lördag 31 januari 2009

Chevalier socks











Mönster; Chevalier socks, decembermönstret i stickameras sock-klubb. Helt makalöst vackert, snabbstickat, genialiskt och utmanande. Allt som en stickning borde innebära med andra ord. Jag älskar vita flätor i ullgarn, det känns både sommrigt och vintrigt på samma gång. Dessutom är det supersnyggt till jeans.
Garn; Två nystan Villmark i naturvitt gick det åt till mannens smala 42:or. Ingenting att gå och slita på i storstövlarna men väldigt varmt och vackert att ha på sig inomhus.
Stickor; Ekologiska trästickor 3,5 mm gjorde det här till en lika njutbar stickning att sticka som att använda.




fredag 30 januari 2009

Jag och mina Morrissey-biljetter

Åååååååå Fredag, som jag har längtat! Den här veckan har varit galen (som så många före den). Jag längtar efter vårsol, popmusik och en enda perfekt rom och cola med rosa sugrör och glittrigt paraply. Istället tar jag 14is-spexiga toalettbilder med mina Morrissey-biljetter.
Ingenting blir gjort här hemma just nu, jag bara längtar efter måndag då snickarna ska komma och byta golv (ja ja vi får väl se om de verkligen kommer den här gången) och vitvaror. Hemmet förfaller och ingentig stickas. Usch! Nej till helgen blir det ändring på det, ikväll tror jag att jag ska börja på min rosa sjal bara för att få njuta av lite äkta stickyoga. Tänk att kroppen och hjärnan mår så bra av att flytta maskor från en sticka till en annan.

Hoppas att ni får en fantastisk helg fylld med det som ni bäst behöver och längtar efter mest! Jag ska hälla upp ett glas ekologisk a-fil och lyssna lite mer på Markus Krunegård. Det här blir nog bra ska ni se...

tisdag 27 januari 2009

Rosa drömmar



Idag kom det rosa paketet. Bilderna är precis lika dåliga fast ändå olika. Charmigt nästan, men bara nästan. Jag längtar efter ljuset, just nu är det omöjligt att ta vettiga bilder vanliga vardagar.

Paketet var väldigt fint och rosa och luddigt iaf. Mohairen ska bli en stor fluffig vårsjal, förmodligen helt utan några som helst finesser, färgen räcker för att göra mig glad.

Ullgarnet ska bli smygmaskvirkade vantar, tillsammans med lite ljusrosa och orange, det kommer att bli som mums!

måndag 26 januari 2009

Det är så jag säger det

Idag har jag ätit knäckebröd till middag igen, jag har fortfarande inget vettigt kök.
Pratat med en präst har jag också och så har jag pussat på systerbarn.

Jag har fortfarande INTE postat Mias stickfodral, men jag har slagit in det fint. (Förlåt mig Mia!)
Inte har jag låtit bli att ta åt mig av mitt jobb idag heller. (Den dagen jag inte gör det längre ska jag nog sluta.)

Jag har fått mail om att mitt beställda garn är postat, jag som inte skulle handla något mer förns alla bröllopsbestyr var betalda. Men jag var ju bara tvungen att köpa någonting rosa. (Knäckebröd är rysligt billigt dessutom.)

Jag har lyssnat på den här låten 10 gånger efter varann. Sen lyssnade jag på den en gång till.
Och så dansade jag i köket.

Nu ska jag brodera mina smygmaskvirkade vantar.

Ikväll kommer mannen hem.

Om en månad är jag nästan gift.

I Juni ska jag hångla med Morrissey.

Puss!

lördag 24 januari 2009

Vävlördag

Mysig förmiddag med hundmys, snö och vävning. Synd nog är det väldans mörkt i mitt vävhörn i sovrummet så bilderna blir inte särskillt bra. Men fint blir det. Den här varpen har suttit i vävstolen i snart två år så det är verkligen dags att väva ut den. Det var tänkt at det skulle bli gardiner men jag håller inte längre med mig själv om den idéen så det blir löpare och handdukar av den istället tror jag. Eller kanske kuddvar. 9 meter varp är det iaf som ska omvandlas till tyg.
Just nu väver jag en löpare till det nya köksbordet (som ska stå i det nya köket när det nu är klart, nästa vecka är det nya riktmärket att sikta på) med blekt tow 16 som inslag. Jag loppisfyndade två påsar med färdigspolad lintow, en med oblekt och en med blekt, för 10 kr styck. Som gjort för min randiga varp och min sega spolmaskin (färdiga spolar = å så bra).
Jag använder ofta loppisfynd i min vävning, vet man bara vad man letar efter brukar det finnas ganska mycket vävmaterial på loppisar och liknande. Det känns både ekonomiskt och miljövänligt och det känns ganska häftigt när man hittar helt vävdugligt handspunnet lin från 40-talet. Just de här spolarna är inte så gamla, men de är spolade på gamla konsumpåsar (de med den blå loggan) och papper från hemslöjden, ganska kul det med.

Det är så roligt att vara igång igen med vävningen, nästa varp blir en ripsmatta det är bestämt sen länge.


Meja och Alva har legat och myst i sängen medans jag har vävt. Meja blir lugn som en filbunke av ljudet från vävstolen. Hennes första år tillbringade hon till stor del med mig i div. vävstugor, sovandes på en tröja bredvid vävpallen eller slickandes på tanter så hon förknippar nog dunket från slagbommen med total trygghet. Alva hon är nöjd med allt, bara hon får vara med.
Nu ska jag virka klar mina vantar, tummen har nog vilat klart nu.



fredag 23 januari 2009

Hook me up!

Smygmaskvirkad vante i svenskullgarn.
Tampongväskor med knapp/dragkedja och foder av bomullstyg.
De här har jag virkat till jobbet och de funkar faktiskt riktigt bra som inspiration till mina 9:or.





Kom ihåg att jag är en virknybörjare, döm mig inte för hårt.



Fredag I'm in love!


Januari är en hårdhänt älskare, de senaste veckorna har varit tuffa, men snart så....
Det ljusnar redan över taken.
Jag lyssnar på Morrissey på fredagsvolym och tänker snälla tankar.
Fredagar är till för snälla tankar.
Nu ska jag gå och jobba, klämma ur den sista energin för den här veckan.
Sen ska jag bara njuta av att få göra vad jag vill i ett par dagar.
(Sova, sticka, sova, sticka, väva, sova, sticka.)

tisdag 20 januari 2009

Inte en enda

En dag utan en enda stickad maska känns som en förlorad sådan. Än en gång tvingas jag inse att jag bara blir mer stressad av att välja bort det som gör mig till en lugn och sansad gök.
Förhoppningsvis blir allt annorlunda imorgon, förhoppningsvis har jag helt nya golv i hallen och i köket och förhoppningsvis är alla vitvaror utbytta när jag kommer hem från jobbet. Förhoppningsvis, annars har allt det här stressandet och icke-stickandet varit helt bortslösat.

Jag fortsätter att bara visa bilder på Chevaliersocks, bloggade blir de inte för ens mannen har kommit hem igen och stoppat ner sina fossingar i dem. Kanske de finaste sockar som jag någonsin stickat, vita flätor är precis vad stressade gökögon behöver vila på.

måndag 19 januari 2009

Vinnaren är dragen

Och vinnaren är........ Miastick!
Skicka mig ett mail med din adress så kommer fodralet med posten.



Jag är så glad över att just ni är mina läsare, ni är roliga, snälla, smarta och ni har rysligt bra smak. Tack för alla fina ord och fantastiska länkar. Nu ska jag riktigt djupdyka i alla nya bloggar och insupa ny virkkunskap.

Vilka virknålar är bäst egentligen? Jag gillar Mias tips om den med lampa i och jag tar gärna emot fler. Tänk på att jag är helt ny i virkvärlden så inga tips är för små och obetydliga. :)

lördag 17 januari 2009

Jullovssockorna







Mönster; Eget hopkok, mestadels ribbad med en del små flätor och en resår skamlöst snodd från "Fancy silk socks" i Knitting Vintage Socks av Nancy Bush. Njutbar stickning från första till sista maskan.
Garn; Lorna's Lace's Sheperd sock 77g i färgen "berry". Underbart fantastiskt ljuvligt garn i en fantastisk färg. Kärlek på härva!
Stickor; Strumpstickor 2,5 mm.



fredag 16 januari 2009

Vinn stickfodral, ge mig inspiration




Uj vad trött och sliten jag är efter den här jobbveckan, men snart hoppas jag att jag är tillbaks på banan igen med rutiner och tider och stickterapi.
Den här veckan har det inte blivit mycket stickat, jag har börjat på den andra sockan som krävs för att få ett par från det halva sockbytet. Underbara stickor och mysigt garn i flätmönster är precis vad jag har behövt om kvällarna. Annars har jag , hör och häpna, mest virkat. Jag har tänkt inspirera mina elever till lite modern virkning och då gäller det ju dels att lära sig själv och att ha lite uppvirkade saker att visa. Det som inte blir hiskeligt fult kan komma att visa upp sig på bloggen men hoppas inte på allt för mycket... ;)
Til min egen förvåning är det ganska kul att virka och jag misstänker att det skulle vara ännu roligare om man hade vackra och bra virknålar. Har ni några rekomendationer och tips? Jag tar gärna emot tips om länkar till rolig virkning som skulle passa högstadieelever.
Jag vill tacka för alla kommentarer och mail som hela tiden ramlar in i en strid ström, jag blir väldigt glad och läser allt men jag har inte riktigt hunnit svara så mycket som jag vill den senaste tiden. Men nu i helgen ska jag sätta mig och svara på mail.
Tillsvidare tänkte jag bjussa på en liten bloggtävling, det kändes som att det var dags.
Förra veckan sydde jag några stickfodral för strumpstickor och det här fodralet i retrotyg kan bli ditt, det enda du behöver göra är att lämna en kommentar till det här inlägget senast söndagkväll. Eftersom jag helatiden letar efter inspiration skulle det vara roligt om ni lämnar en länk till något fint i kommentaren, antingen ett vackert garn, ett snyggt mönster eller en inspirerande blogg.
Jag bjussar på tre härliga fredagslänkar.
Dagens inspiration.
Dagens garn.
Dagens popmusik.
Tjingeling!

torsdag 15 januari 2009

Ginny-koftan







Mönster; Mitt eget Harry Potter-inspirerade uppifrån och ner mönster med en fläta över oket. Jag är jättenöjd med uringningen och det var kul att klura ut hur jag skulle göra för att få en uringad uppifrån och ner-kofta. Det är snyggt med vågräta flätor men pilligt, jag ska absolut göra det igen. Knapparna är superfina nästan antika pärlemoknappar som jag köpt i antikaffär och på loppis.
Garn; Loppisfyndat 2-trådigt ullgarn och rester ur samlingen. Ca 180 g till en lagom lång kofta med kort ärm.
Stickor; Knit Picks Harmony Wood rundsticka 3,25 mm



onsdag 14 januari 2009

Chevalier mittens







Mönster; Chevalier mittens från MadeByMyself. Innan jul var de här vantarna på allas bloggläppar, det känndes som att alla stickade dem. Och tacka sjutton för det för både vantarna och mönstret är fantastiskt. Mönstret är inte helt lättläst utan lite lagomt utmanade och det är inte ett nybörjarmönster utan det lämnar en hel del upp till var och en att lista ut själv.
Jag älskar de smarta övergångarna mellan olika partier i mönstret, hur slätstickningen bildar en ram runt framsidan. Jag är kär i de långa skaften och den vackra tumkilen, för att inte tala om den rundade toppen. Snabbstickade är de också, jag vill sticka ett par till alla jag känner.
Garn; Dubbel Drops alpaca, 103 g. Om du inte har provat att sticka med det här garnet dubbelt kan jag rekomendera det varmt, det kommer till liv på ett helt annat sätt, maskorna blir jämna och luddet i alpacan lyfts fram på ett väldigt vackert sätt. Jag är mycket nöjd med mitt garnval, synd bara att det behövdes liiiite liiite mer än två nystan. Jag rekomenderar att väga nystanan först, kanske väger de 103 g tillsammans om inte kan man kanske skippa ett par varv på den inledande resåren.
Stickor; Strumpstickor i trä från hemslöjden storlek 3,5 mm men de är egentligen mer som 3,75 mm, helt perfekt för det här garnet.




En bonusbild på mycket hemstickad gök, koftan skall bloggas å det snaraste, om man är nyfiken på den kan man läsa lite mer på Harry Potter KAL-bloggen.




tisdag 13 januari 2009

Beslutet är fattat

Nu har jag beställt garn 350 g Tee tee Primavera . Merinoull och silke, lite tjockare än vad jag trodde att ag ville ha men med rätt blandning och färg. Nu hoppas jag bara att jag blir nöjd. Jag har inte sett garnet i verkligheten och sånt är ju alltid lite läskigt, särskillt när det är ett stort och viktigt projekt. Jag tror att det blir en egen konstruktion, en kort uringad långärmad lite stram kofta, kanske med någon liten antydan till fårbogsärm.

Tack så mycket för alla kommentarer, tips och råd!!! Många fina länkar blev det och de ska få inspirera mig när garnet har kommit.

Imorgon ska jag tvinga mannen att fota div färdistickade saker, sen ska det tokbloggas! :)

måndag 12 januari 2009

Smakråd

Nu vill jag ha lite hjälp av min mycket smakfulla och kunniga läsarkrets.
Men för att ni ska ha någon aning om vad ni ska ge smakråd om så måste jag ju berätta lite om spektaklet.
Jag och min blivande man ska gifta oss i gammal bruksmiljö i ett kapell i 1800-tals miljö. Hela bröllopet kommer att vara inspirerat av 1800-tal. Jag ska vara helt klädd i svart, enkel ärmlös klänning med åtsittande liv och vidd i kjolen som ska vara lite längre än till knät, svarta strumpor och de fina svarta kulturtantsskorna på bilden. Jag ska ha min vita fluffiga candleflame-sjal med en gammal nål med glittrande sten, vit brudbukett i Biedermeier-stil, brudkrona i silver med pärlor och ametister och pärlor i öronen.
Nu är det så att jag ska sticka mig en liten kofta /bolero att ha över klänningen. Jag vill att ni kommer med förslag på mönster, gärna gratismönster men mönster ur någon bok skulle ju också kunna funka. Den får gärna vara ganska regält uringad. Grejen är att jag vill att den ska vara skapligt snabbstickad men i tunt garn.
Gärna med något litet spetsmönster. Lång ärm ska det vara men det går ju att fixa till så det gör inget om mönstret har kort ärm. Jag vill också ha tips om garn. Jag tänker mig mycket mjukt ullgarn eller blandningar med ull och silke. Dubblet tee tee elegant eller visjögarn är två av mina egna förslag. Svart ska det vara (riktigt lönnmördarsvart för er som har läst böckerna om skivvärlden.)
Dessutom undrar jag om jag ska brodera på lite silvriga/vita paljetter på min candleflame-sjal, vad tror ni om det? Jag är ju inte så blingig i vanliga fall men detta är nog ett sådant tillfälle då man kan ta ut svängarna lite.
De underbara gamla pärlemoknapparna och den fantastiska nålen köpte jag när jag var i Askersund över julen, jag är helt kär i dem.

söndag 11 januari 2009

Presenter blommor och mys

Igår firade jag vännen Å:s födelsedag så där lite i förskott. Klicka upp bilden så ser ni bättre vad hon fick. Garnet är helt ljuvligt och stickorna går heller inte av för hackor. Tänk att det här är året när vi fyller 30, helt galet...
Vi åt fisksoppa och chokladmuffins med cream cheese-frosting, vi pratade, stickade, virkade, designade brudbukett (det är vännen Å som ska göra min bukett och det kommer att bli så sjukt bra) och helt plötsligt var klockan jättemycket. Vi har med andra ord hur mycket som helst att prata om fortfarande fast vi snart känt varann i 24 år. Idag är jag jättetrött men det var det värt. Tack för en mysig kväll vännen!

Jag lyxade här om dagen när jag var och handlade, en förpackning rosa tulpaner och ett gäng grönvita rosor. Krispigt och vackert och pinnen med kronan som syrran gav mig i julklapp passade så bra in. Ibland krävs det så lite för att jag ska bli riktigt glad.



Tack!

Tack för alla fina kommentarer och lyckönskningar och allmänt glada tillrop!

torsdag 8 januari 2009

All you need is love


Nu går det inte att hålla sig längre.
Om 1 1/2 månad är jag Mrs Dödergök.
Ikväll skriver jag inbjudningskort och tänker 1 miljon tankar samtidigt ungefär.
Snart ska ni få vara smakråd bara så att ni vet.

På tork


Tack så mycket Frisky Frog, nu är tummetotten stickad och klar.

onsdag 7 januari 2009

tisdag 6 januari 2009

Ibland blir det inte som man tänkt sig

Jag som hade tänkt ta fina bilder på färdiga och halvfärdiga objekt idag, men det är grått och mulet och kamerabatteriet är urladdat. Istället bloggar jag lite här i Harry Potter KAL-bloggen och så fortsätter jag att sticka på min nya bruna koftstickning.
Imorgon ska jag jaga snickare med blåslampa och förbereda mig på att börja jobba igen.

Idag ska jag bara försöka njuta av att vara ledig, vi får se hur det går.

lördag 3 januari 2009

Nix pix

Garnet räckte INTE till mina Chevalier Mittens. Det fattas ca 10 g, eller egentligen mindre. Det fattas till en tummetott. Nu undrar jag är det någon där ute i bloggvärlden som har sisådär 10 g Drops Alpaca färg nr 7300? Maila mig i så fall. Jag betalar självklart portot och vem vet, jag kanske har något restgarn som just du behöver.
Färgen är ljust lindblomsgrön om det kan vara någon ledtråd.

Tillsvidare stickar jag Chevalier socks istället och funderar på koftmönster, jag har ju några dagar kvar av jullovet...

torsdag 1 januari 2009

Årets första dag

Nytt år, nya stickningar, fast nja inte riktigt jag började med dem för ett par dagar sen men de kommer nog att bli 2009 års första färdiga projekt, det vill säga om garnet räcker. Det är de berömda Chevaliermittens som alla stickar, jag gör dem i dubbel Drops alpaca. En mumsig stickning på alla sätt och vis.
Som jag redan hintat lite om i bloggen gjorde jag en hel del fynd i Askersund men det här bordet köpte vi på loppis för 270 spänn innan vi åkte. Numera är det slipat och målat, jag strök sista lagret idag, och bor i vårat kök. Jag är mycket nöj och glad, nu fattas bara att hyresbolaget ska komma och byta golv och vitvaror i köket. Jag vill tapetsera också men det får vi betala själv verkar det som, som tur är köket ytte pytte litet och det räcker kanske tom med en tapetrulle.
Tills vidare blir det lite vinterbilder från köket som det ser ut just nu, jag älskar det här krispiga kalla vädret och ljuset, äntligen känns det som att energin börjar komma tillbaka.
Det bästa av allt är att jag har nästan en veckas lov kvar att njuta av!
Mycket stickning, många promenader och en hel del möbelmålande ska det bli.
2009 ska baske mig börja bra mycket bättre än 2008 slutade!