tisdag 12 september 2017

En till Rajas raglan och lite småstickat

 Jag fick lite garn skickat till mig från en fin vän med en önskan om att jag kanske skulle kunna sticka nåt till hennes son om jag fick feeling.
Så i Augusti stickade jag det här lilla settet som ligger och skriker på mig att det vill bli ivägskickat innan ungen har växt ur allt.
(Jag lovar att lägga det här på lådan i veckan Johanna!)
Eftersom den första lilla Rajas raglan blev så bra stickade jag en till, fast i den största småbarnsstorleken och så förlängde jag den lite i både ärmar och kropp. Kan verkligen rekommendera det här mönstret, så fin och rolig att sticka.

För att matcha stickade jag ett par vantar, mönstret heter Barnehagevotter och finns gratis på Ravelry. Jag stickade enligt den större storleken men med tunnare garn och tunnare stickor så jag hoppas att de ska passa en tvååring.

En halskrage, fuskolle, blev det också efter egen modell. Jag stickade polon först och sen ökade jag i sidorna som om det skulle bli en tröja och sen delade jag av framsidan för sig och baksidan för sig. Den ena lappen stickade jag lite kortare för om jag fick välja själv skulle jag vilja ha en kortare "nack-lapp" som inte knölar ner på ryggen under overallen.

Garn; Till tröjan hade Johanna skickat fyra nystan Debbie Bliss baby cashmerino i en superfin senapsbrun färg och jag använde varenda dm av garnet så jag gjode en avmasking i ett mörkbrunt madelinetosh-garn som bröt av snyggt mot det ljusbruna.

Vantarna är stickade i mitt egna handspunna garn (tyvärr var det så längesen jag spanna det så jag minns nästan ingenting mer än att det är tretrådigt navajo-tvinnat och att det innehåller en långhåring ull, kankse wenslydale?), ollen har jag stickat i mjuka rester av sockgarn.

Stickor; 3 mm till tröjan, 2,5 mm till vantarna och 3 mm till kragen.

måndag 4 september 2017

En cowl och ett par vantar

 Jag fortsätter min kavalkad av små gulliga grejer. Den här gången en halsvärmare och ett par vantar som ska passa en treåring (även om vantarna ser lite små ut).

Mönster; Kragen heter Treppenviertel Cowl och mönstret finns på Ravelry. Det här mönstret är en del i en liten mönstersamling som består av en mössa och ett par sockor också. Jag har stickat sockorna och det var både ett väldigt roligt och fint mönster. Den här cowlen är precis lika rolig att sticka, ett riktigt toppenmönster. Mönstret är utformat så att du egentligen kan använda vilket garn med vilken stickfasthet som helst men det finns också angivet exakta mått och siffror för fingering garn. Eftersom jag hade tjockare garn och dessutom stickade till ett litet barn tittade jag på formeln för mönstret istället och la upp 120 maskor, efter några åsar började jag minska på två ställen på vart fjärde varv så att jag slutade med 96 maskor. På så sätt hoppas jag att inte själva polo-delen blir för vid.
Jag är väldigt sugen på att sticka en sån här till mig själv i handspunnen tjock alpacka som jag har i mitt garnskåp, skulle kunna bli höstens mest använda plagg.

Vantarna är inget mönster utan mitt eget standardmönster för barn med långt skaft och en liten kiltumme. Däremot tittade jag på lite andra mönster för att få storleken rätt men det kan vara så att de blev för små för mottagaren ändå.

Garn; Kragen är stickad i underbara Manduzana Sock DK, ett perfekt mysigt garn till såna här små barnplagg som ska vara nära kroppen. Färgen heter venetian red.

Vantarna är stickade i Marks & Kattens baby eco ull.

Stickor; Kragen stickade jag på stickor 3 mm och vantarna på 2,5 mm.
lördag 2 september 2017

Nästa lilla set ut

 Nästa lilla set ut är stickade i storlek 0-3 månader ungefär, två utav plaggen stickades tidigt i våras och mössan stickade jag alldeles nyss.

Mönster; Den lilla koftan stickade jag utan mönster, uppifrån och ner med flera förkortade varv i ryggen. Jag är jättenöjd med den här lilla rätstickade godbiten, den fick väldigt fina proportioner. Tänk på det om du stickar bebisplagg utan att ha en bebis att prova på att många mönster har helt fel proportioner. De är ofta för breda och korta.

Byxorna heter Tiny Pants och mönstret finns på Ravelry. Jag stickade den större storleken men de är verkligen toksmå och så så gulliga. Skulle lätt sticka ett tjog såna här om jag hade en egen bebis.

Mössan är så jäkla söt! Tiny Treasure Baby Bonnet heter den och mönstret finns på Ravelry. Jag stickade den näst minsta storleken fast med tunnare garn och stickor så att jag fick den minsta storleken. Jag tycker att den här modellen är så väldigt söt på ett litet barn och öronen gör den ännu gulligare. Jag stickade rätstickade knytband istället för ett knäppband annars följde jag mönstret.

Garn; Till koftan har jag använt fantastiska handfärgade rester. De två grå är Manduzana Sock DK i färg "Mist" (den ljusa) och "Metal". Den fantastiskat fina turkosa är Moods of Colors Sock DK.

Byxorna är stickade av ett restgarnsnystan Drops Karisma.

Mössan är stickad i ljuvliga Manos Serena, alpacka och bomull, så mjukt och mysigt.

Stickor; 3,5 mm till koftan, 3,25 och 3,5 mm till byxorna och 2,5 mm till mössan.fredag 1 september 2017

Nu jäklar blir det FO-kavalkad!

 Jag har stickar massor under våren och sommaren även om det inte har märkt här och knappt på instagram ens. Många små plagg har det blivit för att hålla sticklusten vid liv fast jag egentligen har ägnat mig mycket mer åt trädgården, grönsaksodlingen och diverse byggen. Men nu har högen med färdiga små projekt växt sig för stor så det är dags att börja dokumentera lite innan flertalet av plaggen ska ges bort i present.
Vi börjar med tre små plagg i ungefärlig storlek 6 månader.

Mönster; Mössan heter Havskumkyse och finns på ravelry på norska. Så supergullig och rolig att sticka. Vilken unge som helst kommer vara supersöt i den. Jag gjorde fingerpåtade snoddar, annars följde jag mönstret vad jag minns.

Tröjan heter Rajas Raglan och den finns i häftet "Babystrikk på stickor 3,5-4". Det här är en total ny favorit, dels är den så fin och passar till alla barn, dels är den så rolig att sticka! Ytmönstret är enkelt att sticka men ser så fint ut. Jag är sugen på att sticka en vuxentröja med det här mönstret.
Tröjan har ett litet sprund och en knapp bak på ena axeln så den är lätt att ta på även ett mindre barn.

Tightsen har jag svängt ihop själv. Jag tittade på några olika babytights men hittade inget mönster som såg ut precis så som jag tänkte så jag tittade mest på proportionerna och sen freestylade jag ett par tights med ett spetsmönster som revärer i sidorna. Jag har satt i en resår i en kanal upptill och tightsen har uddkanter både nertill och upptill.

Garn; Mössan har jag stickat i ett fantastiskt garn som jag tyvärr glömt namnet på, tror att färgen hette "Swamp thing???" (Hjälp Lisa!) Hur som helst så är det den perfekta gulgröna och då menar jag verkligen DEN PERFEKTA.

Tröjan är stickad i Semilla DK och det är tyvärr ett riktigt skitgarn. Det är mjukt och det är ekologiskt och det är ju toppen men det här är ett garn som noppar redan medans projektet är på stickorna. På riktigt. Egentligen hade jag tänkt sticka en större tröja åt gudsonen i det här garnet men det gick inte att återanvända garn som var repat. Det var bara att kasta. Nu ångrar jag att jag stickade den här fina tröjan i det här garnet men som sagt det är mjukt till en bebis iaf.

Tightsen är stickade i ett restnystan Drops Alpacka som låg långt ner i skåpet men det räckte inte riktigt så en restgarnshjälte ryckte ut efter ett nödrop på instagram.

Stickor; Det här blir ju alltid klurigt när det var så pass längesen jag stickade, men jag tror att det var så här;

2,25 mm till mössan, 3 mm till tröjan och 2,5 mm till tightsen.