fredag 27 november 2015

3 color cashmere cowl igen

 Mönster; 3 color cashmere cowl (ravelry länk) Jag stickade en sån här tidigt i vintras (slutet av januari närmare bestämt) och den har varit min ständiga följeslagare hela året. Den passar till allt och alla väder och dessutom var den väldigt rolig att sticka. Därför var det inte så konstigt att jag fick feeling när jag fick en massa rester av Lisa och kände att jag måste sticka en till.
Det är garnerna som fått bestämma mönstret den här gången så jag har inte riktigt rätt antal varv och ränder hela vägen men fin blev den ändå.
Jag kan verkligen rekommendera det här mönstret till alla som behöver nåt mjukt och mysigt runt halsen och en rofylld men rolig stickning.

Garn; Bara rester från mig själv och från Lisa, jag tror att det är de här garnerna:
grått Moods of color Twosoft, grått Sandnes Alpakka, ljusgrått en provspinning helt magiskt Gotland/Mohair från Ateljé Norrgården, mörkgrått Sandnes silke/alpakka, mörkgrått Permin Zenta, ljuslila Rowan purelife revive, mörklila Permin Zenta och lila Drops Alpacka.
Permin Zenta var en ny bekantskap för mig och det var ett riktigt mysigt och fint garn, det ska jag sticka fler gånger i.

Stickor; Eftersom vissa av garnerna är lite tjockare än originalgarnerna så har jag använt 3,25 mm och 3 mm till resåren upptill. det gör att min cowl är lite bredare men det är verkligen inte negativt.torsdag 26 november 2015

Martjärn

 Det här året har varit utvecklande och spännande för mig som mönstermakare, jag har publicerat sex nya mönster och ni är overkligt många som köpt och stickat efter dem. Det betyder jättemycket för mig och helst av allt skulle jag vilja ge er en stor kram allihop men eftersom det inte är möjligt får ni en liten julklapp istället. Låt mig få presentera Martjärn!
 Martjärn är en mönstrad vante som hämtat sin inspiration från hemvävda linnehanddukar och kristallklara vinternätter. Martjärn stickas från mudden och upp med en kant av tvåfärgad resår och en kiltumme som ger vanten en skön och praktisk passform.
 För att sticka Martjärn behöver du;
Garn; för storlek s/m välj ett garn med ca 300 m/100g. För storlek l/xl välj ett garn med ca 240-260 m/100g i två färger som kontrasterar mot varandra. Välj ett enfärgat eller lätt melerat garn för bäst effekt.
Vantarna visas här i; Storlek s/m Kampes 2-trådiga ullgarn. A: naturvit och B mörkröd
Garnåtgång; 50 g av färg A och 50 g av färg B.  
Stickor; 5 strumpstickor 2,5 mm för den mindre storleken eller 3 mm för den större storleken eller de stickor du behöver för att få rätt stickfasthet.
Stickfasthet; 30m/10cm i flerfärgsstickning för storlek s/m. 26m/ 10 cm i flerfärgsstickning för storlek l/xl.
Storlek; s/m och ( l/xl)  Vanten mäter ca 9,5 (10,5) cm tvärs över handen i platt tillstånd och den stickas till önskad längd.
Du behöver också; två stickmarkörer, en stoppnål och lite restgarn.

Mönstret laddar du hem HÄR från ravelry och det är alldeles gratis hela 2015 ut.

onsdag 25 november 2015

Langfield

 Mönster; Langfield av Martina Behm. Det här mönstret är genialiskt, på riktigt. Det är lätt att slänga sig med olika superlativ och hylla än det ena än det andra men det här är verkligen GENIALISKT!
För det första passar den till alla garner och alla stickfastheter och till alla huvudstorlekar, bara det är ju helt otroligt bra särskilt för mig som har ett stort huvud och alla mössor är alltid för små.
Sen är konstruktionen jätterolig att sticka och så galet smart så jag bara satt och log för mig själv när jag stickade den. Du börjar med att sticka en trekant och sen utifrån den och med hjälp av en massa förkortade varv formas själva mössan.  Till sist så är den så snygg och skön att ha på sig och det går att styla den på många olika vis. Det här är en riktig pärla och jag kommer absolut sticka fler Langfield.

Garn; Det som höjde den här stickningen ytterligare är att jag har stickat i mitt egna handspunna garn. Det är ekologisk merino och silke från min favoritfiber-butik på Etsy Three Waters Farm som jag spunnit på min slända och tvinnat 3-trådigt. Riktigt studsigt och gosigt blev det.

Stickor; Jag tror att jag stickade på 4:or men det kan ha varit 3, 75 också.


Och ja efter 1,5 veckas dunderförkylning ser jag rätt sliten ut.

söndag 22 november 2015

Pixie Hat

 Mönster; Pixie Hat en riktig liten pärla till mönster. Så här liggandes platt och utan unge så ser den inte mycket ut för världen men den här mössan är störtgullig och dessutom sitter den jättebra på. Att den är väldigt rolig att sticka gör den bara ännu bättre.
Jag har stickat den minsta storleken på väldigt små stickor med tunt garn och ändå passar den ypperligt på en 10-månaders bebis så det bästa är nog om man kan prova lite under stickningens gång.
Jag har sänkt den i nacken med några extra rillor och förkortade varv för att den ska gå ner lite längre och värma lite bättre. Dessutom har jag avslutat hela mössan med en i-cord för ett lte snyggare avslut och jag stickade knytbanden med dubbelt garn för att få lite tjockare mer knytvänliga i-cords.

Garn; Visjögarn från Östergötlands Ullspinneri i färgen oliv, ett riktigt favoritgarn som passar väldigt bra till baby och barnplagg. Mössan blev väldigt mjuk och mysig efter tvätt.

Stickor; Jag gick ner till 2,25 mm för att få maskorna så som jag ville, en mössa får ju inte vara för gles och sladdrig då försvinner ju hela vitsen med den.

Nu återstår bara att packa ett litet paket och sen ska gudsonens öron bli varma och gosiga i vinter.fredag 20 november 2015

Favoritfärger och plagg

 Den senaste tiden har jag tänkt på att mitt stickande går i skov, i alla fall när det handlar om färg. Det är väldigt tydligt vilken färg som är min favorit för tillfället om man analyserar mina lådor med stickade plagg. Här ser vi tydligt min lila period, plaggen på bilden är stickade från 2009 till 2011 och de är väldigt väl använda. Särskilt den tjocka kragen med knappar hade jag nog varje dag en hel kall vinter. Nu ligger de och väntar på att nästa lila period ska komma och den börjar nog krypa på för jag har inte mindre än tre lila projekt på stickorna just nu.
 2012 ungefär började min grå period och den har jag ännu inte lämnat bakom mig, jag vill mest sticka i grått hela tiden. På bilden syns min mest använda mössa genom alla tider som jag stickade redan 2009 tror jag, Ysoldas Icing swirl hat. Världens bästa mössa helt enkelt. Den stora grå Mahy-sjalen jag stickade i somras är det bästa jag någonsin stickat tror jag, den har precis allt som jag är ute efter med en sjal och jag använder den konstant. Och jag är så glad över att jag äntligen har min stora grå sjal som passar till allt. Nästa grå projekt som jag längtar efter är en islandströja i ljusa naturgrå färger, den har jag drömt om i några månader nu och jag hoppas att det ska bli min Tour de Ski-stickning i år.
Min senaste stora färgkärlek är den där gulbruna som flyter mellan gyllene mogna sädesfält, konjak, senap, kanel och bärnsten. Jag kan inte se mig mätt på den färgen. Om jag tittar igenom vilka projekt och mönster jag gillat på Ravelry de senaste åren så dominerar den här färgen jämfört med alla andra. Dessutom finns det vissa garnmärken som gör den extra bra, några favoriter är Glazed pecan från Madelinetosh och  Nutmeg från Madelinetosh, jag ser en kofta i glazed pecan i min framtid. På bilden syns för övrigt ännu en Icing Swirl Hat som verkligen har den perfekta färgen och 2015:s mest använda stickade plagg alla kategorier, 3 color cashmere cowl av Joji Locatelli. Bästa halskragen och jag är så nöjd med mitt färgval.

Nu kan man ju undra vilka färger som kommer, tro det eller ej men jag känner att det kommer bli fler blå projekt i min framtid, har använt min blå tweedkofta väldigt mycket sen den blev klar och skulle kunna tänka mig en stor blå sjal för det har jag faktiskt ingen.

Funkar ni som jag eller håller ni er till en favoritfärg eller blandar ni hel vilt, jag är nyfiken!

måndag 16 november 2015

Ett litet paket till en nyföding

 Jag väntade länge med att ta bilder på de här nyfödingspresenterna och jag hade högtflygande planer men sen kom bebisen och det fick bli gryniga novemberbilder istället.

Jag har stickat en Marius-dress från ett Sandnes-häfte som heter Norske ikoner barn men jag har ingen koll på vilket nummer det har.
Egentligen gjorde jag den här som ett stickfasthetsprov eftersom jag ville sticka en större storlek till ett annat barn och jag fick gå ner massor i stickstorlek och ändå vette sjutton om jag hittade rätt och dessutom var ärmarna alldeles för korta enligt mönstret så proportionerna blev helknasiga.
Men efter att jag la på ca 6 cm på ärmarna så passar den enligt mottagarens mor och det känns väldigt bra.
För den är tokfin men jag tänker inte sticka efter det här mönstret igen om jag inte kan prova på barnet allt eftersom.

Det gula är Sandnes Sisu  och till mönstret på oket har jag använt småhärvor från Easyknits. Gillar verkligen de här något icketraditionella bebisfärgerna.

Jag tror att jag till slut gick ner till storlek 2,5 för själva kroppen och 2 till resårerna.
 Jag passade också på att sy en liten minioutfit. En tröja med ugglor med omlottringning (det är ju bara så fint!) och ett par lite harems-aktiga brallor. Tygerna är rester jag hade hemma och kommer från Stoff o Stil och Ohlssons.fredag 13 november 2015

Selbu Modern

 Mönster; Selbu modern, en riktig Ravelry-klassiker. Jag har varit kär i det här mönstret sen det kom ut och jag har faktiskt stickat en 2010 men den gav jag bort till min mamma. Men jag kände att vi inte var färdiga med varandra Selbu Modern och jag och i min jakt på den perfekta mössan så la jag upp till en till förra veckan.
Den här gången la jag upp 152 maskor och stickade tvåfärgad resår i 10 varv sen ökade jag till det maskantal som anges i mönstret. På det här viset passar den bättre på mitt stora huvud. Den blir inte en stor basker utan mer en liten nätt mössa men det är inte så dumt det heller.
Jag la också till en liten knopp längst upp för det är jag väldigt svag för.

Garn; Det som gör hela mössan enligt mig är garnvalet, jag är helt besatt av den här färgkombinationen för tillfället och jag blev så glad när jag såg att jag hade rester som passade till den här mössan.
Det grå är Donegal Tweed från Magasin duett i färgen Silver grey, rester från min Mahy-sjal. Det konjaksbruna är Manos del Uruguay Fino, som jag fått av Lisa i nåt restgarnspaket. Garnet är helt ljuvligt bortsett från att det torrfällde väldigt när jag stickade med det men efter tvätt fäller det inte alls. Kombinationen av den lite ojämna fluffiga tweeden och det silkiga Manos-garnet blev verkligen perfekt. Mössan blev otroligt mjuk och lätt. Jag vet inte hur mycket garn som gick åt men under 50 g av varje färg i alla fall.

Stickor; Jag stickade resåren med 2,25 mm och resten av mössan med 3 mm.torsdag 12 november 2015

Akita

 Jag har sytt en blus, en riktigt busvass sak om jag får säga det själv. (Och ja jag läser för tillfället om Lotta-böckerna och är därmed lite språkskadad.)
Blusen heter Akita och kommer från Seamwork. Faktum är att jag började prenumerera på Seamwork bara för att jag ville sy den här blusen.

Konstruktionen är annorlunda och rolig, den sys nämligen av ett enda stycke och det går ruskigt fort att sy den.

Jag gillar särskilt ärmarna och den toksnygga passformen i ryggen, kanske är den lite väl fladdrig fram men inte så det stör, schysst att ha plats för lite julmat liksom.

Jag sydde min i riktigt smidig viskos med superfall från Stoff och Stil och det passar verkligen perfekt till den här typen av plagg.

Faktum är att jag är lite sugen på att sy en klänning i blommig viskos med den här blusen som överdel och en rynkad kjol med hög midja. Kanske redan i helgen faktiskt.


onsdag 11 november 2015

Långstrumpor

 Jag hade några jobbiga dagar i oktober då verkligheten kändes alltför tung och påfrestande. Så jag stängde in mig i sovrummet, tittade på Gilmore Girls i sängen och stickade de här strumporna. Och fy tusan vilken bra idé det var! Jag har velat sticka knästrumpor hur länge som helst men jag har känt att det skulle ta allt för lång tid och att det inte skulle vara roligt med ett sånt evighetsprojekt. Men på fem dagar hade jag ett par alldeles perfekta strumpor som kommer att vara mina bästa vänner hela vintern.

Mönster; Inget alls, eller mitt vanliga för tå-upp-strumpor. Judy's magic cast-on, 20 maskor för en lite trubbigare tå, öka till 56 maskor och sen en slätstickad fot. En istickshäl, lite resår, lite slätstickning, lite ökningar längs med vägen och ännu mer resårstickning. Jag har provat hela tiden och format dem efter mina vader. Allra sist stickade jag ett hålvarv och satte i svarta resårband så att de verkligen håller sig uppe och inte korvar sig. Jag är så jublande nöjd.

Garn; Rester av Cascade Yarns heritage i svart, ett garn jag gillar jättemycket men jag kommer inte att köpa det igen eftersom det spinns i Kina och jag försöker aktivt undvika garner som tillverkas där. Sen öppnade jag äntligen upp en härva vinrött Malabrigo sock som jag fått av Lisa för över ett år sen som legat och väntat på det rätta projektet, lika ljuvligt att sticka med som vanligt. Den fina röda heter Tiziano red om någon undrar. Det melerade rost/röd/nästan lite aprikosa är rester jag fått av Johanna men jag vet inte riktigt vad det är, från någon svensk indiefärgare har vi kommit överens om. Tillsammans blev garnerna väldigt höstmysiga men ändå stilrena på nåt sätt, ska matcha oftare med svart till strumpor tror jag. Den enda nackdelen med det är att alla vita hundhår syns förstås...

Stickor; 2,25 mm som vanligt till strumpor, både strumpstickor och rundsticka till benen så att det blev lättare att prova.
tisdag 10 november 2015

Tupp
Stötte på den här snyggingen i eftermiddagssolen när jag var ute med kameran i ett annat ärende.

måndag 9 november 2015

Manduzana + Dödergök = sant

Äntligen kan vi avslöja vår roliga hemlighet vi gått och ruvat på sen i somras Manduzana och jag.
Vi hade så roligt när vi samarbetade kring sockan Anna att vi ville fortsätta och därför har vi bestämt oss för att ha en sock-klubb tillsammans under 2016!
Amanda kommer att färga och jag kommer att vara mönstermakaren.
Klubben kommer att vara mellan januari och juni 2016 och innehålla tre unika paket med garn och mönster som kommer att vara exklusiva för medlemmarna så länge klubben varar.
Allt för mycket vill vi inte avslöja i förväg men det kommer röra sig om färg och formglädje och alla mönster kommer inte att vara flerfärgsstickade.

Du kommer att kunna köpa ditt medlemskap i Manduzanas nya webbshop (som ännu är under konstruktion) någon gång i månadsskiftet November/December. Det är begränsat antal platser och först till kvarn som gäller så håll utkik efter mer info de närmaste veckorna.

Vi är så peppade och glada över att äntligen kunna dela med oss av vår hemlis och hoppas på att ni vill följa med oss på vårt sockäventyr 20016!