måndag 25 december 2023

Nytt mönster; Källberga

 

Under några intensiva veckor i höstas jobbade jag fram ett nytt sockmönster till Manduzanas adventskalender och nu när alla luckor är öppnade är det dags att visa upp sockorna och släppa mönstret på Ravelry. Direktlänk till mönstret finns här. En flerfärgsstickad socka med spetskant för lite extra flärd i vardagen. Sockan kommer i två storlekar, en smalare och en bredare och det är stickfastheten som avgör storleken.

Källberga stickas uppifrån mudden och ner med en spetstickad kant, ett enkelt flerfärgsmönster utan långa flotteringar och en istickshäl som stickas på en gång. Om du gillade sockan Anna är Källberga någonting för dig! Källberga är perfekt för ditt kalendergarn eller dina finaste minihärvor eller varför inte restgarn? Men vill du sticka dina exakt likadana som mina kommer Manduzana ha kit till försäljning!  

Jag stickade mina i: Sockgarn Manduzana Sock (75 % Superwash Merino och 25 % nylon) med en sträckning av ca 425m/100g i fyra olika färger. A: beige ’Vassrugge’, B: brun ’Rubeus’, C: rosa ’Dirty Pink’, D: ljusblå ’Fizzy Blue’. 

Garnåtgång: A: ca 40g B: ca 30g C: ca 15g D: ca 15g Stickor: 2,25 mm eller 2,5 mm eller de stickor du behöver ha för att få rätt stickfasthet. 5 st strumpstickor eller rundsticka om du föredrar att sticka magic loop. 

Stickfasthet: Den smalare storleken: 42 m/42 varv/ 10 cm. Den bredare storleken: 40 m/44 varv/ 10 cm. Obs! mät över ett flerfärgsstickat parti. Anpassa stickstorleken så du får rätt stickfasthet. 

Storlek: två storlekar, smal och bred i 36-42 i de garnmängder som anges men sockan kan självklart stickas längre, tänk då på att det kan gå åt mer garn än vad som anges i mönstret. Den smalare storleken mäter ca 10 cm rakt över i platt tillstånd. Den breda storleken mäter ca 10,5 cm rakt över i platt tillstånd. Benet mäter ca 14,5 cm på längden ner till hälen i båda storlekarna.

Jag är jättenöjd med att det gick att få ut två olika storlekar ur mönstret utan allt för mycket krångel, var bara noga och mät din stickfasthet så hamnar du rätt.

Jag har på mig den bredare storleken här och de passar mina knubbiga små fötter perfekt.söndag 22 oktober 2023

2 par födelsedagssockor

Per fyller år i slutet av September och mitt mål var att sticka tre par sockor till honom. Nu blev det bara två par för jag fick lite för mycket annat att göra. Men två par är inte så illa det heller.

Jag passade på att beställa garn från Selfmade (så löjligt namn, gillade Stoff O Stil så mycket bättre) när jag ändå beställde tyg i slutet av sommaren så det här är två olika Fraya-garner.


Det tjockare paret är helt vanliga raggsockor stickade i Fraya Tough, det gick åt ett helt grönt nystan och ca 1,5 nystan melerat. Jag stickade på stickor 4 mm och jag brydde mig inte det minsta i att få dem likadana, fokus var istället att inte få några rester av det gröna garnet.


Det tunnare paret är jag väldigt förtjust i, dels är garnet så fint, verkliegn en perfekt melering, men de fick också väldigt fin passform.

De är stickade i Fraya Steady på stickor 3 mm och de har en genomgående 3x1 ribb. Har ingen aning om hur bra garnet håller som sockgarn men det får vi ganska snabbt se.


Jag har stickat en del i olika Fraya-garner den senaste tiden och är positivt överraskad av känslan i de garner jag valt. Bra prisvärda alternativ, sen försöker jag i största möjliga mån undvika storskaligt producerade garner men ekonomin tillåter mig inte att vara 100% idealist. Tyvärr.

 

 

måndag 16 oktober 2023

Vertices Unite

 

Förra året stickade jag en Verticles Unite (sist på bollen jag vet) i blå toner. Det var en väldigt rolig stickning men jag har inte använt den så mycket. Stickade den minsta varianten och den blev lite för liten för mig och blått var fint men kankse inte riktigt perfekt på mig.

Så i våras la jag upp till en ny, den här gången i varma guldiga toner med en hel del rosa som kompliment. Det är bara lyxigaste lyxgarnerna och allt är rester. Madelinetosh Tosh merino light i två färger, Moods of Color silke och jak, Manduzana Corriedale sock och två superlyxgarner jag fått av Lisa men glömt vad det är.

Jag stickade den minsta igen men jag förlängde den lite så den här kan jag vira perfekt runt halsen.

Stickade med 3,25:or och alla garner är i fingeringtjocklek så tyget fick härligt fall.

Trivs så oerhört mycket bättre i den här.

Bilderna tog vi idag på en magisk badplats på Sollerön.


söndag 1 oktober 2023

Mönstersläpp för Sockan Ramsen!

Efter en lång mönsterskapar-paus är jag tillbaka och den här gången med en smäll!

Har du också tröttnat på flerfärgsmönstrade sockor som är för trånga i benet och stramar över hälen? Då är Ramsen sockan för dig! Designad för dig med breda fötter, höga vrister och knubbiga ben. Att den dessutom är supersnygg är bara en bonus.

Köp Ramsen här på Ravelry!

Jag vet inte hur många gånger jag hittat de perfekta flerfärgsmönstrade sockorna på Ravelry, köpt mönstret i ett huj och redan börjat planera alla höstens outfits kring dessa sockor bara för att efter mudden inse att jag aldrig i livet kommer kunna ha dem. Medan stickvärlden utvidgats med större storlekar för tröjor och koftor har inte vi sockdesigners hängt med. Jag skriver vi för jag har också varit skyldig till att designa sockor som är för smala för mig. Mest för att det alltid varit så, att smala fötter är vackrare än knubbiga och att ingen vill se ankfötter på bild. Men nu får det vara nog! Jag tänker inte bidra till den här sjuka och sneda fördelningen av sockmönster längre.Mina sockmönster kommer hädanefter vara designade för mig och dig som precis som jag alltid måste lägga till en omgång till av mönstret eller gå upp en stickstorlek. Ja ni andra kan så klart också sticka Ramsen, kanske genom att gå ner i stickstorlek eller byta till tunnare garn. men för en gång skull är inte den smala foten och det smala benet normen. 

För att sticka Ramsen behöver du; Garn: Sandnes Sisu 175m/50g 80 % superwash ull/ 20 % akryl i färgerna: A (ljus turkos) och B (olivgrön). Eller ett likvärdigt garn. Det är viktigt att garnet har samma tjocklek om du byter till ett annat garn. Annars kommer inte storleken att stämma.

Garnåtgång: ca 70 g av färg A och ca 50 g av färg B. (Till mina 38:or räckte det med 50 g av färg A.)

Stickor: 2,5 mm eller den storlek du behöver för att få rätt stickfasthet.

Stickfasthet: Ca 33 maskor och 36 varv/10 cm i flerfärgsstickning med stickor 2,5 mm.

Storlek: 36- 42 i den angivna garnåtgången men sockan kan självklart stickas längre men tänk då på att garnåtgången påverkas. Sockan är tänkt att passa dig med höga vrister, breda fötter och stabbiga ben. Benet mäter ca 15,5 cm ner till hälens början och foten mäter ca 11 cm på bredden i platt tillstånd. Det är viktigt att tyget blir stretchigt så att sockorna får rätt passform. (Min fot mäter 24 cm runt bredaste stället, 27 cm runt hålfoten och 37 cm där sockans skaft börjar på benet.)

Sockan är som sagt tänkt att passa dig med höga vrister, breda fötter och stabbiga ben. Men därmed inte sagt att alla stabbiga ben och höga vrister ser likadana ut. Mitt bästa tips för att få till rätt passform är att prova ofta. Du kanske behöver lite mindre vidd? Byt till tunnare stickor! Du kanske behöver lite kortare häl? Börja minskningarna tidigare osv. Ska du ge bort sockorna i present till någon med smalare ben och fötter? Prova att sticka sockorna i tunnare sockgarn med tightare stickfasthet. Se mönstret som ett grundmönster och våga lek med andra flerfärgsmönster. Vad du än väljer hoppas jag att du får stor glädje av dina nya sockor! Hälsningar Erika

 

måndag 10 april 2023

Det bidde ingen Ystävä, det bidde en Brick igen

Det hände sig vid den tiden (hösten 2022) att jag äntligen köpte garn och la upp till ett drömprojekt. Koftan heter Ystävä och jag har varit kär i den sen den kom ut.

Jag tyckte redan från början att det var svårt att välja rätt storlek, jag stickade en provlapp som jag blev nöjd med men det hjälpte inte mycket. Så jag chansade väl lite. Började sticka och stickade på rätt friskt men började ganska snabbt tvivla, den kändes inte rätt. Oket blev kort men stort, jag trixade med lite förkortade varv vilket inte är det enklaste i strukturmönster och jag fortsatte sticka men hela tiden med den där tvivlande känslan.

Sen slutade jag sticka och knölade ihop den i en påse. Plockade upp den igen kring jul och insåg att den både var för stor och ful. Repade och tänkte till lite. Älskar strukturmönstret så jag satte ihop det med mönstret Brick som jag stickat många gånger förut. Ljuv musik uppstod.

Stickade storlek xxl men provade ofta för att få oket tillräckligt högt. Ställde ut kroppen något och stickade ärmarna helt efter eget huvud.

Tyvärr växte den lite för mycket i första tvätten så den blev lite större och bylsigare än vad jag hade tänkt mig men jag saknade en sån tröja och den är väldigt mysig. 

Jag är jättenöjd med det här ganska billiga garnet och nu vet jag att det växer lite i ett stort luftigt plagg.

Jag stickade i Fraya Mindful fån Stoff o Stil, ett riktigt tunt ullgarn med trevlig ullkänsla. Jag stickade i dubbelt garn i färgen melerad sand. Färgen är så bra på mig, mitt första beigea plagg men inte mitt sista. 

Jag stickade med stickor 3 mm och 3,5 mm och jag tror att det gick åt 6 nystan garn. 

måndag 23 januari 2023

Musselburgh

 

Hej bloggen det var länge sen. Men jag har tydligen inte stickat klart någonting som jag tyckte var värt att dokumentera på hela vintern. Eller så har det vart för mörkt för att fotografera. 

Men nu börjar det ljusan lite så det kan bli en liten bättring.


I höstas stickade jag den tråkigaste mössa jag någonsin stickat klart men det var det verkligen värt för det är både fin, varm och användbar.

Mönster;    Musselburgh av Ysolda (ravelrylänk). Mössan finns i massor med storlekar och kan stickas i i stort sett vilken stickfasthet som helst. Jag stickade den största storleken men gjorde den något kortare pga hade lessnat totalt vid det laget. Man lägger upp i toppen av mösssan, ökar till önskat antal maskor, stickar sen en lång lång tub för att sist minska och ta ihop för toppen. Sen viks mössan  dubbel med sig själv. Man stickar alltså bara i stort sett runt i slätstickning. Perfekt för den som gillar sånt. Jag tyckte att det var plågsamt. Men som sagt passformen blir så bra och det blir en  klassisk modell som går att stuka på olika sätt och passar därför väldigt många. 


Garn; Manduzana Corriedale i färgen Mustard. 1 härva räckte inte till min storlek så jag fick skarva med lite Manduzana Corriedale sock till fodrets topp. Det här är ett riktigt favoritgarn. Älskar känslan i det, att det är mjukt men stabilt, ullligt men också blankt. Färgen är lysande starkt höstgul, den perekta glada vinterfärgen för mig.


Stickor; 3 mm