måndag 31 oktober 2011

Bokslut Oktober

Jag finns fortfarande här, är bara lite mer osynlig än vanligt. Smyger lite i utkanterna, blundar och biter ihop om vartannat. Önskar att jag kunde tala om för er alla hur viktiga ni är, önskar att jag kunde intala mig själv detsamma. Min tröttaste Oktober någonsin, bävar inför November och tar nya tag.

lördag 29 oktober 2011

Helgfrukost

Solsken och nybakade scones en lördagsmorgon och fint sälskap. Det är grejer det.

Halstub i silkealpaca

Mönster; Inget. Lägg upp ca 70 maskor, sticka fram och tillbaks i patentstickning, byt färg när nystanet tar slut, maska av när den är tillräckligt lång. Sy ihop. Använd flitigt. En typisk grej som har fattats i min garderob och jag kommer garanterat att tokanvända den hela vintern. Jag var så sugen på att prova så jag har inte blockat den men jag tror att den tänjer sig lite lagom vid användning.

Garn; 4 nystan silkealpaca från Hjertegarn som jag fick av Kamilla i Mixa och matcha-bytet. Kanonfint och mysigt garn som är både mjukt, lite luddigt och silketungt på en gång.

Stickor; 3,25 mm, sån är jag.Klänningen är förövrigt min nya favorit, så jäkla fin bara.

fredag 28 oktober 2011

Fredag!

Jo du. Som en smäck. Imorgon sovmorgon, nästan iaf. Idag glögg. O Yes! Här julfuskas det.

måndag 24 oktober 2011

Sovrum före och efter

Nu är sovrummet nästan klart och jag kan inte hålla mig från lite bilder fast det numera är mörkt på kvällarna när jag kommer hem. Det här är mäklarens bild från sovrummet och det är tyvärr den enda jag hittar på hur det såg ut innan renoveringen.

Nu ser det ju lite annorlunda ut. (Tack och lov.) Vi har tilläggsisolerat väggarna, satt in nytt tak, bytt alla lister, målat och tapeserat. Den största grejen med rummet är kanske att vi satte in en dörr till klädkammaren (dörren hittade vi i garaget), det blev väldigt bra tycker jag. Vi har fått mycket hjälp med själva byggandet men jag har målat det mesta och pappa och jag har tapetserat. Nu fattas el och lite jox med det lilla fönstret och så ska vi klura ut hur vi ska göra med muren. Jag vill ju ha en kakelugn där sen om det går.

Det var en så skön känsla att gå och lägga sig här igår, äntligen ett riktigt sovrum!

söndag 23 oktober 2011

Randiga tjocksockor till B

Mönster; Syrrans sambo ville ha sockor. Tjocka sockor. Så då fick han det. Snabbstickade ribbade i dubbelt garn. Med långa skaft så att det inte ser störtlöjligt ut till hans långa fötter. Jag gillar verkligen kombinationen av turkost och rosa.

Garn; Dubbelt Fabel, ca tre nystan gick åt till storlek 45.

Stickor; Strumpstickor 3,75 mm.lördag 22 oktober 2011

En förmiddag i Oktober

Jag fick ett mail från en bloggläsare för ett tag sen och hon frågade mig om jag ville ha lite av hennes restgarner. -Självklart! svarade jag. Gissa om jag blev överraskad och glad när jag hämtade ut det här jättepaketet igår?! Tack tack snälla Lena, nu ska jag sticka allt möjligt kul. Snart är det ju faktiskt höstlov.

Tapetseringen går framåt, bara en vägg kvar nu. Idag småpillar jag med lite måleri men imorgon hoppas jag på sluttapetsering. Tapeten är fortfarande lika magisk.Det här är det enda jag orkar sticka på för tillfället. Det ska bli en halstub med blockränder. 4 nystan Silke alpaca som jag fick av Kamilla i Mixa och Matcha-paketet i patentstickning rakt av. Bara sticka på tills nystanet tar slut och så byta färg, lysande terapistickning för en trött gök.

söndag 16 oktober 2011

Tapeter

Vi har börjat tapetsera i sovrummet pappa och jag. Det blir sjukt bra. Äntligen blir det ett rum, det där sista gör så mycket.

På två väggar har vi tapetserat en småmönstrad tapet från Boråstapeters Falsterbo-kollektion.Jag tycker att det blev så snyggt med det blåa till det grå golvet. Överallt där vi satt den småmönstrade tapeten kommer det att stå en massa möbler så den kommer mest att skymta fram lite varstans. Jag hoppas på lite lapptäckskänsla så där. (Fast just nu vill jag inte ställa in några möbler alls. Den här renoveringen har fått mig att längta efter öppna ytor utan saker. Men det blir nog bra här inne utan att vara varken spartanskt eller övermöblerat.)

Det är den här Sanderson-tapeten som kommer att spela första fiolen i sovrummet. Jag är så glad att vi valde den. Om man kan vara kär i en tapet så är jag kär i den här. Sweet bay heter den, namnet är smått magiskt det med. Här tror jag att vi kommer att sova gott.


lördag 15 oktober 2011

Bebismönster -bra och dåliga

Clara ville att jag skulle recensera några bebismönster och det lät som en jättebra idé tyckte jag. Det är svårt att sticka till någon som ligger i en mage och jag har upptäckt att många mönster är riktigt dåliga. Först ut är Garder Yoke Baby Cardi (ravelrylänk). Min blev för stor så lilla M har inte kunnat ha den än. Men det är tydligt att ärmarna är för korta och själva kroppen är också kort. Som tur är stickas den här koftan uppifrån och ner så jag kan lätt repa upp mina picotkanter och sticka på en bit till på både ärmarna och i livet. Jag har garn kvar så det är inget problem.

Latte Baby Sweater är nästa på tur. Den här tröjan blev så liten att han bara kunde ha den första veckan. Men den var också tänkt att vara liten och lilla M stannade i magen två veckor för länge. Det här är ett fint mönster men ärmarna är något för korta.Mina små sockor blev däremot jättebra. De randiga används flitigt och snart kan ha ha de pippimönstrade också.

Den här koftan blev en fullträff! Top down raglan baby sweater är snygg och praktisk. Jag förlängde dock både ärmar och kropp redan från början och det blev super. Med förlängda resårer är det en storlek som han kan ha iaf tills han blir 3 månader (tror jag den där ungen växer ju som ogräs).
Den första riktiga baby koftan från boken Sparat är ett fantastiskt mönster. I Regia Silk blev det för stor för en nyfödd men det är ju bara bra nu. Ett mönster som sitter som en smäck. Jag ska absolut sticka en till sån här fast större.
Small and clever hat. Alldeles för liten. Trist men sant. Jättesöt men på tok för liten.

De här Drops-byxorna är superbra. De blå blev lite större så de kan han ha lite längre, roligt mönster att sticka också. Rekomenderas.
Ännu en Latte baby cardigan. Den här blev bajs. Alldeles för vid och kort. Snygg men fel. Syrran använder den men det ser helt tokigt ut. Jag skulle ha minskat maskor på bredden och stickat den längre. Man lär så länge man stickar eller hur är det?fredag 14 oktober 2011

Det här med tvåändsstickning

Jag får alltid många frågor kring det här med tvåändsstickning och jag har skrivit två inlägg tidigare med frågor och svar i ämnet. Nu är det dags igen eftersom frågorna fortsätter att strömma in. Jag kommer att göra en permanent länk till det här inlägget i högerspalten så att man kan klicka sig hit lite lättare. Har du några andra frågor kring tvåändsstickning som jag inte tar upp här är det bara att skriva en kommentar.

Vad är tvåändsstickning egentligen?

En gammal teknik där du stickar med (minst) två garnändar samtidigt och snor dem om vartannat och får på så sätt ett tjockare och fastare resultat än med "vanlig" stickning.


Hur lär jag mig att tvåändssticka?

Mitt bästa tips är att gå en kurs. Studieförbunden brukar ha kurser, lika så hemslöjden och Sätergläntan. Eller fråga någon du känner som kan, du ska se att det är lättare än vad du tror. Om man är van att läsa sig till kunskap finns det bra beskrivningar i bla "Tvåändsstickat, vackert slitstarkt, varmt" av Dandanell av både uppläggningar och maskor. Det finns även annat material på bla hemslöjden som man kan köpa.Måste man ha z-tvinnat garn? Vad brukar du använda för garn?

Nej man måste inte ha z-tvinnat garn. Absolut inte, varken till mindre eller större plagg. Välj ett garn du tycker om för du kommer att spendera en ganska lång stund i dess sälskap. Mina favoritgarner till tvåändsstickning är 2-trådiga ullgarner, tex. Kampes, Visjögarn och Morjärvsgarn. Välj inte för tunnt garn i början då kommer du absolut att tröttna. Finast resultat (tycker jag) att det blir med ett jämt spunnet garn.


Varför snor sig garnet hela tiden och kan man göra något åt det?

Det är bara att gilla läget, eftersom du snor garnet hela tiden när du stickar snor det sig också på nystanet. Snurra upp det med jämna mellanrum så är det ingen fara. Jag brukar försöka att bara ha ett nystan när jag stickar tvåändsstickning, det är lättast att snurra upp garnet då.


Hur gör du när du stickar med två färger?

Om jag stickar randigt eller ganska jämt fördelade mönster så stickar jag med en tråd av varje färg. Men om mönstren är mer oregelbundna brukar jag sticka med två trådar bottenfärg och en tråd mönsterfärg. Mönsterfärgen brukar jag ha "lös" dvs. onystad så att jag bara kan dra ut den ur trasslet som blir när garnerna snurrar.Är det inte väldigt svårt?

Nej det är det inte.Hur många maskor brukar du lägga upp till en damvante?

Till en normalstor damvante i 2-trådigt ullgarn på stickor 2,5 mm brukar jag lägga upp mellan 68 och 72 maskor. Men alla har olika handlag och i början kan man sticka väldigt hårt så det bästa sättet är att prova sig fram.


Hur stickar du hälen på sockorna?

Eftersom tvåändsstickning tycker om att stickas runt så stickar jag en istickad häl. Jag stickar in en märktråd över halva maskantalet där hälen ska vara och sen när det är dags att sticka hälen så petar jag upp den och stickar hälen som man stickar tån på en socka.
Vilka är fördelarna med tvåändsstickning? Varför ska man orka bry sig?

Fördelen är den att plagget blir väldigt varmt eftersom det på ett sätt blir dubbelt. Det är också lättare (enligt mig) att brodera på tvåändsstickat eftersom materialet är fastare än vid vanlig stickning. Ytmönstren dvs. "krusen" är också unika för tvåändsstickning och går bara att sticka i den här tekniken. Men viktigast av allt är att det är så tokigt roligt när man väl kommer in i det.


Tar det inte väldigt lång tid?

Ja och nej. Det tar längre tid än vanlig stickning men inte så förbaskat lång tid när man fått upp farten.Kommer du att ha någon kurs igen?

Det vet man aldrig. Någon gång säkert när jag har lite mindre rörigt runt omkring mig. Jag blir jättesmickard av alla som frågar ska ni veta.


Skulle inte du kunna ha en kurs på bloggen?

Nja kanske inte kurs men lite tips och trix kan absolut dyka upp här.En liten öronlappsmössa till M
Mönster; Eget hopkok, jag började med att sticka två i-cords och två öronlappar sen satte jag ihop dem på en rundsticka och formade sen mössan med ökningar och minskningar för att få till en lite hjälmaktig form. Den här mössan har potential faktiskt, med vissa ändringar skulle det kunna bli ett mönster som funkar (inte bara för mig).


Garn; Rester från de randiga brallorna jag tror att det är Debbie Bliss Rialto i lime och vitt.


Stickor; 3,75 mm rundsticka oc strumpstickor.


Lite roligare, lite bättre


Hej det är jag som är den där Göken som faktiskt brukade göra annat än att bara gnälla över hur förkyld jag är och över hur segt allt är och över hur fruktansvärt orättvis och grym världen är. Jag är ju den där Göken som brukade göra någonting åt saken också.


Steg ett är att börja blogga lite roligare igen då borde ju livet bli lite roligare också. Eller hur? Ett sätt att göra bloggen lite roligare är att ta reda på vad ni läsare vill läsa om. En önsketimme helt enkelt. Lite frågor och svar kanske. Jag har varit asdålig på att svara på kommentarer på sista tiden och det ber jag om ursäkt för. Om du har någon fråga eller nåt önskemål eller bara ett glatt tillrop så tveka inte utan kommentera vettja!


Jag vet att det finns önskemål om ett inlägg om tvåändsstickning och en recension av bebismönster. Båda inläggen utlovas den här helgen! Jag blev väldigt sugen på att fota alla mina sjalar tillsammans också efter att Clara gjorde ett sånt fint inlägg. Kanske lika bra att fota lite gamla stickningar nu när det går så segt med de nya.


Men först en obloggad bebismössa...