torsdag 30 juni 2016

Mönstersläpp Floribunda

 Nu finns det andra mönstret från Manduzana och Dödergöks sock-klubb till försäljning på Ravelry.
Mönstret hittar du HÄR.
När mönstret släpptes i klubben skrev jag så här om det; 

Floribunda betyder ”rikblommande” och det stämmer bra in på de här vårglada sockorna med flerfärgsmönster. Likt de första vårblommorna bjuder Floribunda på en busig och färgsprakande vitamininjektion till din socklåda. 
Sockorna stickas från mudden och ner, skaftet har flerfärgsmönster i kolumner som sen fortsätter ner på foten. Floribunda har en istickshäl som stickas på en gång och en mönstrad sula som gör att sockorna är lika fina från alla håll.
Du behöver;
Garn: Manduzana Merino Sock Sport 300m/100g 80 % superwash merino / 20 % nylon i färgerna: A ”Clementin” (gul) och B ”Viol” (lila). Garnåtgång: ca 50 g av vardera färg ca 300 meter totalt.
Stickor: 6 stycken strumpstickor i storlek 3 mm eller den storlek du behöver för att få rätt stickfasthet. Eller motsvarande två rundstickor om du föredrar att sticka med magic-loop. 
Stickfasthet: Ca 30 maskor och 31 varv/ 10 cm i flerfärgsstickning. Storlek: 36- 42 i den angivna garnåtgången men sockan kan självklart stickas längre men tänk då på att garnåtgången påverkas. Benet mäter ca 10,5 cm ner till hälens början och foten mäter ca 10 cm på bredden i platt tillstånd.
Till de här sockorna valde vi att använda Manduzana Merino Sock Sport, ett sockgarn med massor av stuns och en tjocklek som gör sockorna väldigt snabbstickade.
Observera att i mönstret är garnmängden beräknad efter att stickorna stickas spegelvända men vill du att sockorna ska vara lika är det så klart upp till dig men tänk då på att du behöver mer garn av huvudfärgen. 
Manduzana har färgat upp fyra fina färger som finns till salu nu i webbbutiken men fler färger är på väg. Jag kan verkligen rekommendera det här garnet till inte bara sockor utan till alla möjliga plagg som mår bra av stunsiga välformade maskor, själv är jag väldigt sugen på att sticka en kofta i det.fredag 10 juni 2016

Picea

 Mönster; Picea av Linnéa Öhman. En lång och smal sjal med en avslutande spetskant som man kan vira många varv runt halsen, det kan ju knappast bli bättre än så.
Eftersom jag lätt kan bli lite orolig i själen så la jag dessutom in två spetspartier till inne i sjalen för att det skulle hända lite mer under stickningens gång. Några fler grenar på min gran helt enkelt.
En enkel och vacker sjal som jag tror kommer att passa perfekt till allt mest hela tiden.

Garn; Två otroligt lyxiga härvor sockgarn, en som legat i mitt garnskåp i en halv evighet och en som jag köpte av Lisa när hon rensade i sina gömmor.
Det gröna (för övrigt den perfekta gröna färgen) är Colinette Jitterbug i färgen "wasabi squeeze" (det var den som legat i mitt skåp och väntat på rätt projekt) och det grå är Chili Gredelin marilyn. Ett helt otroligt mjukt garn med bla merino, bambu och silke, jag gillar verkligen fallet som blir av bambu.
Det gick åt nästan en härva av varje färg, lite mindre av det gröna.

Stickor; 3,5 mm lyxigt sticka i olivträ från Addi.


onsdag 8 juni 2016

Negroni shirt

 Jag har sytt en skjorta. Helt jäkla galet egentligen. Men det har jag och det blev bra.
Per rensade ut sin garderob för några veckor sen och sen frågade han mig om jag ville sy en skjorta till honom och det ville jag så klart. Jag surfade lite och fastnade för Negroni shirt från Colette. En klassisk herrskjorta med en liten flirt mot 50-tal.
Mönstret är verkligen superbra och lätt att förstå. Det är bara att göra precis som det står i den ordning det står och i slutändan har man en väldigt proffsig herrskjorta med massor av roliga sömnadsdetaljer. Till exempel avslutas alla sidsömmar med fällsöm så det finns inga råa kanter, oket bak är vändsytt och gömmer andra sömmar på ett väldigt finurligt sätt.

Jag valde att klippa till den yttre oket och de båda fickorna på skrådden och det blev väldigt fint tycker jag.
Den enda riktiga ändringen jag gjort är att jag kortade ärmarna med ca 10 cm, de är väldigt långa i original.
Tyget är väldigt tunn flanell från tyg.se och det var lite knixigt att klippa och sy i innan jag fick in snitsen men skjortan blev väldigt sval och skön.

Knapparna är gamla pärlemorknappar från samlingen.

Jag är så glad över att jag vågade mig på det här projektet, det här gav mig verkligen mersmak och jag vill fortsätta sy lite mer arbetade plagg och fler skjortor blir det absolut till Per.


söndag 5 juni 2016

Addison

 Jag blev helt kär i ett utav mönstren i den här månadens nummer av Seamwork och fick lov att sy en Addison på momangen. De kallar den för en dressad tank top men jag tycker nog allt att det är en blus. En otroligt fin blus med superfin passform och den där lite diffusa vintage-känslan.
Jag gjorde om kragen enligt den här beskrivningen för att få en rundad "Peter Pan"-krage (visst kallas den här typen av krage för gosskrage på svenska?) och jag är så nöjd.
Addison var jätterolig att sy och den innehöll en hel del nya sömnadsmoment som ger den där riktigt snygga slutfinishen.

Jag sydde den här första Addison (för självklart måste jag sy fler) i ett prickigt bomullstyg som jag hade en snutt kvar av (jag hade det som foder i min jacka) och jag är förvånad över hur bra jag passar i den här lite diskreta färgen.

Det här mönstret får fem av fem glada gökar av mig!Mönstersläpp, Actiniaria!!!

 Nu är det äntligen dags att släppa Actiniaria fri ut i stickuniversum. Mönstret finns nu att köpa på Ravelry (både en svensk och en engelsk version). Klicka på den här länken så hittar du dit!

Actiniaria är det första mönstret i Manduzanas och Dödergöks sock-klubb 2016.
Klubbmedlemmarna fick det här paketet i januari.
Till det här paketet hade Amanda färgat en fantastisk intensiv blå på hennes nya glittriga garnbas Manduzana Andromeda. Och lagom till att mönstret nu släpps till allmänheten har hon färgat upp den här nyansen igen plus två till så passa på att gå in i hennes webbshop och hugg originalgarnet! 

Inspirationen till mönstret och namnet kommer från undervattensvärlden, ett enkelt men raffinerat spetsmönster slingrar sig längs med hela benet och foten samtidigt som den kombineras med resårstickning för optimal passform.
Du behöver;
Garn: Manduzana Andromeda 400m/100g 75% superwash merino / 20% nylon / 5% Gold Stelina i färgen ”Seawinkle”. 
Garnåtgång: 75g – 100g eller ca 300 – 400 meter.
Stickor: 5 stycken strumpstickor i storlek 2,25 mm eller den storlek du behöver för att få rätt stickfasthet. Eller motsvarande rundsticka om du föredrar att sticka med magic-loop. 
Stickfasthet: Ca 32 maskor och 41 varv/ 10 cm i slätstickning. Storlek: 37- 42 i den angivna garnåtgången men sockan kan självklart stickas längre men tänk då på att garnåtgången kan påverkas. 
Benet mäter ca 19 cm ner till hälen, hällappen mäter ca 7,5 cm på längden och foten mäter ca 10 cm på bredden i platt tillstånd men spetsmönstret är mycket stretchigt.
Du behöver kunna; 
Sticka runt, räta och aviga maskor, ökningar och minskningar, läsa diagram, lättare spetsstickning samt sy ihop en tå med maskstygn.
 Lagom till mönstersläppet har jag stickat mig ett par egna Actiniaria, ett par gula i SweetGeorgia Yarns Tough Love Sock i färgen Saffron. Den här versionen har ett kortare skaft, bara en mönsteromgång, och eftersom det här garnet är lite tjockare än garnet som mönstret är skrivet för så blev det 1,5 mönsterrapport för foten.

Det har varit fantastiskt fint att dela den här klubben med Amanda och vem vet, kanske blir det fler kreativa samarbeten mellan Manduzana och Dödergök i framtiden.
Hoppas att ni kommer att tycka lika mycket om det här mönstret som vi gör och glöm inte att besöka Manduzana.se för otroligt fina garner handfärgade med kunskap och kärlek.


lördag 4 juni 2016

Två par strumpor i kvällssol

 Mönster; De här strumporna har legat och väntat på blockning i några veckor nu men plötsligt händer det ju som bekant och nu är båda tvättade och blockade och snart bloggade.
Det första paret är "I heart harvest socks" (ravelry länk) ett toppenbra ribbat basmönster som jag kan varmt rekommendera. De får en jättefin passform eftersom de är ribbade på sidorna också.

De andra sockorna är ett par helt släta strumpor med "Sweet tomato heel" (Ravelry länk). Det här är tredje gången jag stickar den här hälen och jag gillar den väldigt mycket. Kilarna som stickas med förkortade varv blir mycket snyggare än många andra hälar med förkortade varv jag provat. Sök på you tube så finns det en jättebra instruktionsvideo om du är sugen på att prova.

Garn; Det första paret har jag stickat i otroligt lyxiga rester från lagret. Grönt Colinette Jitterbug, galet vackert melerat Oh em gee från Easyknits och lite vinrött Malabrigo sock. Som en dröm helt enkelt.

Till tomathälssockorna drog jag fram ett mycket gammalt nystan Zauberball från botten av garnskåpet och det blev himla fint uppstickat tycker jag. Det känns härligt att sticka upp sånt som legat länge särskilt när det blir så här bra.

Stickor; 2,25 mm så klart!