den kommer noppa nåt enormt.
4. Ingvild, mitt eget privata mönster, stickade jag i januari i år i Moods of Colors nya ickesuperwashbehandlade sockgarn Humble regards from Devon. Jag blev helt kär i det här garnet när jag stickade med det och efter användning och en tvätt är det precis lika fint som innan. Det fluffar upp sig som ett riktigt ullgarn med maskorna är ändå tydliga och jag har bara tagit bort någon enstaka noppa. Jag tycker så mycket om Moods of Colors garner, hon färgar så vackert och de garner jag provat har hållit jättefin kvalitet, både vad det gäller färgning och material.
5.Actiniaria, mitt första mönster från sockklubben. de här gula stickade jag till mig själv i ett riktigt favoritgarn, SweetGeorgia Yarns Tough Love Sock. Jag älskar att sticka med det här hårt tvinnade garnet och det håller sig verkligen supersnyggt utan noppor, MEN jag tycker att det håller färgen lite dåligt och det är inte bara den här gula färgen utan även andra färger jag stickat med. Det känns som att färgen slits ur garnet (se mitt under foten) och det är ju inte helt klockrent.
6. Geology socks av verybusymonkey stickade i ett ull/bomullsgarn från Limmo. de här sockorna var en riktig flopp över huvud taget. Mönstret var ingen höjdare och det var helt fel att välja ett garn som innehöll bomull till det här mönstret. Men det var inte bara mönstret, jag har kommit på att jag verkligen inte gillar bomullsblandade sockgarner, de beter sig så underligt och de tappar den där stretchen som jag är ute efter. Men nåt som jag också tänkt på med såna garner (alltså inte typiskt för det här Limmogarnet) är att de filtar sig på nåt mystiskt sätt. det borde ju verkligen inte bomullen bidra till men kolla in den här hälen så ser ni vad jag menar. Sockan blir liksom hård och allmänt oskön att ha på sig. Nej inga fler bomullsblandade sockgarner för mig.

Sammanfattningsvis så kan jag säga att det lönar sig att köpa dyrare sockgarner, de håller ofta bättre.entrådiga fluffiga sockgarner kan vara jätteroliga och fina att sticka med men blir ofta håriga vid tvätt och användning. Jag gillar riktigt hårt tvinnade lite tjockare sockgarner på ca 360 meter/100g bäst för det passar mitt lösa handlag och ger en blank, slät, slitstark yta. Men skönaste sockorna som värmer bäst blir det av ickesuperwashbehandlade sockgarner.
Har du något favoritsockgarn jag borde testa?