måndag 29 juni 2009

Trädgårdsgök

Det blir trädgårdsbilder idag, det är för varmt för att vara inne. Jag vill egentligen aldrig gå in men tyvärr måste man ju ibland iaf. Igår badade jag för första gången i år och idag har jag badat i två timmar, värmen är både jobbig och underbar.

Just nu är trädgården nog som vackrast. Allt är fortfarande grönt och knoppigt men nu gäller det att både gödsla och vattna för att det ska fortsätta vara så. Den dubbla flitiga lisan jag köpte till trädgårdsbordet dog torkningsdöden (pga av div stök och hålgrävning) och har nu ersatts av en krukros och en skärmlavendel. Vackert ihop med nymålad grön trädgårdsstol.
Min krollilja blommar! Jag sådde fröna för 5 år sen och nu äntligen. De allra flesta perenner jag har är egna frösådder, många efter egensamlade frön (bla krolliljan) och det är något alldeles speciellt att följa sina egna bäbisar. Just den här liljan är starkt förknippad med en alldeles särskild person som inte finns i mitt liv längre och det är både med sorg och glädje jag ser den blomma.

Lite hemslöjd blir det allt mitt i all fågelsång. Igår gjorde jag en trasmobil till äppelträdsskuggan.


Två frösådder till, en perenn gulgrön digitalis som kommer från året jag gick min trädgårdsutbildning och min favorit, vit blågull. Blågull doftar magiskt och den sprider sig lätt, när jag har ett hus vill jag ha en hel äng full.



En till digitalis också perenn, även den här gulgrön men med väldigt små blommor. Den här sprider sig själv över gården och den är så vacker i all sin anspråkslöshet.




I bakgrunden syns mitt lilla torn för krasse och luktärter, i krukorna bor årets frösådder av grekisk oregano och kryddtimjan. Hängpelargonen är en present från vännen Å och det är en Tomcat som börjar visa färg.






På andra sidan dörren står en samling av gamla och nya zinkbaljor och krukor. Här finns flera olika sorters mynta, gräslök, oregano och mer luktärter. Luktärter är en annan favorit, i år har jag sått tre olika doftande gammaldags sorter, vi får se vad som har kommit upp när de börjar blomma.





I balkonglådan blev det grusnejlika, blå petunia (för doften) och en variegerad helecrysum i år, allt som allt väldigt klassiskt, grönt och friskt än så länge iaf. Jag tycker att det är så vackert med olika rosa och lila toner till grå zink och sten.









Jag måste bara visa mina pumpor och squashplantor, det växer så att man nästan hör hur det knakar. Tanken var att de skulle få flytta ut i grönsakslandet men nu tror jag att de får bli kvar vid uteplatsen, kanske får de klättra upp lite i äppelträdet.






7 kommentarer:

fale artut sa...

Jag gillar också blågull! Så fina kort och fint skrivet! Kan tro att de växer, de blir nog ompysslade!

Anonym sa...

Både gröna fingrar och stickor i händerna..Det du gör ..gör du väldigt bra!Kram/ella.

Anonym sa...

Vad fint du har :D
/annika

Stick-kine sa...

Trägen vinner - du måste vara jätteglad när alla dina fröer dyker upp ur jorden med underbar grönska och blommor!Kram/Kine

Garntrollet sa...

Vilka härliga bilder! Jag önskar att jag hade en liten trädgård. Fast det funkar bra inne också (med mna små växter)... om det bara fanns syre i lägenheten! :-)

Kristina sa...

Din trädgård ser ut att vara skapad av värsta trädgårdsproffset! Elegant och sparsmakat på ett lite överdådigt sätt, om man kan uttrycka sig så.

Dödergök sa...

fale artut! När jag var liten fanns det just en äng med blågull bredvid mormor och morfars hus. Fast de var blå, ljusblå. Doften på kvällarna var obeskrivlig.

Ella! Åh tack så mycket, det var väldigt fint sagt.

Annika! Tack!

Stick-Kine! Ja att vara trädgårdsodlare kräver ungefär lika mycket tålamod som att vara stickfantast! :)

Garntrollet! Jag förstår det! Som det är nu skulle jag aldrig kunna bo utan vare sig balkong eller trädgård igen. Jag vill ju ha stora tunnland att odla på! :)

Kristina! Nu rodnar jag lite klädsamt... Vissa delar är jag väldigt nöjd med, andra behöver förbättras, men så är det väl jämt när man har med levande material att göra?! Vi har en fin stomme här på gården också, med vackra hus, formklippta måbärshäckar, träd och grusgångar. Då är det lättare att få till pyntet.