torsdag 27 maj 2021

Korsnässtrumporna finns nu på Ravelry!

 

Det andra mönstet från Manduznas och min sockklubb 2021 finns nu på Ravelry. Följ den här länken eller sök på dem på Ravelry. 

Korsnässtrumporna stickas från mudden och ner med en istickshäl som stickas på en gång.

Inspirationen till mönstret kommer från de berömda Korsnäströjorna från Korsnäs i de svenskspråkiga delarna av Österbotten i Finland. De traditionella tröjorna tillverkas i en unik kombination av flerfärgsvirkning och stickning. Där den virkade delen har djärva mönster och färgkombinationer med många olika färger på samma varv och den stickade övre delen av tröjan har enklare mönster som sen går över i lusmönster på vit botten.

Här har vi valt att tolka tröjornas virkade mönster i enbart stickning för passformens skull och enbart tre varv på mudden har tre färger på varje varv för en trevligare stickupplevelse.

För att sticka Korsnässtrumporna behöver du; 
Garn: Sockgarn Manduzanas fantastiska nya garnbas Manduzana Corriedale sock (80% obehandlad Corriedaleull och 20% nylon) med en sträckning av ca 400m/100g i fem olika färger. A: röd ’Venetian red’, B: grön ’Salazar’, C: gul ’Mustard’, D: svart ’Sirius’ och E: vit ’Natur’. Garnåtgång: A: ca 25g B: ca 5g C: ca 5g D: ca 10g E: ca 60g 

Senare i eftermiddag kommer garnet att släppas i manduznas webbshop och desutom kommer det finnas kit till salu!
 
Stickor: 2,25 mm och 2,5 mm eller de stickor du behöver ha för att få rätt stickfasthet. 5 st strumpstickor av var storlek eller 2 rundstickor om du föredrar att sticka magic loop. 
Stickfasthet: 36 m/40 varv 10 cm med stickor 2,5 mm. Obs! mät över ett flerfärgsstickat parti. 
Storlek: 36-42 i de garnmängder som anges men sockan kan självklart stickas längre, tänk då på att det kan gå åt mer garn än vad som anges i mönstret. Benet mäter ca 15 cm ner till hälen, foten och benet mäter ca 10 cm rakt över i platt tillstånd. 
Du behöver kunna; sticka runt, räta och aviga maskor, läsa ett diagram, flerfärgsstickning, ökningar och minskningar samt sy ihop en häl med maskstygn.

Hoppas att du kommer tycka om Korsnässtrumporna lika mycket som vi gör!

lördag 8 maj 2021

Det tredje och sista mönstret från Sockklubben 2021; Bingesockor!

Nu har det tredje och sista paketet i min och Manduzanas sockklubb delats ut och jag kan visa vad det innehöll. I det tredje mönstret hamnar vi i Sverige, i Halland närmare bestämt för naturligtvis är det sista mönstret inspirerat av Bingestickning. Mönstret består av klassiska randiga kolumner med geometriska figurer och under foten tittar en fågel fram. Kanske en fasan eller en påfågel. När jag inspireras av traditionell stickning ritar jag aldrig av ett mönster rakt av utan jag gör det alltid fritt från minnet så det blir alltid min fågel inte en exakt kopia av en Binge-fasan.

Till det här paketet valde vi ett utav mina favoritgarner från Manduzanas sortiment, Manduzana Sock BFL Twist (80% Superwash Blue Faced Leicester & 20% Nylon)med en sträckning av ca 365m/100g). Det är ett fluffigt men hårt spunnet garn med lite tyngd som ger så fina maskor och en tjocklek som passar min stickfasthet. Amanda färgade till de här sockorna  upp den helt nya färgen ’Bläckblå’ som tillsammans med vit ’Natur’ och den ljust röda ’Molly' (som hittills bara funnits på Sock) blev den perfekta klassiska Bingefärgställningen. När jag letade inspiration till Sockklubben snubblade jag över en bild på en fantastiska jacka med blått liv och tvåändsstickade röda ärmar och det blev min färginspiration till det här mönstret. 

Bingesockorna stickas från mudden och ner med en hällappshäl i förstärkt slätstickning.

Det har varit så roligt att göra de här mönstren i samarbete med Manduzana och få djupdyka lite extra i traditionell stickning och sen få dela resultatet med er.

Om du missade att anmäla dig till kluben kommer det här mönstret finnas till salu på Ravelry i juni. Garn kan du självklart köpa hos Manduzana.

 

söndag 2 maj 2021

Fanasockorna finns nu på Ravelry!

Missade du att anmäla dig till Sockklubben 2021?

Fanasockorna finns nu till salu på Ravelry! Följ den här länken så hittar du dem!

Du som var med i sockklubben 2021 kan nu ladda ner dem till ditt Ravelrybibliotek om du använder koden du fick i ditt första brev.


Fanasockorna stickas i Manduzana Sock Sport. Och nu finns det 50g härvor med vitt i Manduzanas webbutik som räcker perfekt ihop med en 100 g härva med valfri färg.