lördag 12 oktober 2013

Dödergöks ultimata strumpor

Det här mönstret är mitt eget basmönster för strumpor, varje maska har under årens lopp hittat sin ultimata plats och nu vill jag dela det med er.
Jag hoppas att ni ska få stor glädje av det. Tanken är att mönstret ska gå att anpassa till alla vuxenstorlekar och med ett minskat maskantal passar de även perfekt på barn. Mönstret visas här i storlek 42.

Material; Sockgarn (ca 420m / 100g) tex Drops Fabel, Regia 4-ply, Opal 4-ply eller likvärdigt garn.
Du behöver 100 g då är du på den säkra sidan upp till storlek 45 åtminstone. Till ett par strumpor i storlek 42 med långa skaft (22cm) så gick det åt 71 g garn.
Stickor; 2,5 mm strumpstickor eller rundsticka om du stickar magic loop, mönstret är dock anpassat för strumpstickor eftersom det är min favoritmetod. Stickfasthet ca 30 m på 10 cm i slätstickning men strumporna blir mycket stretchiga på grund av resåren.

Förkortningar; m = maska
Jag använder den engelska förkortningen ssk som betyder slip, slip, knit. Du lyfter först en maska rätt utan att sticka den, sen lyfter du en maska till rätt, sätter tillbaka dem tillsammans på vänster sticka och stickar ihop dem, detta ger en snyggare minskning än en överdragshoptagning tycker jag men den har samma effekt.

Strumporna stickas från skaftet och ner.

Skaftet: Lägg upp 60 maskor med valfri metod, börja sticka resår *2 räta, 2 aviga* varvet ut samtidigt som du fördelar dem jämt över fyra strumpstickor, dvs 15 m /sticka. Slut arbetet till en ring utan att vrida det och fortsätt att sticka resår så långt som du vill att skaftet ska vara ( jag stickade mina skaft 22 cm för en lång herrstrumpa).
Hälen: Hälen stickas fram och tillbaka över de 30 första maskorna på varvet. Fortsätt att sticka hälen i resår. Lyft första maskan på rätsidan rätt och på avigsidan lyfts första maskan avigt. De lyfta maskorna bildar en kedja på var sin sida om hällappen. Sticka 26 varv på hälen.
Vänd hälen: Alla maskor stickas nu räta från rätsidan och aviga på avigsidan. Sticka 16 maskor, ssk, sticka 1 m, vänd. Lyft en maska avigt, sticka 3 aviga maskor, sticka ihop 2 maskor avigt, sticka 1 avig maska, vänd. På nästa räta varv och alla räta varv som följer; lyft 1 rät maska, sticka fram till 1 maska före hålet, ssk, sticka 1 rät maska, vänd.
På nästa aviga varv och alla följande aviga varv; lyft en maska avigt, sticka alla maskor avigt till 1 maska före hålet, sticka ihop 2 avigt, sticka 1 avig, vänd. Det sista räta varvet avslutas med ssk och sen vänder du. Det sista aviga varvet avslutas med att man stickar ihop 2 avigt och sen vänder.
Upplockningsvarv för foten: Sticka 8 maskor, med en ny sticka stickar du 8 maskor sen plockar du upp och stickar 13 maskor längs med kanten på hälen, plocka sen upp en maska till i mellanrummet mellan hälen och nästa sticka. Totalt 22 maskor på sticka 1. Fortsätt att sticka resår på sticka 2 och 3. Plocka upp 14 maskor och sticka 8 maskor från den vilande stickan, 22 maskor på sticka 4. 74 maskor totalt. Fotsulan (sticka 1 och sticka 4) kommer att stickas i slätstickning hädanefter och ovansidan på foten (sticka 2 och 3) kommer att fortsätta i resår. Sticka ett varv där du stickar rätt på rätt och avigt på avigt, du kan med fördel sticka de upplockade maskorna vridna.
Minskningsvarv: Nu ska du börja minska, du minskar i slutet på sticka 1 och i början på sticka 4.
Sticka 1: sticka alla maskor tills du har 3 maskor kvar, 2 tillsammans, 1 rät.
Sticka 4: sticka 1 maska, ssk, alla maskor räta.
Du fortsätter att minska på samma sätt på vart annat varv tills du har 15 maskor på sticka 1 och 15 maskor på sticka 4, 60 maskor totalt.
Foten: Sticka foten så lång som du vill ha den, till lilltåns topp brukar vara lagom.
Tån: Minska nu enligt följande; Sticka 2 och sticka 3 stickas fortfarande i resår, alla minskningar görs innanför två kantmaskor på varje sticka.
Sticka 1:sticka 11 maskor, 2 tillsammans, sticka 2 maskor.
Sticka 2: sticka 2 aviga, ssk, aviga på aviga och räta på räta stickan ut.
Sticka 3. sticka rätt på rätt och avigt på avigt tills 4 maskor återstår, 2 räta tillsammans, 2 aviga.
Sticka 4: 2 räta, ssk, alla räta varvet ut.
Varv 2 stickas utan minskningar, rätt på rätt och avigt på avigt.
Sticka varv 1 och varv 2 tills du har 8 maskor på varje sticka (32 maskor totalt), minska nu på varje varv på samma vis tills du har 3 maskor / sticka. Avsluta med att sy ihop resterande 12 maskor med maskstygn.

Efter att du stickat två strumpor fäster du trådarna och blockar dem lätt för att få till den där sista finishen.

Jag hoppas att det inte har smugit sig in några fel i mönstret men skriv en kommentar så rättar jag till dem och försöker reda ut eventuella oklarheter.

14 kommentarer:

Monica sa...

Ja! Precis såna strumpor vill jag göra, med resår på ovansidan så de sitter bra! Jag är usel på strumpor, det är nåt med den där upp-plockningen som alltid blir fult... så jag hoppas på ditt mönster!

Linda sa...

Tack för bra sockmönster!

Anonym sa...

Finns bara ett ord du är SUVERÄN!
Så glad att du har din blogg. Sååå många härliga tips och mönster!!
Krya på dej, så att jag orkar hålla mitt humör lite uppåt.

Astrid

Anonym sa...

Tack för att du delar med dig av ditt fina mönster! Och allt annat också, din blogg är så fin!
Iréne i V-ås

Emma sa...

Nu ska jag pröva sticka sockor igen!

Anonym sa...

Perfetk timing eftersom jag just ska sticka ett par sockor strl 42. kul att testa ngt nytt
Vänligen Britta

Anonym sa...

Tack detta ska jag testa. har länge letat efter ett bra mönster som börjar i tån, så man kan utnyttja allt garn till skaft. det kanske går att vända på ditt? det blev så fult på hälökningarna på det mönstret jag försökte med sist (hål) mvh EvaK

Monika sa...

Tack för inspiration och handfasta tips! Nu blir det sockstickning till både gubbe och son. Men Dödergök, var är popmusiken?

Manduzana stickar sa...

Hipp hurra för ditt braiga sockmönster!

Anonym sa...

Tack för att du är en sådan supergenerös person!! Att bara ta sig tiden att skriva ner mönstret till oss andra..
Vissa människor imponerar!

Anonym sa...

Tusen tack för ett superbra mönster! Stickade sockor till dottern och både hon och jag är supernöjda med hur resultatet blev!

Laila sa...

Så fina. Har du någonstans på din blogg dessa strumpor i barnstorlek, eller andra lätta barnsockor. Vi ska sticka till Syriens barn. Tack

Åsa i Skuttunge sa...

Tack snälla du för strumpmönstret! Han gillardom skarpt. Även om jag slätade till tårna lite på mitt mönster :-)

Quiltstickan sa...

Detta är absolut det bästa sockmönstret jag har provat. Detta använder jag nu till alla mina strumpor. Du skriver så lättfattligt och bra!!! Tack!