söndag 17 mars 2024

Dyllingen balaklava

En dag i februari kände jag ett stort behov av att använda något av mina sparade "fin-garner", jag ville sticka nåt mjukt och lättsamt, nåt lustfyllt. Jag bestämde mig för en härva Manduzana Corriedale sock i färgen Padparadscha och ett nystan Filcolana Tilia i färgen Winter peach.  Och så föddes Dyllingen balaklava och den blev så bra att jag bara måste dela med mig av den!

Jag har tänkt att jag är för gammal och mesig för en balaklava men så fel jag hade! Det här har snabbt blivit mitt nya favoritplagg. Varm runt öronen, mysig, lite lyxig och knasigt smickrande på nåt vis. Jag gillar den skarpt.

Mönstret finns att köpa här på ravelry!

Dyllingen balaklava är ett lite lyxigare alternativ till mössa, ett spetsstickat fluffigt moln som både ser tjusigt ut och samtidigt håller öronen varma. Spetsmönstret är lätt att memorera och roligt att sticka och balaklavan stickar i stort sett upp sig själv.

Garn: 1 tråd Manduzana Corriedale sock+1 tråd Filcolana Tilia eller 1 tråd Manduzana Corriedale +1 tråd Manduzana SilkMohair.
Eller motsvarande garner.
Jag rekommenderar en mjuk silkmohair eller borstad silkealpacka tillsammans med ett mjukt och stunsigt ullgarn i tex merinoull, corriedale, cormo eller BFL. Undvik superwash då spetsmönstret är mycket stretchigt och kan töja sig för mycket i ett superwashgarn.


Garnåtgång: Till den gula i storlek mindre gick det åt ca 25g Manduzana SilkMohair (72% kid mohair och 28% silke 420m/50gram) i färg Gammalt Guld och ca 50g Manduzana Corriedale (100% Corriedale-ull 400m/100gram) i färg Gammalt Guld.

Till den rosa i storlek större gick det åt exakt 25g Filcolana Tilia (70% kid mohair 30% silke 210m/25g) i färg 341 och ca 50g Corriedale sock (80% Corriedale-ull & 20% nylon 400m/100gram) i färg Padparadscha.


Stickor: 3,5mm och 3,25 mm


Stickfasthet: ca 18 m 32 varv/10 cm i spetsmönstret på stickor 3,5 mm efter tvätt och mycket försiktig blockning. Det kan vara svårt att få till rätt stickfasthet på höjden, alltså antal varv. Eftersom balaklavans storlek beror mycket på höjdmåtten så står även de utskrivna. Om du har svårt att få till rätt antal varv för de mått som anges så lägger du förslagsvis till eller tar bort en full rapport av spetsmönstret. Detta kan påverka mängden garn som går åt.
Tänk också på att anpassa antal maskor för mudden kring ansiktet så att den sitter åt lagom mycket om det skulle vara så att du stickar fler eller färre antal rapporter på höjden.


Storlekar: En mindre och en större, välj efter storleken på ditt huvud, ditt ansikte och hur tight du vill ha balaklavan.
Den mindre mäter:35cm på höjden, 23cm på bredden och mudden runt ansiktet mäter 51cm i omkrets. Den passar ett huvud med upp till 58cm omkrets och ca 60cm i ansiktsmått.
Den större mäter: 37cm på höjden, 26cm på bredden, mudden runt ansiktet mäter 56cm i omkrets. Den passar ett huvud med upp till 60cm omkrets och ca 67cm i ansiktsmått.

Ansiktsmått = mät din omkrets från under hakan och upp runt huvudet.Den större storleken på min systerdotter med huvudmått ca 57cm och ansiktsmått ca 60 cm.

Den större storleken på mig med huvudmått ca 60cm och ansiktsmått ca 67cm.
Den mindre storleken funkar också på mig men är betydligt tightare, skulle funka under tex en cykelhjälm.
 

2 kommentarer:

Efwa sa...

Så fint det blev. Ser fram mot att bli helt klar med min. Men det är ju fortfarande kallt på morgonen så jag kan helt säkert få användning av den redan i vår.

Dublinbet sa...

Tack för att du är en källa till inspiration och kunskap i ditt inlägg.