lördag 31 december 2011

Ut med det gamla och in med det nya

En sak som jag vill ändra på under 2012 är det här småstickadet hit och dit. Självklart kommer jag att fortsätta med att sticka strumpor och vantar men jag vill också ge mig på några större projekt. I natt när jag låg vaken och hostade kom jag att tänka på mitt garnlager och lusten att sortera blev stor. Sagt och gjort. När jag sorterat klar kom jag fram till att jag har garn till (minst) fyra koftor/tröjor.

Den här koftan är beställd sen länge, det ska bli en sån här Dropskofta med mönstrat ok till vännen L. Jag ska sticka i dubbelt garn och jag tror att det kommer att bli asbra.



Det här underbart guldgula cascades-garnet ska nog bli en likadan kofta till mig själv, vi får se om jag orkar sticka två likadana. Men jag tror att det skulle bli jättefint till våren.


Det här ska bli en sofistikerad randig lite fladdrig kofta (kanske till min mamma). Mönstret har jag mest skrivit ut som inspiration eftersom mitt garn är mycket tunnare.



Den här koftan har jag velat sticka jättelänge och garnet har jag samlat på mig under ganska lång tid. Det ska bli min egen lilla engelska dröm med skinn-knappar och allt, perfekt sommarstickning framför en tvdeckare.



Jag har smygstartat mitt koftstickade med Lisas fina Offe-kofta. Har bara ärmarna kvar nu och jag ser fram emot att mysa in mig i lite härlig lagom-sticksig ull. Jag stickar i 2-trådigt Morjärvsgarn (det röda) och 2-trådigt ullgarn jag böt till mig av den Stickade Sjömannen en gång för länge sen på ganska grova stickor (4 mm) och resultatet blir väldigt luftigt och varmt.


torsdag 29 december 2011

Året som gått



Så var det dags att summera 2011 och lägga det till handlingarna. Vi börjar med stickandet som varit mer likriktat än vanligt. Man kan säga att 2011 var de små projektens år. 27 par strumpor talar sitt tydliga språk. Sticktiden har inte varit lika generöst tilltagen som tidigare och det har märkts på bristen av större projekt. Därmed inte sagt att jag inte är nöjd med alla mina strumpor och vantar och halstuber, de värmer fint de människor jag tycker om (och mig själv.)




Här ovan syns några av mina favoriter under året. Den randiga koftan som jag började på redan på jullovet blev det enda större vuxenplagget i år. Jag har använt den massor både hemma och på jobbet. Många bebisplagg har det blivit av naturliga orsaker eftersom 2011 var året då jag blev moster igen. De krispigt randiga byxorna är en utav mina favoriter och den vita koftan blev också väldigt fin. Favoritstickningen alla kategorier var VisaLisas tacksamhetssjal, två stycken blev det och fler kommer det att bli, man kan säga att det här var projektet som gav mig min sticklust tillbaka efter en ganska lång dipp. Jag virkade en himla tjusig liten filt till älskade lilla M också, virkning är fortfarande ett mystiskt outforskat universum där endast mormorsrutorna känns som trygg mark.




2012 hoppas jag på fler stora projekt. Fler tröjor och koftor och spetstickade gigantiska sjalar.






2011 var ett svart år på många sätt. Sorgligast för mig personligen var att vi tvingades ta bort fina lilla Embla på min födelsedag och allt. Det har varit många tårar det här året, många på grund av ren utmattning men också på grund av några mycket sorgliga händelser. Mina tankar går ut till många som drabbats av stora tragedier det här året. Jag hoppas att 2012 kan bli ett ljusare och läkande år. Vi är många som behöver det.





Sommaren handlade till stor del om mat ser det ut som, när jag gick igenom alla bilder från året var det många många närbilder på goda middagar serverade ute i trädgården. Nästa år ska jag bygga ett gigantiskt trädgårdsbord så att hela stora stökiga familjen får plats samtidigt. Det borde borga för många fler sommarmiddagar i solen.






Hur var det med den där göken då? Kan man fråga sig. Jo tack jag blandade och gav. På vårterminen hittade jag hem rent jobbmässigt och jag kastade mig in i en helt ny värld. Jag är så tacksam för de månaderna, för allt jag lärt mig, alla nya saker jag vågat prova på, alla fina underbara varma ungar som för alltid flyttat in i mitt hjärta var än i världen de kommer att befinna sig och för fina kolleger. Många skratt och många tårar och en stor ilska över hur förbannat orättvis den här världen faktiskt är.






Ofta har jag varit trött i år, renoveringen har tärt på mig och längtan efter ett normalt liv har varit stor. Så här i efterskott är jag så stolt och tacksam över att vi mer eller mindre rott det här i land. Utan alla hjälp från min fina familj hade det aldrig gått. Jag ser fram emot att fortsätta nu, att färdigställa och börja njuta av allt arbete vi lagt ner. Att hitta energin igen till långpromenader, fredagsutekvällar och översovande systerbarn.




På det hela taget ser jag fram emot ett lugnare nytt år, ett år där stickningen kan få ta lite större plats, där jag kan tänkas ha tid för sånt som gör livet lite snällare och varmare, sommarstickläger till exempel och kanske en kurs eller två. Vi får se vad som väntar, ännu är 2012 ett oskrivet blad.






Ett stort tack för alla kommentarer under året som gått! De peppar så mycket mer än vad ni tror. En stor kram till er alla!























onsdag 28 december 2011

Födelsedagsbarn



Grattis på 7-årsdagen Meja! Mammas lilla gull!



Lite jul till orkar vi med

Vi hade strömavbrott nästan hela annandagen så alla mina planer om en engelsk julmiddag grusades.

Tände en miljon ljus och åt räk och avokadorulle till middag istället.



Men skam den anglofil som ger sig, igår slog vi till med en egen Boxingday-dinner och julmös lite till. Ser på många bloggar att det är många som börjat kasta ut julen. Fördelen med att vara anti-tomtar och glitter är att jag står ut så mycket längre med mitt pynt. Adventsstjärnorna brukar få vara uppe till februari (varför ska ens finaste lampor ligga i en låda 11 av årets 12 månader?) och jag brukar passa på att köpa så mycket hyacinter och amaryllisar jag kan så att jag kan njuta länge för blommor kan jag aldrig få för mycket av. Hur brukar du göra?





tisdag 27 december 2011

Halldóra mittens

Jag fick ett fint paket i brevlådan så här alldeles kring jul. Paketet var från en bloggläsare och det innehöll en bok (som bloggläsaren varit med och skrivit) med isländsk stickning och några restnystan med isländsk ull. Inspirationen infann sig genast och på juldagen la jag upp till ett par egna isländskt inspirerade vantar. Garnet är som en underbar varm och lite kärv dröm och det var kärlek vid första maskan. Vantarna har jag döpt till Halldóra mittens efter min fina och generösa bloggläsare. Tack så jättemycket Halldóra!











måndag 26 december 2011

Två par sockor till

Mönster; Mitt standardmönster för tjocka sockor. Ribbade för bäst passform. De rosa är till brorsans flickvän så de är lite smalare 48 maskor och de grårandiga är brorsans så de är lite större, 52 maskor. Jag har massproducerat såna här tjocka sockor nu i december och det är faktiskt roligare än vad man kan tro och dessutom krymper garnlagret så att man kan fylla på med nytt roligt garn 2012. Några till såna här par blir det nog innan vintern är över, de passar bra som kvällsstickning när man är trött och inte orkar tänka men nu är det jullov och jag utlovar roligare stickningar!

Garn; Dubbelt sockgarn, allt är rester och det mesta är sånt som jag fick i gåva tidigt i somras. (Jäklar vad jag har stickat mycket av de där garnerna när jag tänker efter.) Något har jag köpt själv och ett nystan fick jag i sockgarnsbytet (det grön/turkos-randiga). Ungefär 150 g går åt till ett par strumpor med härligt långa skaft.

Stickor; 3,75 mm strumpstickor.






















söndag 25 december 2011

Ruth's babytop

Mönster; Ruth's babytop. Det här är också en stickning som varit färdig länge och använts flitigt under hösten men den har inte kommit på bild för ens igår på självaste julafton. Lilla M var söt som den sötaste pepparkaksgubbe och då passade jag på att fota.
Jag har ändrat en hel del i mönstret men jag kanske kommer ihåg hur jag gjorde. Ja la upp till storlek 3 månader men jag förlängde plagget en hel del, ca 8 cm eller så . Dessutom la jag till lite flätor fram för att tjusa till det hela lite. Jag formade ärmhålen genom att minska så att de blev lite rundade och jag förlängde även själva ärmhålet lite och därför blev det även en längre knäppning med tre knappar istället för två. Jag kommer ihåg att det här var en jätterolig stickning och det roligaste av allt är att han blev så himla fin i den. Jag ska absolut sticka någonting liknade igen när den här blir för liten.

Garn; Rowan felted tweed i en mjuk fin brun färg som jag verkligen gillar. Plagget blev underbart mjukt och lite fluffigt efter tvätt.

Stickor; 3 mm och 2,75 mm kommer tyvär inte ihåg varför jag hade två stickstorlekar men jag tror att jag stickade halsringningen på tunnare stickor.











lördag 24 december 2011

torsdag 22 december 2011

Fin fin fin!

Egentligen är kommentarer överflödiga. Det blir så fint att jag kan börja gråta. Precis så som jag tänkte inne i huvudet. Min pappa är så snäll som hjälper oss så här före jul och allt. Den bästa julklappen i år. (Det är inte helt färdigt men det är klart på den väggen där hatthyllan ska sitta så våra gäster kan hänga av sig i hallen på julafton!) Nu är jag så sjukt pepp på att fortsätta och färdigställa.

onsdag 21 december 2011

Yttepytte små Nolas slippers

Mönster; Nolas slippers (ravelry-länk) med lite ändringar. Stickade till lilla älskade M och flitigt använda men som vanligt vid den här årstiden stämmer inte alltid fotoljuset överens med tillfället när man ger bort saker. Det här är nog det gulligaste och mjukaste jag stickat någon gång. Ja la upp 30 maskor och så stickade jag skaftet runt (och resten av sockan också) på rundstickor.

Garn; Den sista lilla resten av Araucania Azapa som jag fick av Ulrika en gång i tiden. Så otroligt mjukt och mysigt garn. Perfekt för små bebisfötter.

Stickor; 4 mm strumpstickor.











tisdag 20 december 2011

Inspira cowl

Mönster; Inspira cowl av celerystalk. (Ravelry länk)Så himla görsnygg cowl att man baxnar lite. Jag vet att den inte stämmer in med min vanliga smak men vissa saker är helt enkelt inte en smaksak. Jag stickade den här den där misserabla veckan då jag var jättesjuk och den har blivit liggande bara pga brist på energi och brist på fint fotoväder. Jag har använt den en del redan på jobbet och den är så mjuk och mysig och ganska lätt och passar utmärkt som axelvärmare. Kul att sticka var den också. Tummen upp med andra ord.

Garn; Bara garn jag hade hemma och faktiskt bara garn jag fått i present från fina bloggläsare. det enfärgade bruna är Rowan felted tweed som blev helt otroligt mjukt och gossigt efter tvätt. Det mångfärgade längst ner är ett underligt Norogarn Blossom heter det och innehåller alla möjliga märkliga och lyxiga fibrer men mestadels har jag använt Drops delight som kontrastfärg. Kanonsnyggt tillsammans om än inte mina vanliga färgval.

Stickor; 4 mm rundsticka









































söndag 18 december 2011

2 par varma herrsockor



Mönster; Mitt standardmönster för tjocka herrsockor, 2x2 ribb som fortsätter ner på hälen och uppepå foten. 48 maskor till den här tjockleken på garnet och stickorna. Ganska långa skaft men det syns dåligt eftersom fötterna är så långa.


Garn; Järbo raggi multi, 2 nystan som jag fick av en bloggläsare.


Stickor; 4 mm strumpstickor.



Mönster; Samma som ovan men med lite format ben. Jag la upp 54 maskor och minskade sen ner till 52 maskor efter ca 6 cm av skaftet.


Garn; Den här gången stickade jag i dubbelt sockgarn. (Tappade bort banderollerna, men båda var på tyska.) Båda färgerna är också de presenter från en bloggläsare. Det gick åt ca 150 g.


Stickor; 3,75 mm strumpstickor.