måndag 29 november 2010

Nästan som en stickblogg



Förkyld, kall och rätt eländig. Men jag grävde fram lite garn ur gömmorna att trösta mig med. Systersonen fick en tomatmössa och en julklappsvante börjar ta form. Det här börjar nästan likna en stickblogg igen.

söndag 28 november 2010

Advent







Iskall morgon med rimfrost på fönstren vaknar med varm liten hund under dubbla täcken.
Jag är förkyld igen och en tröststickning kändes som det enda rimliga. Pippi-vantar och honungsvatten sen Harry Potter och in under dubbla täcken igen.



torsdag 25 november 2010

Köttet är svagt

En sån där kväll när det är svårare att sova än vanligt. Beställer alldeles för dyrt garn från Yll o Tyll istället och lyssnar på Säkert. Det är så lätt att falla tillbaks i gamla mönster, behöver kanske någonting välbekant nu när allt annat är nytt.

"jag skulle vilja stanna och prata men allt kommer tillbaks..."

tisdag 23 november 2010

Så att man inte behöver frysa liksom

Jag saknar stickningen väldigt mycket och mitt garn och mina stickor, men allt ligger nerpackat i prydliga lådor. Kanske betyder det att jag får köpa lite nytt. För det ska bli 15 grader kallt på torsdag och alla mina varma vantar ligger också prydligt nerpackade. Jo så får det nog bli.

(Jag stickar faktiskt på en enda grej och den är snart klar, min flyttstickning Swallowtail i silke/kashmir.)

måndag 22 november 2010

Det börjar dra ihop sig till taklagsfest

Idag blir det en liten glimt av vad som hänt den senaste veckan. Alla golv på nedervåningen är nu slipade. Allt lutar åt att det blir såpskurade golv men tillsvidare är de täckta med papp, trist när de blev så fina men nödvändigt. Nu är vi förressten inne i mitt arbetsrum/gästrum, här kan man komma in till matrummet/köket via en skjutdörr som är öppen på bilden.
Det här kommer att vara vårt sovrum nu i början innan övervåningen är klar. Här ska väggarna tilläggsisoleras och sen ska det upp prickiga glada tapeter. Sen flyttar vi in, banne mig!

Bjussar på en vedspisbild också, bara för att den är så fin. Kaklet på väggen blir kvar men själva "bänken" och vedförvaringen ska putsas och målas vita.


Avslutar med en mörk bild på vad som allt mer börjar likna ett kök. Systersambon var helgens hjälte och satte in skåpen som systern och jag monterat ihop. Här fattas porslinshon och bänkskivor sen ska det kaklas (kaklet kom idag och det är jättefint, 10x10 enkelt vitt blankt) och sist blir det panel igen upp mot taket. Lussebullsbaket närmar sig med stormsteg!


torsdag 18 november 2010

Tapeter

Den här underbara Josef Frank-tapeten har jag varit kär i hur länge som helst och det är så roligt att mannen gillar den också. Den ska vi ha i våran hall. (bild från Boråstapeter)
Kan det bli mer jag än så här?! Jag tror inte det. Denna prickiga skönhet ska få pryda en vägg i mitt arbetsrum/ vårt gästrum. (bild från Pip-studio)

De andra väggarna ska bli småprickiga i sockervaddsfärg. (bild Boråstapeter)


Det här är också en gammal kärlek och den passar perfekt i vårt matrum, lite som en cremefärgad lusekofta! (bild Boråstapeter)



Tapeter är verkligen något av det roligaste som finns och jag har suttit många timmar och surfat efter de perfekta tapeterna till vårt hus. Tapeterna till nedervåningen är valda och inköpta men ännu återstår en hel del tapetsurfande för vi har ju faktiskt en övervåning också (även om den är sorgligt bortglömd just nu). Kom gärna med förslag på roliga glada tapeter för det finns ju hur mycket som helst kul där ute.









tisdag 16 november 2010

Utlovade husbilder

Har lovat Lisa husbilder så här kommer dom. Det går undan nu i köket, taket är målat, väggarna har fått panel och de är snart målade de med. Här står mannen och shellackerar det som ska bli vårt skafferi. Ljuset har börjat skymtas i den berömda tunneln och jag längtar efter stickning och te och julmusik men fortfarande består kvällarna mest av målning och målning och lite till målning.
Men det är roligt att måla när det blir så här fint. Återkommer med fler bilder till helgen, då kanske till och med köksskåpen är på plats. Godnatt från en trött men i stort sett rätt lycklig gök!

söndag 14 november 2010

Magiskt

Alla ord är alldeles för banala för att beskriva hur det var igår. Bara en sak är säker, så länge jag har Lina och så länge vi har Håkan är jag aldrig riktigt ensam.




"Alla drömmer om fåglar även du även jag och plötsligt hamnar man väl under en spårvagn för Vasastan är som Chinatown."

torsdag 11 november 2010

I'm only 18, only 18, going on 19, going on 19


Jag blir mer och mer som mitt tonåriga jag för varje dag här i flickrummet. Vännen L och jag ska på Håkan på Lördag och jag har sytt en jättestor rosa sammetsrosett bara för att. Man måste faktiskt få ha det lite nöjsamt ibland...

söndag 7 november 2010

Mera hus

Vad roligt att höra att ni vill se mer och höra mer om huset. Jag kommer säkert att upprepa mig en del men jag tänker dela med mig av lite fakta och tankar kring vårt husköp här i bloggen framöver.
Idag blir det utomhusbilder, här ser man tre av fyra köksfönster från utsidan.
Vårat hus är byggt 1930 och många orginaldetaljer finns kvar. Vi vill bevara så mycket som möjligt men samtidigt renoverar vi efter vår egen smak och känsla så det kommer inte att bli ett renodlat 30-talshus när vi är klara.
Huset har 3 våningar, källare, bottenvåning med hall, gästtoa, stort kök/matrum och ett mindre rum som ska bli mitt arbetsrum/gästrum och övervåning med tv-rum, badrum och sovrum.
Vi har börjat renovera bottenvåningen för att sen så småning om arbeta oss upp på övervåningen. Just nu är det köket som gäller.

Alla ytterväggar får ett laget tilläggsisolering och kläs med gammeldags smal pärlspont, likadan som den i taket. Hela köket ska målas vitt och vi har valt ett enkelt IKEA-kök och rostfria och svarta vitvaror. Vedspisen är en pärla och ska självklart sparas, likaså kaklet ovanför med sin lilla gröna bladslinga. (Någon undrade kring det i kommentarerna.)
Matrummet ska få en vit/beige stjärnmönstrad tapet från boråstapeters gammel-kollektion och där ska vi försöka spara det gamla spända papptaket.
Min vision är att köket ska bli krispigt ljust, lättstädat, hemtrevligt, umgängesvänligt, praktiskt och luftigt. Vi får se hur det blir i slutändan.
Det andra rummet på bottenvåningen, mitt arbetsrum, ska bli våldsamt färgglatt. En ljusrosa tapet med vita prickar och en röd/cericerosa-prickig tapet är redan beställd. Här ska organiserat kaos råda. Mycket förvaring och mycket färg, ett väldigt Dödergökigt rum helt enkelt. Men det blir först senare, till en början ska det bara målas och tapetseras för där ska vi nämligen ha vårt provisoriska sovrum så att vi kan flytta in någon gång.
Nästa gång känner jag på mig att det blir mer köksbilder. Nu ska jag dricka blåbärste med min mamma, en utav de bra sakerna med att bo "hemma"igen.


fredag 5 november 2010

Harika - fingervantar de luxe

Mönster; Harika, fast i en egen omarbetning. Jag har lagt upp samma maskantal och stickat skaften likadant men sen har jag ökat för en tumme och delat av så att fotsulemönstret har hamnat på insidan av handen. Det är ingen hemlighet att jag älskar det här mönstret och jag har njutit av varenda maska. Varma och sköna med sina långa skaft och mönstretstickningen gör också sitt till.

Garn; Lila handfärgat sockgarn från Sannsticks och Lorna's Laces Shepherd sock i favvofärgen Bittersweet. 50g lila och mindre än 50g melerat. Perfekta glada gökfärger om hösten.

Stickor; 2,5 mm till skaftet och sen 2,25 mm.










Sista stickningen som blev klar i gamla lägenheten och nu gör de sig perfekt på frusna ängen utanför huset, senhöstens favoritvantar med stort F.




torsdag 4 november 2010

"kom älskling och gör ett försök, i mina två rum och kök"


Lägenheten är urstädad och nycklarna är återlämnade. Nu finns ingen återvändo.
Idag visar jag bilder från köket/matrummet. Här har det hännt grejer de senaste veckorna och ändå har vi hur mycket som helst kvar. Målet är att kunna bo här till jul. (Just nu bor vi hos mamma och pappa och det är väl så där roligt att flytta hem igen när man är 31 år.)
Köket/matrummet är mitt favoritrum i huset med inte mindre än fyra fönster från tre olika håll, här blir det vitt och luftigt (alla andra rum blir väldigt färgglada så ni behöver inte oroa er) och framför allt praktiskt. Som jag har längtat efter ett riktigt kök med arbetsytor och mysigt köksbordshäng.
Jag ser fram emot att baka lussekatter och lyssna på Frank Sinatra i det här köket (målbilder är viktiga har jag hört för att överleva renoveringskaos) och förhoppningsvis dröjer det inte allt för länge till dess.
Jag återkommer så fort jag har möjlighet och jag har något mer intressant att visa. Jag saknar er alla ska ni veta! Stor blogg-kram!